Кафедра ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України гостинно відчинила двері учасникам Міжнародної конференції «Майбутнє української арбористики»

16 травня 2023 року
Київ

11 травня 2023 року на базі кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України вперше в нашій країні відбувалася Міжнародна науково-практична конференція «МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКОЇ АРБОРИСТИКИ». 

Ми присвятили цю значну подію на честь 125-річчя нашої ALMA MATER та на згадку про нашого Небесного Янгола, студента ННІ лісового і садово-паркового господарства Семена Обломея, який добровольцем у лавах Збройних сил України відстоював незалежність Батьківщини та загинув 21 червня 2022 року, боронячи Сєвєродонецьк.

У своєму вітальному слові на честь відкриття конференції директор Науково-дослідного інституту лісівництва та декоративного садівництва пан Олександр Бала присвятив слова подяки воїнам Збройних сил України, які боронять незалежність нашої країни, тож всі учасники заходу вклонилися та Хвилиною мовчання згадали Небесного янгола Семена Обломея та всіх, хто поклав своє життя на вівтар Перемоги у боротьбі із загарбниками.

Перша доповідь Анни Обломей, співзасновниці Фонду Семена Обломея, була присвячена висвітленню життєвого шляху Семена Обломея, його відданості професії лісівника і прагненню здобути знання з арбористики.
Саме зараз науково-педагогічні працівники кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну ННІ лісового і садово-паркового господарства, у тісній співпраці з закордонними колегами, представниками Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), Управлінням екології та природних ресурсів, Київським комунальним об’єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд», громадськими організаціями розпочали роботу над запровадженням методів арбористики до практик галузі садово-паркового господарства України.
Генеральний директор КО «Київзеленбуд» пан Олексій Король презентував учасникам конференції тези своєї доповіді “КО «Київзеленбуд» та UA Arbo Tour: плани та нововведення”, поділившись результатами розробки та узгодження документів та напрацювань щодо нових принципів догляду за системою зелених насаджень міст на законодавчому та практичному рівнях. Безумовно, цікавою для учасників конференції була інформація пана Олексія Короля щодо розробки нової бази нормативно-правових документів галузі садово-паркового господарства, кроків зі здійснення арбористичних робіт на об’єктах садово-паркового господарства Києва, забезпеченності сучасними приладами та використання імпульсного томографа “Арботом” для обстеження дерев, проведенні навчань і семінарів із залученням закордонних фахівців.

Спікер пан Джон Паркер – директор Асоціації арбористів Великобританії, в минулому член виконавчого комітету Лондонської асоціації працівників міських рад, що відповідають за дерева, поділився власним досвідом та практиками щодо “Традицій та підходів до збереження дерев у Великій Британії: арбористика як індустрія”. Пан Джон Паркер повідомив про найповажнішу та найбільшу в Європі інформаційну базу даних дерев-патріархів, існуючі практики сучасної інвентаризації дерев в межах населених пунктів Великої Британії, зазначив про перспективи запровадження арбористики в Україні, необхідності підготовки відповідних вітчизняних фахівців.

Пан Джон Паркер зазначив, що у Великій Британії, окрім арбористів, великі обсяги робіт, що пов’язані зі збереженням рослин в умовах урбосередовища за глобальних змін клімату, виконують й інші спеціалісти, а саме, виробники та постачальники садивного матеріалу, відповідальні за догляд за деревами, консультанти, тренери та викладачі, політики та дослідники, громадські організації і таке інше. Саме тому, як на думку спікера, на часі є розвиток співробітництва поміж нашими країнами задля впровадження інноваційних технологій щодо збереження та відновлення насаджень міст і селищ України у післявоєнний період. Але розпочати такі роботи мають саме фахівці Національного університету біоресурсів і природокористування України з процесів підготовки та виховання українських арбористів в межах освітніх програм ННІ лісового і садово-паркового господарства.

Цікавою та узагальнюючою була доповідь нашого польського колеги пана Пьотра Тишко-Хмеловець, PhD – голови Інституту дерева (Польща), фахівця з оцінки дерев та роботи з віковими деревами на тему “Арбористика та діагностика дерев у Польщі: еволюція у взаємодії з іншими країнами, де ми знаходимося сьогодні”.
Пан Пьотр Тишко-Хмеловець поділився досвідом становлення арбористики в Польщі, розповів про особливості навчання спеціалістів, які прагнуть здобути знання з арбористики, послідовністю етапів здійснення сертифікації та підвищення кваліфікації фахівців.

На думку пана Пьотра Тишко-Хмеловець НУБіП України має необхідну базу для здійснення підготовки арбористів: від колективу досвідчених науковців та практиків до прекрасної матеріально-технічної бази забезпечення навчального процесу.

Тож, саме у плідній співпраці колег-арбористів з різних країн Світу має бути започаткована програма підготовки арбористів в Україні.

Спікер пан Ренальдас Жілінскас – арборист, голова правління Групи експертів з ландшафтного дизайну та озеленення власник сертифікатів ETW, ETT, VetCert та ISA TRAQ, Arbovita ir Ko презентував свою доповідь на тему “Арбористика в Литві: виклики та основні задачі діючих арбористів”.

Цікавою та повчальною для всіх учасників конференції була його доповідь, в якій основну увагу пан Ренальдас Жілінскас приділив висвітленню фактів з історії становлення та розвитку арбористики в Литві, труднощам, що виникають у сприйнятті таких видів робіт та технік його співвітчизниками, необхідності виховання молодих спеціалістів та створенні всеєвропейської, об’єднуючої арбористичної організації.

Спікер пан Анатолій Кушнір презентував інформацію щодо такої теми, як “Досвід сучасної арбористики в Україні та подальші шляхи її розвитку”, зауваживши, що майбутнє української арбористики пов’язано саме з нашим Університетом, а підготовка фахівців є прерогативною ННІ лісового і садово-паркового господарства.

На завершення конференції було прийнято рішення щодо організації наступного етапу обговорення та узгодження спільних наукових, нормативно-правових та навчально-методичних напрацювань для запровадження арбористики в Україні. Цікаві доповіді спікерів, всеохоплюючі обговорення учасників конференції засвідчили важливість питань, що були обговорені на конференції, для відродження та розвитку майбутнього України в післявоєнний період.

Олена Колесніченко,
завідувачка кафедри ландшафтної
архітектури та фітодизайну
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook