«Взаємовідносини Україна – ЄС» – тема зустрічі науковців та практиків з важливих питань розвитку європейської інтеграції

14 травня 2023 року

     

     28 лютого 2022 року Президент України В. Зеленський підписав історичний документ – Заявку на членство в ЄС та надання Україні статусу кандидата за спрощеною процедурою. 23 червня 2022 року глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. До кінця цього року мають розпочатися перемовини про повноцінне членство України в ЄС, що стане завершальним етапом євроінтеграційного курсу держави.

 
З 8 по 12 травня 2023 року Національним агентством України з питань державної служби ініційовано проведення Тижня Європи спільно з Вищою школою публічного управління, Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу за підтримки Національного університету біоресурсів і природокористування України, Західноукраїнського національного університету, Національної комісії зі стандартів державної мови, НТУУ «Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського», НУ «Чернігівська політехніка» та Національного лісотехнічного університету України. На завершення проведення Тижня Європи 12 травня 2023 року на базі Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль)  відбулася науково-практична конференція «Європейські орієнтири публічного управління» за участі представників органів публічної влади, провідних закладів вищої освіти та міжнародних партнерів.
 
Під час виступу на пленарному засіданні науково-практичної конференції ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко відзначив багаторічний досвід університету у підготовці публічних службовців для органів державної влади та органів місцевого самоврядування, визначив основні завдання з розбудови інституційної спроможності у сфері європейської інтеграції, окреслив основні проблеми та запропонував Національному агентству України з питань державної служби шляхи їх вирішення.
 

 На базі Національного університеті біоресурсів та природокористування України відбулося продовження другої частини конференції у формі секційного засідання «Взаємовідносини Україна – ЄС», організоване кафедрою публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва разом з кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук за підтримки Національного агентства України з питань державної служби та Вищої школи публічного управління.
 

 Модераторами заходу стали професори кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України, доктори наук з державного управління Сергій Приліпко та Оксана Євсюкова.
 
З вітальним словом до учасників секційного засідання звернувся заступник директора Вищої школи публічного управління Сергій Селіванов. Він зазначив, що українська держава активно рухається вперед шляхом європейської інтеграції. Євроінтеграційний курс України є природнім наслідком здобуття країною власної незалежності. Витоками європейської інтеграції є історія українського народу та усвідомлення права жити в демократичній, економічно розвиненій, правовій, соціально-орієнтованій та сервісній державі.
 

 Обговорення проблемних питань та перспектив євроінтеграції України актуалізується тими умовами сьогодення, реальними свідками якого є всі громадяни України. Близько 100 учасників науково-практичного заходу представляли органи публічної влади, громадські об’єднання, заклади вищої освіти, де здійснюється підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», наукові установи, іноземні компанії та партнери. У секційному засіданні прийняли активну участь студенти, аспіранти, науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва та кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України та інших закладів вищої освіти.
 

Представники центральних органів виконавчої влади та інших органів державної влади зупинилися на проблемних питаннях підвищенні інституційної спроможності та перспективах поглиблення євроінтеграційних процесів у сфері публічного управління та адмініструваня.
Державний експерт, т.в.о. керівника експертної групи з європейської інтеграції Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Міністерства юстиції України, доктор філософії з галузі знань «Міжнародні відносини» за спеціальністю «Міжнародне право» Богдан Веселовський розповів про специфіку функціонування Директорату та його роль в реалізації евроінтеграційного курсу української держави.
Головний спеціаліст відділу насінництва та розсадництва управління насінництва та охорони прав на сорти рослин Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Юлія Вакуленко розкрила практичні аспекти наближення законодавства України до актів права Європейського Союзу (acquis EU).
 

Начальник відділу організаційної роботи Міністерства культури та інформаційної політики, аспірантка кафедри адміністративного права та процесу КНУ ім. Т. Шевченка Крістіна Єфіменко поділилася досвідом розбудови інституційної спроможності органів державної влади на шляху до європейської інтеграції та відновлення України.
Під час виступу начальник управління агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації, к.держ.упр. Ліна Щуревич проінформувала учасників секції про  розвиток аграрного сектору Київської області в умовах сьогодення та важливість євроінтеграційного курсу держави для забезпечення світової продовольчої безпеки.
 

 Під час проведення секційного засідання цікавими були виступи професора кафедри адміністрації та права Вармінсько-Мазурського університету м. Ольштин (Республіка Польща) Мирослава Карпюка про інтернаціоналізацію наукових досліджень з кібербезпеки у межах реалізації спільного наукового проекту з НУБіП України та іншими університетами держав-членів ЄС; директора Навчально-наукового інституту управління та адміністрування Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, д.держ.упр, професора Володимира Ємельянова про належне врядування та соціальний діалог; к.е.н., доцента, докторанта кафедри регіональної політики ННІ публічного управління та державної служби КНУ ім. Т. Шевченка про  геоекономічні та геополітичні питання щодо аграрного експорту у взаємовідносинах України з ЄС Оксани Кіфоренко; к.іст.н., доцента кафедри публічно-правових дисциплін Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Наталії Чернищук про вплив російсько-української війни на європейську інтеграцію України; представників кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України д.політ.н., професора Лілії Макаренко про розвиток громадянського суспільства у контексті європеїзації публічного управління в Україні та к.політ.н., доцента Богдана Грушевського про розвиток співробітництва між Україною та ЄС після підписання Угоди про асоціацію; к.е.н., доцента, провідного наукового співробітника ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАНУ» Дмитра Клинового про інтеграцію фінансової системи України в систему сталих фінансів ЄС; голови правління ГО  «Молодіжний центр наукової діяльності», позаштатного радника Миколаївського міського голови з питань правової освіти Артема Кривцова про європейську інтеграцію у розвитку інституту радників міського голови в умовах воєнного стану на прикладі міста Миколаєва; генерального директора представництва компанії «Maschio Gaspardo» в Україні Олени Богачевої про складнощі діяльності європейської сільськогосподарської компанії в умовах війни з рф; аспірантки кафедри державознавства, права та європейської інтеграції Інституту публічної служби та управління НУ «Одеська політехніка» Інни Усенко про вплив воєнного стану в Україні на політику рибальства в ЄС та багатьох інших учасників.
 

 

Приємною особливістю проведення секційного засідання стало те, що учасники спілкувалися українською, польською, англійською мовами, що лише підкреслює намір вітчизняних науковців та українського студентства до інтеграції в європейське наукове середовище. Таким чином, всі учасники конференції лише підтвердили власне усвідомлене переконання, що кожен з нас наближає українську державу до Перемоги своєю працею, прагненнями, підтримкою та вірою у Збройні сили України, забезпечуючи таким чином гідне сприйняття її у світі, насамперед, як європейської країни. 
 

 Підсумовуючи результати обговорення виступів на секції науково-практичної конференції  «Взаємовідносини Україна – ЄС» учасники погодилися, що Україна вже давно визначилася з ідеалом власного європейського демократичного майбутнього та вміло сформувала мету його досягнення. Європейська та євроатлантична інтеграція є вибором українського народу, підтвердженим Революцією Гідності та закріпленим в Конституції України. Українська нація у боротьбі з російськими агресорами довела всьому цивілізованому світові, що українці – це повноцінні члени європейської спільноти, які виборюють це право нехтуючи найціннішим, що є у нас – власним життям. Залишається лише максимально використати власний потенціал, спільні зусилля, знання, віру і мужність для того, щоб європейська мрія стала реальністю.  
 
Кафедра публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook