Ph.D. Методологічна культура здобувача – запорука якісної дисертації майбутніх докторів філософії

22 травня 2023 року

 

На ОНП «Філософія» освітня складова підсилилась додатковим освітнім курсом «Методи і технології сучасних наукових досліджень», який почала читати завідувачка відділу логіки і методології науки інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор Гардашук Тетяна Василівна.

  ГАРДАШУК Тетяна – видатна українська філософиня, яка закінчила Київський університет імені Т.Г. Шевченка (1980) та Амстердамський університет (1995). Від 1982 працює в Інституті філософії НАНУ, очолює відділ логіки і методології науки, виступає організатором низки міжнародних екологічних проєктів. Коло наукових інтересів професорки дотикається до наукової проблематики НУБіП, а саме філософські проблеми природознавства та екології.
  Тетяна Василівна є автором таких робіт: «Природокористування: методологічні та соціальні аспекти оптимізації. Методологія екологічного синтезу»; «Екологічна політика та екологічний рух: сучасний контекст. Концептуальні виміри екологічної свідомості. Концептуальні параметри екологізму»; «Біоетика: від теорії до практики. Комунікативні трансформації в сучасній науці».
  Професор Тетяна Гардашук – роботодавець на ОНП «Філософія», член проєктної групи, а також людина, яка приймає активну участь в підготовці здобувачів за даною програмою.
  В межах аспірантського проєкту гостьових лекцій і відбулася ця зустріч. Модератором лекції виступила гарант ОНП «Філософія» Додонова Віра Іванівна. У своєму вступному слові вона зазначила актуальність і корисність цього курсу не тільки для здобувачів спеціальності філософія, на базі якої він читається, але й для здобувачів усіх спеціальностей, оскільки дисертація – це особливий науковий доробок, який не повинен зводитись до великого есе, або великого реферату. Саме правильно підібрана і застосована методологія надає роботі якості дисертабельності. Другим аспектом зацікавленості в цьому курсі є той факт, що майбутній науковець повинен тримати руку на пульсі сучасної науки, знати основні тренди, нові досягнення, аби наново не відкривати всім відомі положення.
  До спілкування доєдналися НПП кафедри філософії та міжнародної комунікації та аспіранти всіх спеціальностей, у рамках лекції відбулася жвава дискусія, під час якої з’ясовували питання публікаційної безпеки, академічної чесності та свободи, а також перспектив розвитку постнормальної науки.

  Своїми враженнями щодо лекції поділився аспірант першого року навчання ОНП «Філософія» Георгій КУЛЕБЯКІН:
  Перша лекція Тетяни Василівни Гардашук з курсу «Методи і технології сучасних наукових досліджень» виявилася дуже змістовною та корисною особисто для мене. Слід зазначити, що моє коло наукових інтересів і тематика дисертаційної роботи збігаються як з тематикою курсу, так і з колом інтересів лектора, тому можливість відвідати заняття провідного спеціаліста в області логіки та методології науки є для мене дуже важливою. Вступна частина була дуже лаконічною і послідовною, лектор окреслив основний вектор підготовленого матеріалу, і коротко продемонстрував своє бачення стану сучасної науки в межах нашої держави, переходячи до основних тез лекційного матеріалу. Дуже важливим, особисто для мене, було питання якості та видів платформ для подачі та публікації наукових статей. Це питання розкривалось по ходу доповіді й ближче до кінця саме йому була приділена увага. Гардашук Т.В. дала дуже детальну характеристику сучасним науковим платформам та підкреслила необхідність працювати з перевіреними та валідними виданнями у ході своєї наукової роботи. Також на завершенні лекції вона вислухала питання від аудиторії та дала на них розгорнуті й змістовні відповіді. В цілому лекція виявилася дуже актуальною та корисною, і особисто я чекаю нової можливості відвідати лекції та практичні заняття у Гардашук Тетяни Василівни.

  Курс «Методи і технології сучасних наукових досліджень» розрахований на 4 лекції, тож далі буде!
  Не пропустіть унікальну можливість розширити свої знання та отримати корисну інформацію.


Віра Додонова,
професор кафедри філософії та міжнародної комунікації

Владислава Сільченко,
фахівчиня відділу аспірантури

 

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook