ВІДЗНАЧАЄМО ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

19 травня 2023 року

 

18 травня 2023 року для українського народу є особливим у календарі, тому що в цей день ми відзначаємо День вишиванки – народне свято, яке дає можливість кожному свідомому громадянину утвердити свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість. День вишиванки – це свято, що єднає українців, вкотре доводить, що українці – нація зі своєю культурою, славними традиціями і звичаями, зі своїми законами та світосприйняттям, зі своїми святинями та оберегами. 

Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цьому. Вона – одна з національних святинь, бо символізує і несе в собі духовне багатство,  високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь, що не переривається віками.  Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як реліквію. Вона – символ здоров’я й краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові йвірності, адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг!

З року в рік  Свято вишиванки стає дедалі більш популярним, сповнює наше життя яскравими фарбами, вірою та надією. Одягнувши святкове вбрання, ми відчуваємо піднесення, урочистість, єднання українських душ у всьому світі, гордість бути українцем. Саме такі відчуття переповнювали сьогодні серця студентів, викладачів і всіх працівників Мукачівського фахового коледжу, які разом з  чисельною українською спільнотою долучилися до кращих традицій святкувань Дня вишиванки.

Цьогоріч урочистість та святковість відчувалась як ніколи. Дрескодом дня була вишиванка, фоє коледжу зустрічало всіх різнобарвнимивишиваними рушниками, а читальна зала дивувала і милувала незвичайною виставкою-експозицією чудових витворів української вишивки талановитих мисткинь.  Хтось радів своїм новим вишитим обновкам, хтось одягнув улюблену вишиванку. Але всі були єдині у думці, що свято об’єднує всіх. Ці радісні моменти  відобразилася на світлині, яка стала віддзеркаленням духу єднання поколінь, ідеологій, поглядів та вподобань.

Незабутнім  стане   святкування  Дня вишиванки, що проводилось у читальній залі бібліотеки з ініціативи студентів відділення правознавства тавикладачів Магдалини Апшай і Наталії Крижанівської.

Захід«Вишиванка – духовна броня українців» вдало поєднав традиції минулого  і сучасного, приємне і корисне. Цікавими і пізнавальними були студентські проєкти про історію вишиванки, різноманітність барв на вишивці, трактування  символів та знаків, особливості закарпатської вишивки.

Сьогодні День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну ідентичність і боротися за неї, віддаючи найдорожче – життя.Особливу увагу було звернуто на бойову вишиванку, що немає аналогів у світі,  та вшановано воїнів, які виборюють свободу, незалежність, відстоюють національні традиції нашої держави. 

Глибоким змістом, емоційним, щирим, задушевним прочитанням поезіївразила присутніхКарина Вранець, студентка групи ПВ-28.

Розчулила авдиторію та додала яскравих емоцій лірична пісня у виконанні куратора та студентів групи ПВ-28.

Кульмінацією свята стало оголошення результатів фотоконкурсу «Вишиванка – твій генетичний код», у якому взяли участь студенти коледжу. Переможців конкурсу, а це – Іван Олексик  (ПВ-18) та Ніколетта Кеменяш (ПВ-28), та всіх присутніх привітав директор начального закладу Юрій Садварі. Юрій Юрійович подякував за організацію і проведення заходів з нагоди Дня вишиванки студентам, викладачам, працівникам бібліотеки, побажав усім здоров’я, мирного неба, єдності духу і думки, висловиввпевненість, що невдовзінаша Україна, здолавши підступного ворога, розквітне в усій красі – так, як сьогодні повсій планеті квітують наші вишиванки!

Сьогодні вишиванки стають більш популярними і модними.Тож носімо їх з гордістю,бо  це наша історія та культурне надбання. Нехай вишиванка надихає нас на нові досягнення для нашої країни, на перемогу!

Україна понад усе!

 

Аліса Чорі, 

викладач філологічних дисциплін 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook