Перший візит закордонних гостей після повномасштабного вторгнення рф: до НУБіП завітав виконавчий директор Вишеградського фонду

1 травня 2023, 16:03

 

  26 квітня Національний університет біоресурсів та природокористування України вперше після повномасштабного російського вторгнення приймав іноземних гостей – делегацію Міжнародного Вишеградського фонду на чолі з керівником фонду Петером Марешем.

 

  Це донорська організація, заснована у 2000 році урядами країн Вишеградської групи – Чехією, Угорщиною, Польщею та Словаччиною з метою регіональної співпраці як між країнами V4, так й інших регіонів, зокрема країнами Західних Балкан та Східного партнерства (EaP). Щорічно на її проєкти, стипендії для студентів та довготривале перебування для митців виділяється 8 мільйонів євро, причому кожна країна вносить до фонду однакову частку – 2 мільйони євро. А з 2012 Канада, Німеччина, Нідерланди, Південна Корея, Швеція, Швейцарія та США внесли на проєкти Вишеградського фонду додаткові ще 10 мільйонів євро.
  Для нас цікаво те, що громадяни України можуть брати участь у кількох програмах Вишеградського фонду. По-перше, це гранти Visegrad+, призначені для розвитку партнерських відносин між регіоном V4 та EaP. По-друге, Вишеградська стипендійна програма: стипендії, призначені для студентів і дослідників магістерського та вищого освітніх рівнів. По-третє, навчання в Open Society Archives: програмі, яка пропонує стипендії для дослідницької роботи у Будапешті науковців, працівників, митців та журналістів.

 

  Під час зустрічі з ректором університету Станіславом Ніколаєнком Петер Мареш, вітаючи українських колег, висловив своє захоплення Україною.

  Потому відбулася інфо-сесія із студентами та викладачами, до участі в якій долучились проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук і випускниця нашого університету – проєктний менеджер Вишеградського фонду Єлизавета Синецька. Вона розповіла про роботу фонду, відбір і дедлайн подачі заявок, як потрібно реєструватися на сайті для подачі заявок та терміни їх розгляду та оголошено результати. Так що наші студенти і дослідники отримають ще одну прекрасну можливість навчання чи стажування в різних європейських вишах чи наукових установах.

 

 

 

 

  На зустрічі йшлося також про зміцнення матеріально-технічної бази нашого університету, саме про потребу придбання селекційного комбайну.
  НУБіП готує фахівців, науковців з селекції та насінництва, прикладної генетики, методів селекції та насінництва, створення високопродуктивних сортів та гетерозисних гібридів сільськогосподарських культур. Селекційна робота спрямована на створення самозапилених ліній кукурудзи, адаптованих до умов півночі України та з поліпшеними біохімічними показниками зерна та селекцію пшениці озимої, стійкість проти хвороб та шкідників за результатами якої отримано цілий ряд патентів та охоронних документів, виконується на базі навчально-науково-виробничої лабораторії «Дослідне поле» Агрономічної дослідної станції НУБіП. Щорічно тут вчені-дослідники висівають колекцію сортів пшениці – ярої та озимої, ячменю – ярого та озимого, тритикале, гібриди кукурудзи. Як вихідний матеріал з вивчення генофонду пшениці у 2023 році, наприклад, буде вивчено 106 сортів зернових колосових культур. Саме для ефективного збору урожаю на невеликих дослідних ділянках університет і потребує селекційного комбайну. Поки ж його відсутність стримує проведення досліджень, виконання науково-дослідних робіт.

 

 

 

 

 

  І це прохання знайшло розуміння у гостей з Вишеградського фондуПетер Мареш пообіцяв зробити все від нього залежне, аби така техніка з’явилася в нашому університеті.

 


Ірина Кушніренко
 

 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook