Природокористування і якість життя - поради лікаря: причини та можливості запобігання сечокам’яній хворобі

14 травня 2023 року

   «Камені в нирках», «сечокам’яна хвороба», «нефролітіаз» — синоніми, сутність яких полягає в наявності конкрементів (каменів) у нирках, що мають характеристики дрібних твердих кристалів. 

   Вони можуть утворюватися після перенесених інфекцій нирок. Але частіше пов’язані із неоптимальним вмістом та обміном певних мінералів або інших речовин, які збільшують чи навпаки зменшують схильність до утворення каменів.

   Як і при майже всіх інших захворюваннях, певну роль відіграє генетика. У 40% людей, які мають камені в нирках, прямі родичі також страждають від сечокам’яної хвороби. 

   Проте з правильним харчуванням, великою кількістю води та індивідуальним зваженим фармакологічним лікуванням можна зменшити ризики появи цього захворювання та його рецидивування. 

   Серед факторів, які підвищують ймовірність утворення каменів у нирках:

  • Ожиріння. Надмірна вага частіше асоціюється з утворенням каменів у нирках.
  •  Подагра. Цей хворобливий стан виникає на тлі накопичення сечової кислоти у крові людини. Наслідком порушення метаболізму та виведення сечової кислоти є утворення кристалів у суглобах або нирках.
  •  Цукровий діабет. Інсулінорезистентність при діабеті може підвищити рівень кальцію в сечі, збільшуючи ризик утворення каменів у нирках.
  •  Хірургічні втручання. Після шлункового шунтування та після низки інших операцій збільшується ризик сечокам’яної хвороби.
  •  Гіперпаратиреоз може підвищити рівень кальцію в крові та спровокувати утворення каменів у нирках.
  •  Деякі захворювання нирок. Одним із прикладів є полікістоз нирок, при якому у нирках ростуть скупчення кіст. Інший — мозкова губчаста нирка, вроджений дефект, який викликає утворення кіст у трубках органу.

   Чоловіки середнього віку мають найбільший ризик утворення каменів у нирках, хоча це може статися з людьми будь-якого віку та статі.

 ЯКІ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ПІДВИЩУЮТЬ РИЗИК СЕЧОКАМ’ЯНОЇ ХВОРОБИ

   Навіть при гарному стані здоров’я, харчування може сприяти утворенню каменів у нирках. Однією з основних причин є те, що ви, можливо, п’єте недостатньо води. У такому випадку замала кількість сечі збільшує шанси утворенню каменів.

   Зверніть увагу на наступні додаткові ризики, пов’язані з продуктами і напоями:

  • Кола. У подібних напоях міститься багато фруктози та фосфатів, які можуть призвести до утворення каменів у нирках.
  • Оксалати. Це органічні сполуки, які містяться в багатьох продуктах, в тому числі в шпинаті. Оксалати легко зв’язуються з певними мінералами, включаючи кальцій, які потім сприяють утворенню каменів в нирках.
  • Сіль. Надмірне споживання натрію, який отримується в основному через споживання кухарської солі, сприяє підвищенню вмісту кальцію у сечі. Це достовірно збільшує шанси на утворення каменів у нирках. Вживання багатих кальцієм продуктів, таких як листова капуста та лосось, виправдане, якщо ви не споживаєте водночас забагато солі. 
  • Дієтичні добавки з вітаміном С. Слід відповідальніше відноситися до їхнього прийому. Результати досліджень демонструють, що регулярний прийом високих доз вітаміну С може подвоїти ймовірність утворення каменів у нирках. Це стосується саме добавок, а не продуктів з вмістом вітаміну С.
  • Тваринний білок. Забагато стейків, курки, яєць і морепродуктів може накопичувати кальцій і сечову кислоту в організмі. Це ще одна причина утворення каменів у нирках.
  • Ліки. Серед медикаментів, що можуть сприяти утворенню каменів у нирках,  —  антациди, певні антибіотики, протинабрякові засоби, діуретики, стероїди та деякі ліки проти раку, ВІЛ та епілепсії.
  • Вода з високою мінералізацією. Потенційно може сприяти утворенню конкрементів у нирках. Відсутність досліджень щодо безпечності більшості популярних мінеральних вод зумовлює занепокоєння потенційними несприятливими ефектами.

    Якщо камені в нирках вже були, є висока ймовірність отримати їх знову, якщо не вжити профілактичних заходів. Так, лікар може порекомендувати медикаменти, залежно від того, що стало причиною появи каменів.  

ЯКІ ЗМІНИ У ХАРЧУВАННІ ДОПОМОЖУТЬ ЗАПОБІГТИ РЕЦИДИВАМ 

   Пийте багато води, особливо під час тренувань. Прагніть споживати щонайменше 2,3 літри на день.

    Перевіряйте етикетки харчових продуктів та уважно читайте інгредієнти. Уникайте або скоротіть споживання їжі з великою кількістю таких інгредієнтів як хлорид натрію, глутамат натрію  і нітрат натрію.

    Обмежте споживання м'яса.

    Вибирайте продукти з розумом. Зазвичай корисно включати у свій раціон більше шпинату та горіхів. Але якщо у вас є кальцієво-оксалатні камені, які є найпоширенішим типом, продукти з високим вмістом оксалатів варто обмежувати. До них належать горіхи (мигдаль, кеш’ю, фісташки та арахіс), соєві продукти (в тому числі соєве молоко та соєвий сир), шоколад, овес і вівсяні висівки, квасоля, буряк, шпинат, капуста кале та помідори.

    Продукти, що мають низький вміст оксалатів: виноград, дині, банани, огірки, цвітна капуста, капуста, горох, сир, молоко, масло, яловичина, курка, шинка. Зверніть увагу, що забагато молочних продуктів та тваринного білка збільшує шанси на утворення менш поширених типи каменів у нирках.

    Їжте цитрусові. Лимони та лайми мають високий вміст цитрату, що допомагає запобігти утворенню каменів у нирках.

    Споживайте багато кальцію. Недостатня кількість кальцію у раціоні може призвести до утворення каменів у нирках. Краще, якщо ви отримуєте його не з дієтичних добавок, а з їжі, наприклад з молочних продуктів.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook