Практичне заняття в ботанічному саду НУБіП України на тему: «Кліщі шкідники садово- паркових насаджень»

16 травня 2023 року

  11 травня 2023 року доцент кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Леся Бондарева провела практичне заняття у Ботанічному саду НУБіП України. Напередодні, студенти прослухали та занотували лекцію з дисципліни «Кліщі та нематоди» на тему «Кліщі-шкідники садово-паркових насаджень», а сьогодні для закріплення матеріалу побачили дерева, кущі та інші рослини, які пошкоджені кліщами, переважно еріофіїдами, що утворюють чудернацькі гали на листках.


  Студенти практично побачили й дізналися про ялинового павутинного кліща, який широко поширений у межах всієї Голарктики, є шкідником хвойних дерев, особливо родини соснових і ялинових. Швидко розмножуючись, кліщ пошкоджує або навіть знищує молоді дерева в розплідниках, плантації та ліси, викликаючи передчасне обпадання хвої. Дізналися про тисову плоскотілку, яка є інвазивним видом для Києва і нещодавно була виявлена в ботанічних садах Києва.
  На буксусі викладач відмітила пошкодження завдане небезпечною інвазивною комахою самшитовою вогнівкою, яка нещодавно з’явилася в Україні і завдає значних пошкоджень рослині.


  Травень – час цвітіння бузку, що милує наше око, проте студентам стало відомо, що цей прекрасний кущ пошкоджує бузковий бруньковий кліщ, який сильно шкодить в нашому регіоні. На липі відмічено кілька видів кліщів (павутинний і повстяний), що мають високу потенційну здатність до розмноження та є небезпечними шкідниками липи.

 

 
  Інші кліщі з родини іксодові пасивно підстерігають своїх господарів, але в таких місцях, де зустріч максимально ймовірна: на кінцях гілок на висоті до 1 м по стежках, де пересуваються люди та тварини. Однак деякі види здатні здійснювати активні пошукові рухи. Травень місяць особливо небезпечний для людини і тварин, адже іксодові кліщі після тривалої зими повинні насмоктатися крові і відкласти яйця для подальшого розвитку.

 
  На практичному занятті студенти засвоїли знання з дисципліни «Кліщі та нематоди» та гарно провели час і ботанічному саду НУБіП України.

Леся Бондарева, доцент кафедри ентомології
інтегрованого захисту та карантину рослин

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook