Природокористування і якість життя - поради лікаря: що таке моринга та навіщо її їдять?

27 травня 2023 року

    У нас мабуть знайдеться не так багато людей чули про морингу маслянисту (Moringa oleifera) – рослину, яка походить з півдня Гімалайських гір на півночі Індії. Але сьогодні моринга вирощується у багатьох країнах по всьому світу. Її широко використовують як їжу та ліки. Майже кожна частина дерева моринги їстівна.

   Ця рослина багата антиоксидантами та іншими поживними речовинами, яких зазвичай не вистачає у харчуванні людей, особливо у регіонах з дефіцитом продовольства. Після висушування листя можна подрібнити в дрібний порошок, який зберігатиметься багато місяців без охолодження.

   Протягом тисячоліть стародавні єгиптяни, греки та римляни вирощували морингу. Крім кальцію, заліза і калію, листя моринги містять кілька важливих вітамінів: вітамін А, який допомагає підтримувати здоровий зір та імунітет, вітамін С, що захищає організм від шкідливих речовин, та вітамін Е, який діє як антиоксидант.

   Порошок моринги можна використовувати як антисептик для стерилізації забруднених поверхонь. Він ефективний проти широкого спектра бактерій і грибків, включаючи ті, що викликають виразку і рак шлунку.

   Морингу також застосовують як засіб традиційної медицини для лікування інфекційних та неінфекційних захворювань. Вважається, що її лікувальний ефекти забезпечується набором біологічно-активних сполук. Зокрема, є повідомлення щодо зменшення ризику таких небезпечних хвороб, діабет і рак у людей, які регулярно вживають морингу.

КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

   Чимало переваг порошку моринги пов’язані з багатим вмістом білка, мінералів, амінокислот, антиоксидантів та флавоноїдів.

 Антиоксидантні властивості

   Антиоксиданти допомагають захистити клітини від вільних радикалів, які утворюються в результаті перетравлення не надто корисної їжі, паління та впливу радіації. Антиоксиданти з рослинних джерел, такі як порошок моринги, вважаються найбільш дієвими у запобіганні наслідкам окислювального стресу.

Протизапальна дія

    Приблизно у мільйона жінок щороку діагностують доброякісне захворювання грудної залози, що підвищує ризик розвитку раку грудної залози. Доведено, що регулярний прийом протизапальних засобів, таких як порошок моринги, забезпечує жінкам кращий захист від цього найпоширенішого жіночого раку.

Зниження рівня глюкози у крові

   У дослідженнях порошок моринги значно знижував рівень глюкози в крові у хворих на цукровий діабет.

   Високий рівень біоактивних сполук

   Біоактивні сполуки, включаючи вітаміни, флавоноїди, алкалоїди та інші життєво важливі дієтичні компоненти, в значних кількостях у порошку моринги.

  Ці сполуки можуть бути корисними при допоміжному лікуванні хронічних захворювань, таких як артеріальна гіпертензія, діабет внаслідок резистентності до інсуліну, неалкогольна жирова хвороба, рак та захворювання, пов’язані із запальними механізмами.

   Щоправда, потрібно більше досліджень, особливо з кращим методологічним забезпеченням, для підтвердження всього спектру потенційно корисних ефектів моринги.

   Жодних небезпечних побічних ефектів не було зареєстровано при вживанні високих доз флавоноїдів з рослинної їжею. Це можна пояснити їхніми відносно невеликими кількостями, які здатні проходити численні бар’єри та потрапляти у кровообіг, а також швидкістю, з якою організм їх знешкоджує та виводить.

   Листя, насіння, кора, коріння, сік і квіти моринги широко застосовуються в традиційній медицині. В їжу використовують листя і насіннєві коробочки. Дослідження безпеки з використанням екстрактів листя показують, що моринга досить безпечна. Про її шкідливі ефекти при споживанні під час досліджень не повідомлялося.

   Доведено, що споживання порошку моринги безпечне у помірних кількостях. Потрібно більше методологічно досконалих досліджень для встановлення мінімально ефективної дози для отримання корисних ефектів та верхньої межі споживання, яке буде цілком безпечним для людини.

 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook