Викладачі кафедри аквакультури стали учасниками онлайн-семінару FutureEUAqua

20 березня 2023 року

      У період з 24 лютого по 14 березня 2023 року відбулася серія онлайн семінар FutureEUAqua, що були присвячені представленню та обговоренню результатів та досягнень проєкту FutureEUAqua.

     Даний проєкт, що фінансується Європейською програмою досліджень та інновацій (R&I) Horizon 2020 (2018–2023), своєю метою мав розробку методів та дії, які на фоні зростання стійких кліматичних змін прияли б сталому отриманню чистої органічної продукції основних видів аквакультури та організмів нижчих трофічних рівнів, що дозволить відповідати майбутнім викликам щодо зростаючого споживчого попиту на високоякісну, поживну білкову їжу.
      Відвідавши шість семінарів, що включала програма даного заходу, учасник від кафедри аквакультури Ірина Кононенко, отримала багато нової та цікавої інформації щодо актуальних питань галузі.

   

  Зокрема, про стійке розведення, а саме як існуючі селекційні програми розведення атлантичного лосося, морського окуня, дорадо та інших промислово цінних видів риб можуть відповідати вимогам щодо нового складу кормів, кліматичним змінам та сприяти подальшому покращенню стійкості даних видів до хвороб.


      Взагалі, тема кормів для об’єктів аквакультури є досить актуальною не лише для нашої країни, але і для всього світу. Саме тому дане питання входило в перелік тих, вивченням яких займалася дана програма. Зокрема, на семінарі розглядалася інформація щодо створення видових кормів спеціального складу, який би володів такою поживною цінністю, яка б дозволила отримати максимальну продуктивність об’єкта, але при цьому зберігаючи цінності органічного вирощування продукції аквакультури.

 


   

  Не менш важливим є питання формування у споживачів соціальної прийнятності продукції аквакультури або. Так званої, культури споживання. На семінарі було представлено чіткий план комунікації між виробництвом та споживачем.
      Також було представлено ще один із напрямів, за якими працювала програма, а саме інноваційні методи підготовки води, вплив солоності та складу кормів на роботу біологічного фільтру. Крім того, в розрізі цього ж питання розглядався економічний та екологічний вплив інноваційних проектів на рентабельність виробництва продукції аквакультури внаслідок зростання вартості енергоносіїв.

     

      Поряд з цим, було представлено модель бездротового зв’язку, яка відстежуватиме вплив середовища утримання та активність та фізіологічний стан риби за допомогою спеціальних сенсорних сигналів і дистанційного моніторингу.
      Останній семінар був присвячений досить актуальному питанню – якості і безпеці продукції аквакультури, а саме різні способи обробки та підготовки сировини для підвищення цінності рибних продуктів.
     Таким чином, протягом кількох семінарів, викладачі кафедри аквакультури отримали чудову можливість збагатити свої знання новою та актуальною інформацією, яку будуть використовувати у своїй педагогічній роботі при підготовці здобувачів вищої освіти ОС «Бакалавр» та «Магістр» за спеціальністю 207 Водні біоресурси та аквакультура для формування у них професійних навичок, компетентностей та знань.

Віталій Бех,

завідувач кафедри аквакультури, д.с.-г.н., професор


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook