Практичне заняття гуртка «Прогнозу розвитку хвороб»

15 квітня 2023, 15:31

  Сьогодні гуртківці під керівництвом Гентоша Дмитра Тарасовича провели практичне заняття з прогнозування поширення і розвитку хвороб, що є невід’ємною складовою частиною захисту рослин. Відсутність прогнозування унеможливлює контроль і передбачення фітосанітарної ситуації посівів сільськогосподарських культур, своєчасне і ефективне застосовування систем захисту. Без прогнозу неминучі епіфітотії багатьох небезпечних хвороб, суттєві втрати врожаю, перевитрати матеріально технічних засобів.
  Прогноз розвитку хвороб- це обґрунтоване передбачення строків появи, рівня поширення і розвитку шкідливого патогена та можливих явищ і процесів у фітосанітарному стані агроценозів у майбутньому.
  Для своєчасного запобігання масовому розвитку хвороб сільськогосподарських культур та організації захисних заходів необхідно знати динаміку розповсюдження спор у повітрі, фенологічні фази розвитку рослин, строки первинного ураження і ступінь розвитку хвороб на посівах сільськогосподарських культур.
  Керівник гуртка, Гентош Д. Т., розповів, що для визначення моменту появи спор збудників хвороб у повітрі і на рослинах, а також для з'ясування їх кількості застосовують спеціальні прилади-споропастки: флюгерне пристосуванця, ПЛС-7І, ЕСЛ-1М, ПОЗР-М та ін.

 

  Так, студенти практично ознайомилися із будовою та способом використання споропасткок. Відмітили основні переваги та недоліки даних методів виявлення спор збудників хвороб у повітрі.
  На кінець гуртківці зазначили актуальність та велике значення прогнозу розвитку хвороб, завдяки якому вдається раціонально організовувати і своєчасно проводити профілактичні та винищувальні заходи, оптимізувати технології вирощування культур у відповідності до фактичних та прогнозованих ступенів розвитку хвороб, їх економічного значення; планувати обсяги виробництва, закупівлі фунгіцидів, удосконалювати їх асортимент, технології й регламенти їх використання.

Староста гуртка «Прогнозу розвитку хвороб»,
Студентка 3 курсу 202 «Захист і карантин рослин»,
Шкорбот Валентина
Керівник гуртка, доцент кафедри фітопатології
Ім. акад. В.Ф. Пересипкіна,
Гентош Дмитро Тарасович

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook