Здобувачі вищої освіти провели якісні дослідження води

15 травня 2023, 9:31

Вода — це джерело всього живого, завдяки якому на нашій земній кулі існують тварини, рослини і звичайно ж людство. Вона має велике значення для задоволення фізіологічних, санітарно- гігієнічних та господарських потреб людини. Переоцінити її значення неможливо, адже за своє життя людина споживає приблизно 75 тонн води. Відомий дослідник Л. Пастер говорив: «80 % своїх хвороб ми випиваємо». За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 85 % всіх захворювань передається з водою. При цьому від них щорічно гине 25 мільйонів чоловік. Кожні 6 секунд на Землі вмирає одна дитина від хвороби, збудник якої потрапив у організм з водою.
Не менш важливим споживання якісної води є і для тварин. З усіма критеріями оцінки придатності води до споживання, студенти 10 групи, ознайомились під час лабораторного заняття із дисципліни «Гігієна тварин». Викладач – Поляковський Василь Михайлович, ознайомив та детально пояснив нам процеси самоочищення ,що проходять у природних джерелах.
Під час визначення якості води, велика увага приділяється показникам вмісту амонійного азоту (аміаку), нітратів та нітритів. Також, контролюється рівень хлориду, сульфату і заліза. Ознайомившись із теоретичним планом досліджень, ми одразу перейшли до практичної частини. В ході роботи, студентів було розділено по групам, кожна з яких займалась визначенням певного показника.
Для аналізу було взято три зразки води:
№1- вода зі свердловини, Мукачевський р-н, Закарпатська обл.
№2 – вода колодязна, Мукачевський р-н, Закарпатська обл.
№3 – вода водопровідна, Голосіївський р-н, м. Київ.

Після проведених досліджень, ми отримали наступні результати:
Вміст амонію у зразках №1,2,3 в слідовій кількості, менше 0,04 мг/л, що є незначним відхилення від норми.
Вміст нітратів у всіх трьох зразках відсутній, проте було виявлено нітрити, у кількості 0,002 мг/л, що є недопустимим, адже це показник забруднення води сміттям, фекаліями та продуктами їх розкладу.
Вміст хлориду, сульфату та заліза – в межах норми, у всіх пробах.
Отже, користуючись отриманою інформацію, можна дійти висновку, що водні джерела та відкриті водоймища безперервно піддаються забрудненням, але різкого погіршення якості води не спостерігається так як у воді постійно проходять складні процеси самоочищення. Однак процес самоочищення не безмежний. При сильному і постійному забрудненні самоочищення становиться недостатнім, а іноді взагалі припиняється, що негативно впливає на якість води. Це часто спостерігається при безконтрольному випуску господарсько-фекальних і промислових стічних вод у водоймище, що викликає накопичення гниючого мулу, накопичення токсичних хімічних сполук і розвиток полісапробної мікрофлори. Тому, дотримання санітарних норм та регулярна оцінка якості води є важливим моментом, що може профілактувати виникнення та інфікування різними збудниками, як людей, так і тварин.

 

Валентина Маник, студентка 2 курсу 10 групи ФВМ 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook