Енциклопедійне життя в незалежній країні: професор Микола Степаненко представив НУБіП в Книжковій палаті України

25 травня 2023 року
НУБіП України
 25 травня з нагоди Дня працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження в Книжковій палаті України відбулася презентація енциклопедичних видань 1991–2023 рр. На заході представлено фундаментальні й менш значущі, але вкрай важливі студії, що демонструють тематичне й жанрове енциклопедичне розмаїття України доби незалежності.

Як зазначила Лариса Дояр, старший науковий співробітник Книжкової палати України, загальний перелік українських видань, у назвах яких є слово «енциклопедія» чи його похідні, становить понад 5 тис. Водночас вона закцентувала на тому, що в Україні велика загальна енциклопедія лише одна – Енциклопедія Сучасної України.

Дійство відкрив директор Книжкової палати України Микола Сенченко, підкресливши непересічність цієї події. З вітальним словом до гостей звернувся директор Інституту енциклопедичних досліджень НАН України Микола Железняк, який наголосив, що попри російську агресію енциклопедична справа в Україні продовжується, за що варто дякувати ЗСУ (деякі гості виставки ідентифікували логотип ЕСУ на палітурці видання як абревіатуру ЗСУ).

Доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України Микола Степаненко виголосив доповідь на тему «Новітні енциклопедійні видання в Україні з погляду гармонії змісту та форми», вирізнивши й той аспект, що окремі однотомові і багатотомові книги, у назві яких є «сакральне» слово «енциклопедія», не відповідають високому статусові енциклопедичного контенту. Микола Іванович на прикладі НУБіП України, який нині святкує своє 125-ліття, розкрив значення енциклопедій, енциклопедичних словників, енциклопедичних довідників, енциклопедичних словників-довідників у підготовці майбутніх спеціалістів.

На виставці були присутні представники Державного комітету телебачення і радіомовлення України, державних та приватних видавництв, наукових установ, причетних до енциклопедично-видавничої діяльності.

Олександр Іщенко, заступник директора з наукової роботи
Інституту енциклопедичних досліджень НАН України

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook