Природокористування і якість життя - поради лікаря: низький кров’яний тиск і харчування

19 травня 2023 року

   Існують певні визначені межі нормального артеріального тиску. Більшість експертів погоджуються із діапазоном від 90/60 до 120/80  мм рт ст. Можна зустріти і визначення нормального тиску як показники менше 120/80 мм рт ст.

   На рівень тиску крові у судинах впливають багато факторів, включаючи генетику, вік, спосіб життя, наявність захворювань.

   Лікарі діагностують низький артеріальний тиск (гіпотонію), якщо показник нижче 90/60 мм рт.ст., а також наявні інші симптоми, зокрема: нечіткий зір, сплутаність свідомості або проблеми з концентрацією, запаморочення, нудота або блювота, слабкість.

   Якщо при низькому тиску спостерігається прискорений пульс, поверхневе дихання, шкіра стала холодною або липкою, потрібно негайно звернутися за медичною допомогою. Ці симптоми можуть свідчити про стан шоку.

   Низький артеріальний тиск має низку причин. Серед них - різка зміна положення, анемія, розлади вегетативної нервової системи, зневоднення, прийом їжі, особливо споживання її великих порцій, ендокринні порушення, сильна алергічна реакція (анафілаксія), велика втрата крові, інфаркт або захворювання серця, низький рівень цукру в крові, певні ліки, вагітність, важка інфекція, стрес, захворювання щитовидної залози, інтенсивні фізичні вправи, неврологічні захворювання, такі як хвороба Паркінсона.

 

ЩО ЇСТИ ДЛЯ КРАЩОГО САМОПОЧУТТЯ?

   Вживання певних продуктів може допомогти підвищити артеріальний тиск. Слідкуйте за своїми симптомами та регулярно вимірюйте артеріальний тиск, щоб побачити, що саме працює для вас.

   Спробуйте додати до свого харчування:

   Більше рідини. Зневоднення зменшує об’єм крові, що призводить до падіння артеріального тиску. Особливо важливо пити під час тренувань.

   Продукти з високим вмістом вітаміну B12. Його дефіцит може призвести до певного типу анемії, яка спричинює низький кров’яний тиск і втому. Продукти з високим вмістом B12 включають яйця, збагачені злаки, м’ясо тварин і харчові дріжджі. Вегетаріанці потенційно можуть мати нестачу вітаміну В12, оскільки він міститься лише у продуктах тваринного походження.

   Продукти з високим вмістом фолієвої кислоти. Недостатня її кількість також сприяє анемії. До продуктів, багатих на фолієву кислоту, належать спаржа, квасоля, сочевиця, цитрусові, листова зелень, яйця та печінка.

   Сіль. Солона їжа може підвищити тиск. Спробуйте їсти копчену рибу, сир, мариновані продукти, оливки. Менше з тим, рекомендованою верхньою межею норми споживання солі лишається 5 грамів на день.

   Кофеїн. Кава та чай з кофеїном можуть тимчасово підвищити артеріальний тиск, стимулюючи серцево-судинну систему та прискорюючи частоту серцевих скорочень.

 ЗМІНИ В СПОСОБІ ЖИТТЯ

   Їжте частіше невеликими порціями. Великі прийоми їжі можуть спричинити більш різкі падіння артеріального тиску, оскільки організм працює інтенсивніше, щоб її перетравити.

   Пийте більше води та обмежте алкоголь. Зневоднення знижує артеріальний тиск.

   Якщо ви тренуєтеся на відкритому повітрі в сильну спеку, робіть часті перерви та обов’язково пийте більше води.

   Уникайте тривалого перебування в саунах, гарячих ваннах і парних, оскільки це може спричинити зневоднення.

   Змінюйте положення тіла (наприклад, встаючи) повільно.

   Уникайте тривалого знаходження у ліжку, намагайтеся збільшити фізичну активність.

   Носіть компресійні панчохи, які допомагають крові рухатися вгору від ваших ніг і стоп.

НИЗЬКИЙ ТИСК І ВАГІТНІСТЬ

   Зниження артеріального тиску є поширеним явищем протягом перших 24 тижнів вагітності. Адже гормональні зміни викликають розширення кровоносних судин.

   Якщо ви відчуваєте симптоми низького артеріального тиску, повідомте про це свого акушера-гінеколога. У цей час вам, можливо, доведеться приділяти більше уваги достатній гідратації. Низький артеріальний тиск, пов’язаний із вагітністю, зазвичай зникає пізніше під час вагітності або незабаром після пологів.

   Важливо перевіряти артеріальний тиск і контролювати його під час вагітності, щоб виключити будь-які основні причини, такі як анемія або позаматкова вагітність.

 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook