Природокористування і якість життя - поради лікаря: колаген в дієтичних добавках та напоях: очікування і реальність

27 травня 2023 року

    Реклама колагенових дієтичних добавок і спеціальних напої продовжує поширюватися традиційними каналами, селебриті активно просувають їх у соціальних мережах, наполягаючи на дивовижних ефектах для шкіри, волосся та нігтів.

   Колаген насправді є надзвичайно важливим для здорового молодого вигляду шкіри, бездоганного волосся і нігтів. Тому маркетингові  твердження і виглядають переконливими та привабливими. Що ж говорить наука про їхню правдивість та доведеність?

    Колаген є основним структурним білком у багатьох тканинах нашого організму. Він міститься в шкірі, волоссі, нігтях, сухожиллях, хрящах і кістках. Колаген працює з іншими речовинами, такими як гіалуронова кислота та еластин, щоб підтримувати еластичність, об’єм і зволоженість шкіри. Він також допомагає створювати білки, наприклад, кератин, які формують шкіру, волосся та нігті.

   Наш організм природним чином виробляє колаген, використовуючи амінокислоти з багатих на білок або колаген продуктів, таких як яйця, м’ясо, риба, молочні продукти, бобові, зернові, горіхи. 

   Багато факторів, включаючи вікові зміни, сонячні промені, куріння та вживання алкоголю, зменшують вироблення колагену.

   Колагенові напої та  дієтичні добавки часто містять колаген з різних джерел (риба, велика рогата худоба, свині або курка). Як правило, це пептиди, короткі ланцюжки амінокислот, які допомагають створювати необхідні білки в організмі, включаючи колаген і кератин.

 ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОЛАГЕНОВИХ ДОБАВОК

   Огляд і аналіз результатів 19 досліджень, опублікованих у Міжнародному журналі дерматології, у яких взяли участь 1125 учасників показав: ті, хто вживав добавки з колагеном, відзначили покращення пружності, еластичності та зволоженості шкіри, а зморшки стали менш помітними. 

   Це звучить багатообіцяюче, але незрозуміло, чи справді ці покращення шкіри відбулися завдяки колагену. У більшості спостережень використовувалися добавки, які, окрім колагену, містили вітаміни, мінерали, антиоксиданти, коензим Q10, гіалуронову кислоту та хондроїтинсульфат.

   Результати декількох високодостовірних рандомізованих контрольованих досліджень демонструють, що вживання добавок колагену з великою кількістю пептидів пролілгідроксипроліну та гідроксипролілгліцину може покращити зволоженість шкіри та її еластичність. Але потрібні масштабніші дослідження з такою ж методологією, щоб дізнатися, чи є комерційно доступні продукти корисними та безпечними для довгострокового використання.

   Навряд чи можна вважати переконливими докази, які підтверджують використання колагену для зміцнення волосся та нігтів. Одне невелике дослідження 2017 року за участю 25 людей з ламкими нігтями показало, що прийом 2,5 грама колагену щодня протягом 24 тижнів зменшує ламкість і покращує ріст нігтів. Однак у цьому невеликому дослідженні не було контрольної групи, яка приймала плацебо, для порівняння з групою, що отримувала колагенові добавки.

   Не було жодних досліджень, які б вивчали користь добавок колагену для волосся. Наразі немає жодних медичних доказів, які підтверджують маркетингові заяви про те, що колагенові добавки або напої можуть покращити ріст волосся, його вигляд, об’єм і товщину.

 ЧИ ВАРТО ПРИЙМАТИ? 

   Наразі відсутні достатні докази того, що прийом дієтичних добавок з колагеном або споживання колагенових напоїв впливає на стан шкіри, волосся чи нігтів. Наш організм не може засвоювати колаген у готовому вигляді. Щоб потрапити в кров, він повинен розщепитися на пептиди, які поглинаються через кишечник.

   Ці пептиди можуть бути розщеплені на будівельні блоки, які утворюють білки, такі як кератин, що допомагають у формуванні шкіри, волосся та нігтів. Або пептиди можуть утворювати колаген, який відкладається в інших частинах тіла, таких як хрящі, кістки, м’язи або сухожилля. Досі жодне дослідження на людях не довело, що колаген, який приймається всередину, потрапляє саме у шкіру, волосся чи нігті.

   Якщо ваша мета — покращити структуру та еластичність шкіри та мінімізувати зморшки, краще зосередитися на захисті від сонця та використовувати місцеві ретиноїди. Великі дослідження вже показали ефективність цих заходів.

   Якщо ви вирішили спробувати колагенові добавки або напої, перегляньте список інгредієнтів і білковий профіль. Уникайте добавок із занадто великою кількістю інгредієнтів або наповнювачів. 

   Перед початком прийому будь-яких нових дієтичних добавок варто проконсультуватися з лікарем. Людям, схильним до подагри або інших захворювань, що вимагають обмеження білка певного походження, можуть мати несприятливі наслідки від прийому колагенових дієтичних добавок чи напоїв.

   Масштабні дослідження, які б оцінювали переваги пероральних добавок колагену для здоров’я шкіри та волосся, відсутні. Якщо вас турбує тонке або тьмяне волосся, ламкість нігтів або збереження шкіри гладкою та здоровою, зверніться до свого сімейного лікаря або дерматолога. 

 Серед основних рекомендацій: 

  •  Дотримуйтеся здорового способу життя і збалансовано харчуйтеся, вживаючи продукти, багаті білками.
  •  Не куріть.
  •  Обмежте вживання алкоголю.
  •  Щодня застосовуйте сонцезахисний крем і не забувайте наносити його кожні дві години.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook