Міжкафедральний круглий стіл на тему «Фінансове забезпечення відтворення земель сільськогосподарського призначення в умовах повоєнного відновлення України» з нагоди 125 річчя НУБіП України

17 травня 2023 року

  16 травня факультет захисту рослин, біотехнології та екології взяв участь роботі міжкафедрального круглого столу на тему «Фінансове забезпечення відтворення земель сільськогосподарського призначення в умовах повоєнного відновлення України» з нагоди 125 річчя НУБіП України.
  На заході були присутні представники кафедра фінансів і кафедра банківської справи та страхування НУБіП України, а також представники центру воєнно-стратегічних досліджень НУОУ.


  Від факультету захисту рослин, біотехнології та екології з вітальним словом до учасників заходу звернулася декан, професор, співголова оргкомітету Юлія Коломієць, яка щиро привітала всіх присутніх із проведенням важливого заходу, що обєднує зусилля фахівців в напрямку відновлення довкілля в повоєнний період. В сучасних умовах нашої держави, такі заходи набувають пошуку обґрунтованих рішень направлених на зменшення екологічних ризиків впливу на довкілля, збереження та відновлення природних ресурсів, а також економічно-обґрунтованих заходів щодо їх збалансованого використання. Вона зазначила, що сьогодні постає вирішення вкрай важливого завдання – відновлення порушених екосистем, які зазнали і продовжують зазнають воєнних впливів, тим самим знижуючи економічну ефективність господарської і виробничої діяльності. У світовій практиці не існує єдиної еталонної методології відновлення екосистем в таких умовах. Досвід країн, які зазнали воєнного впливу та мають певний досвід відновлення екосистем та проведення заходів щодо зниження рівня їх забруднення, має свої особливості, які полягають в локальних характеристиках, рівні порушення та економічних можливостей. Тому, вести мову, що такий досвід може буде використаний і в наших умовах, завчасно. Попередньо, варто провести еколого-економічну оцінку таких заходів. «Впевнена, що висвітлення нових наукових досягнень, конструктивні дискусії та відвертий діалог, партнерський підхід до обговорення актуальних еколого-економічних напрямків відновлення довкілля, сприятимуть удосконаленню напрямів та заходів збереження біоресурсів, раціонального природокористування та зміцнення економіки нашої держави. Бажаю учасникам семінару успішної роботи, генерації нових ідей в контексті вирішення актуальних проблем сьогодення!», — промовила Юлія Василівна.

 
  Серед учасників круглого столу, що виступили з доповідями були й завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська та доцент кафедри Світлана Паламарчук.
  Олена Наумовська представила презентацію на тему «Екологічний стан антропогенно-змінених ґрунтів за впливу воєнних дій». Вона зазначила, що майже в усі ґрунти надходять тверді та рідкі забруднювачі з атмосфери. На багатьох ґрунтах змінюється рослинність під впливом випасання, пожеж, вирубування лісів, військових дій, не кажучи вже про розорювання і гідротехнічну меліорацію. Господарська діяльність людини, особливо, видобування корисних копалин та містобудування, впливає на рівень ґрунтових вод, екзогенні процеси, гідрографічну мережу, мікроклімат та інші компоненти ландшафту. Ґрунтовий покрив урбанізованих екосистем належить до тих компонентів природного середовища, який найбільше зазнає негативного впливу антропогенних навантажень. Олена Наумовська підкреслила, що ґрунт володіє високою чутливістю до дії негативних чинників урбанізації так, як один з консервативних компонентів біогеоценозу довго зберігає наслідки господарського чи рекреаційного впливу, а отже, визначає хід трансформаційних змін в урбогенному середовищі та дає основу для розроблення ефективних заходів із мінімізації негативних процесів антропогенного впливу й відновлення порушених біогеоценозів у міських екосистемах.

 
  Олена Іванівна розповіла про чинники ґрунтоутворення, показала схему взаємовпливу екологічних чинників на формування ґрунтів техногенних систем, генетичний ряд ґрунтів з різним ступенем антропогенних трансформацій та ґрунтовий покрив м. Києва. В своїй доповіді вона зосередила увагу на механічному порушенні ґрунтів внаслідок воєнних впливів, детально зупинилась на видах вибухових процесів та схемі фізико-хімічних процесів міграції забруднюючих речовин у ґрунтах. Провела групування елементів-забруднювачів за їх біоакумулятивним ступенем, наголосивши, що, наприклад, Cd, Cs, Rb це елементи інтенсивного поглинання, а от елементи Se, Fe, Ba, Te важкодоступні для рослин. Олена Іванівна в презентації також розповіла про методи рекультивації забруднених ґрунтів та різновидності фітосанації ґрунтового покриву. «Під впливом довготривалого сільськогосподарського використання, зрошення земель водами різної якості або вилучення земель зі зрошення фіксують еволюційні зміни напрямленості ґрунтових процесів і режимів, трансформацію властивостей ґрунтів, що потребує проведення моніторингових спостережень. Для збереження, охорони ґрунтів і збалансованого землекористування необхідна регламентація антропогенного навантаження на ґрунти на засадах визначення прийнятного екологічного ризику їхньої деградації та врахування стійкості ґрунту до зовнішніх чинників»,говорить Олена Наумовська.

  Світлана Паламарчук виступила з доповіддю на тему «Стратегічна екологічна оцінка: напрямки розвитку і перспективи». Вона пояснила, що стратегічна екологічна оцінка (далі СЕО) – процедура визначення, опису та оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, в тому числі здоров’я населення, виправданих альтернатив та розроблення заходів із запобігання, зменшення та відшкодування можливих негативних наслідків. Світала Петрівна розповіла, що не підлягає стратегічній екологічній оцінці, детально зупинилася на особливостях та етапах СЕО, пояснила, що відбувається після оприлюднення звіту та як в подальшому впливає громадське обговорення.


  Колектив факультету захисту рослин, біотехнологій та екології прикладає зусилля в пошуку інноваційних методів вирішення екологічного тиску на довкілля та розробці еколого-орієнтовних економічно обґрунтованих технологій. Проведення круглого столу є важливим етапом в пошуку найраціональніших шляхів розв'язання проблем, саме тому факультет з радістю бере участь в обговоренні питань, ділиться своїми ідеями та думками, аби колективно приймалися вірні рішення та розроблялися діючі програми розвитку.

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook