Ознайомча практика із контролю бур’янів на базі дослідних ділянок НААН України с. Чабани

23 травня 2023, 10:11

 


 

18.05.2023р. проведено виїзне практичне заняття із студентами 2 курсу 1 групи спеціальності 202 «Захист і карантин рослин».

У виробничих польових дослідах проведено моніторинг бур’янів, а також інших шкідливих організмів, що розвиваються в посівах пшениці озимої, тритикале озимого, жита, проса та інших культур.

Ознайомились із структурою бур’янових угрупувань в яких привалюють: осот рожевий (лат. Cirsium arvense), берізка польова (лат. Convolvulus arvensis), ромашка непахуча (лат. Tripleurospermum maritimum), грицики (лат. Capsella), свиріпа (лат. Barbarеa) та ін.

Проведено оцінку ефективності застосування гербіциду у посівах пшениці озимої із аналізом дії та прояву фітотоксичності на окремих варіантах.

Виділені домінантні показники щодо конкурентоспроможності пшениці та інших колосових культур у результаті використання різних схем контролю шкідливих організмів.

Нагальним виявилось питання щодо урахування фази розвитку культурних рослин і дії гербіциду на рослини під час різних фаз.

Вивчена ураженість культурних рослин окремими збудниками хвороб і заселення зернових колосових культур внутрішньостебловими комахами фітофагами, зокрема, опомізою пшеничною (лат. Opomуza florum).

Звернено увагу на вирощування пожнивних культур із визначенням ролі корисних і шкідливих видів.

Під керівництвом професора М. М. Долі  у сприйнятливій формі подані і засвоєні матеріали по комплексу та моніторингу шкідливих організмів і обґрунтованому застосуванню агротехнічних  і спеціальних заходів захисту польових культур від бур’янів, шкідників і хвороб.

З ознайомчої практики була проведена пряма трансляція для бажаючих.

Студенти щиро дякують, що у такий тяжкий час наші знання підкріплюються практичними виїзними заняттями!

 

 

На фото присутні:

професор М.М. Доля.

Студенти 2 курсу 1 групи ЗКР: Антоненко О., Павленко К., Карась А., Дейнека Н., Коваленко В.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook