Журналістська практика в реальних умовах: конкурс малюнків “Малий тризуб”

23 травня 2023 року
НУБіП України

20 травня майбутні журналісти, традиційно прийшовши у суботу на практику до медіалабораторії, несподівано опинилися в умовах оперативної журналістики, де завдання розв'язують «на льоту». Потрібно було засобами відеожурналістики висвітлити подію – конкурс дитячих малюнків, присвячений 125-річчю НУБіП. На конкурс "Маленький тризубчик НУБіП зростає в тризуб України", що відбувся у читальній залі четвертого корпусу університету, представили свої роботи та отримали дипломи 43 малі художники.

Завдання під час майстер-класу полягали у тому, щоб під керівництвом досвідчених операторів медіалабораторії – Юрія Нестерова і Михайла Комінка – навчитися правилам створення відеоматеріалу. Студенти-журналісти знайомилися з тим, як правильно виставляти освітлення, камеру, знімали стендапи (коли журналіст працює безпосередньо перед камерою), навчалися виділяти найістотніше для сюжету, брали інтерв'ю та опановували нові корисні прийоми нашої професії.

На відміну від студійних умов, де усе передбачено та контрольовано, така робота «у полі» вимагає сміливості (адже не можна боятися ставити запитання героям репортажу), вміння швидко вибирати найкращі і найцікавіші майбутньому глядачеві моменти. Тому цей захід став чудовим тренувальним майданчиком: серед постійного руху та розмов відвідувачів ми повинні були ловити моменти спокою та дії, щоб покращити матеріал. Треба було також відобразити урочистість події, в якій брав участь проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Кваша.

Одним із наших завдань було інтерв'ю з одним з авторів малюнків. Я поговорив із Василиною, яка гарно намалювала пса Патрона. Вона пояснила, що обрала саме його, тому що він символізує захист нашої країни: розміновує території заради спокійного життя людей. Малю¬вати дівчинка навчилася самостійно, без спеціальних курсів. Василина дізналася про конкурс від одного з професорів університету і вирішила взяти участь: для неї було важливо хоча б трішки підтримати наших воїнів, адже після конкурсу художні роботи будуть передані на¬шим захисникам – на знак підтримки.

Праця в реальних умовах стала надзвичайно цінним досвідом для нас, майбутніх журналістів. Вона дозволяє ще на початку навчання відчути всю привабливість та різноманітність професії. Дякуємо організаторам цієї важливої для нас практики.

Єгор Касенюк,
студент 1 курсу спеціальності «Журналістика»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook