Роль студентів у розвитку донорства в Україні: Допомога військовим через донорство крові

9 травня 2023 року

 

  Донорство крові є важливою складовою системи охорони здоров'я в Україні. Кров може рятувати життя та забезпечувати необхідні ресурси для лікування хворих та поранених. Особливо важливою групою отримувачів крові є військові, які вже потребують невідкладної медичної допомоги. Наразі агресор веде активні бойові дії, проте наші Герої будуть переходити у контрнаступ, а це призведе до збільшення поранених та потреби у крові.
  Так, ми звикли до війни, звикли, що це наша реальність. Ще й на фоні цієї величезної купи інформації, ми закриваємося від неї. Україні потрібно близько 2 млн донорів. До того ж не всі можуть здавати кров. Навіть якщо 2 млн піде зараз здасть кров, це не означає, що завтра вони зможуть приєднатися знов, бо 2 місяці має бути перерва. Це живий організм, який має функціонувати виключно на систематичному, а не стихійному підході – suspilne.media. Саме тому студенти можуть брати участь у волонтерських програмах, пов'язаних з донорством крові. Вони можуть допомагати в організації донорських акцій, адже не всі мають змогу допомагати матеріально, а донація крові це дещо більше ніж кошти. Кров не купити, не забрати насильно, це те що віддається добровільно, віддається заради тих, хто ризикує життям там, щоб ми з вами жили в мирі та спокої, без страхів війни.
  Мені пощастило зустріти Людину, дівчину з чудовим характером та цінностями, яка стала натхненням для мене і, впевнений, що для багатьох також, засновницю акції «НУБіП України для ООС. В НАС ТЕЧЕ ОДНА КРОВ» у 2019 році та Благодійного Фонду «EDELVIRA»  – Берко Марію. Декілька запитань для Марії.
 
Берко Марія
 
  • Яка процедура прийняття донорів? Як проходить підготовка до донація крові?

 Ми маємо телеграм канал «EDELVIRA – донори для ЗСУ» з актуальними потребами Військового Госпіталю. Розміщуємо запит та розпочинаємо запис добровольців. В особистих повідомленнях надаємо всю необхідну інформацію після того, як схвалили охочого. Донор несе велику відповідальність за якість своєї крові, тому завжди наголошується на тому, що перед тим, як подати заявку, необхідно спочатку прочитати про обмеження та «ПАМ’ЯТКА ДОНОРА КРОВІ». Якщо людина здорова і підходить за всіма критеріями, але не дотримується елементарних правил щодо заборони вживання алкоголю, ліків або жирної їжі, тощо, така кров відбраковується, більше того, на це витрачається дорогоцінний час, як лікарів, так і бійців, які потребують термінового переливання.
 
 
  • Які переваги і значущість має активна участь у донорстві для самого донора?

  Донорство крові завжди було і буде найактуальнішою потребою, особливо під час бойових дій, коли відсоток поранених, нажаль, має тенденцію лише збільшуватися. Щодо преваг, то для кожного вони особисті. Безпосередньо для себе вбачаю в цьому, в першу чергу, усвідомлення даного вчинку. Твоя кров може рятувати життя тих, хто виборює нашу свободу і незалежність ціною свого.
  Для студентів це можливість віддячити за мирне небо над головою, за змогу продовжувати будувати своє цивільне буття, здобувати освіту, а також, отримати додаткові бали та вихідні дні. Це про моральне заспокоєння, відчуття, що ти не осторонь подій, які стосуються повністю кожного, хто називає себе українцем.
  Користь для здоров’я: донори менше хворіють, знижуються ризики серцевих захворювань, виникнення раку. Є цікава стаття про дослідження впливу донорства в Італії (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24826951/).
 
  • Які можливості надає Ваш фонд для донорів, щоб їх заохотити та підтримати?

  Ми мобільно (швидко) отримуємо інформацію про потреби крові для поранених військовослужбовців. Далі формуємо запит і подаємо в канал «EDELVIRA – донори для ЗСУ». Нашою метою було забезпечити максимальною легкістю та швидкістю цей процес. У нас вийшло.
  На зв’язку з донором 24/7: відповідаємо на всі запитання. Також, розробляємо та впроваджуємо пам’ятні речі, які нагадуватимуть про вчинок, зроблений в часи найважчі для всієї країни.
  Проте, «EDELVIRA» – це не лише про донорство крові. Ми робимо все залежне від себе, задля допомоги нашим захисникам. Ви можете прочитати про нас в інстаграм. Не стану кривити душею – ми дуже виснажуємося! Однак саме люди, які відгукуються на наші прохання, тримають безупинно великий вогонь маленької потужної команди.
 
  • Чи є можливість моніторингу та відстеження того, як донорська кров використовується та як вона допомагає отримувачам?

  Так, ви маєте на це повне право. Інформація надається лише особисто, в тому місці, де особа здавала кров.
 
  • Скільки донорів вже було залучено?

  З березня 2022 року близько 10 000 донорів було залучено через наш фонд. Одна донація (450 мл) має змогу допомогти трьом бійцям.
 
  • Чи були фатальні випадки через нестачу крові у пораненого?

  Так. На фронті найбільші втрати через стікання кров’ю. Нестача певної групи та резусу може призвести до фатального випадку. Є групи яким підходить кров інших груп, а є рідкісні, яким підходить тільки повністю ідентична кров, це (ІІІ), та (IV) з негативним резусом. Донатьте свою кров, адже це наш генотип який ми передаємо. Ваша кров може воювати. Ваша кров може рятувати. У нас тече одна кров.

  Подяка Марії за відповіді, час наданий нам та за її важливу працю, яка допомагає рятувати життя.

 
  Звісно, не кожен може бути донором. Але якщо людині вже 18 років, вона вагою від 50 кг, не має хронічних захворювань, і почувається здоровою, вона вже потенційно може бути донором.
  Отже, ми закликаємо студентів долучитися до руху донорства крові, виявити свою громадянську позицію і допомогти врятувати життя військовим. Разом ми можемо змінити стереотипи щодо донорства крові та створити культуру допомоги, яка стане невід'ємною частиною нашого суспільства. Нехай приклад студентів, які вступають у ряди донорів крові, послужить натхненням для інших людей. Разом ми зможемо створити позитивну зміну і покращити стан здоров'я та добробут наших військових. Донорство крові – це не тільки дія благородства, але й прояв підтримки та вдячності тим, хто боронить нашу неньку. Тож давайте об'єднаємося, студенти, і покажемо свою силу та важливість донорства крові. Нехай наша активна участь стане кроком до змін, які надихнуть інших долучитися до цієї благородної справи. Разом ми зможемо зробити велику справу, допомогти тим, хто найбільше цього потребує. Ви – теперішнє і майбутнє нашої країни, і ваш внесок у розвиток донорства крові матиме велике значення.
 

Слова це половина справи – переходьте до дій!

 
 
 
Любомир Шойму,

студент 9 групи, 2 курсу ННІ ЛіСПГ 

 

 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook