Виїзне заняття з дисципліни «Хімічний захист рослин» в Українську лабораторію якості та безпеки продукції АПК

25 травня 2023 року

 

В ході вивчення дисципліни «Хімічний захист рослин» студенти спеціальності 202 “Захист і карантин рослин” разом з доцентами кафедри ентомології, інтегрованого захисту і карантину рослин Лесею Бондаревою і Ольгою Дмитрієвою нещодавно відвідали Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Лабораторія має різні відділи: сектор приймання замовлень, моніторингу безпеки продукції АПК, науково-дослідний відділ якості продукції АПК, дослідження ґрунтів, мікробіологічний відділ.

Дана лабораторія акредитована за системою якості (ДСТУ ISO/IEC 17025), яка забезпечує неупередженість результатів досліджень. Тобто коли замовник не повинен  контактувати з виконавцем. Спеціально для цього зроблено різні входи. Для замовника центральний та службовий для виконавця. Така система забезпечує моніторинг результатів, якщо на одному із етапів дослідження виявлено невідповідність то виконавці можуть легко сказати на якому саме було допущено помилку, тому що всі стадії роботи записують в журнал .

Лабораторія досліджує ґрунти, рослини, воду, добрива та пестициди, корми для тварин, овочі та фрукти. Визначають за класифікацією олійно-жирову продукцію. Також рослини та ґрунт досліджують на вміст ПХБ (поліхлоровані біфеніли).

Співробітник лабораторії розповіла про всі етапи досліджень. Кожне визначення починається з відбору проб (рідких або сухих), наступний крок це зважування матеріалу, яке відбувається на високоточних вагах. Аби всі досліди були точними в лабораторіях має бути чіткий кліматичний контроль від 15° до 25°C, в залежності від кімнати також враховується вологість і тиск .Якщо є певна невідповідність вологості та тиску все це корегується до норми.                                     

Для досліджень в лабораторії використовують сучасне закордонне обладнання, багато новітніх методів і технологій. Студентів ознайомили з методом атомної абсорбції, який базується на поглинанні вільними атомами резонансного випромінювання при пропусканні променю світла через шар атомної пари. Також метод атомної емісії ґрунтується на вимірюванні збудженими у полум’ї атомами металів. Цей аналіз є частиною емісійного спектрального аналізу, в якому в якості джерела збудження використовується полум’я різних типів.

      
В лабораторії якості і безпеки продукції АПК використовують різні види хроматографії. Наприклад, рідинні хроматографи для розділення складних, багатокомпонентних сумішей речовин різного походження та природи. Розділення відбувається за рахунок перерозподілу компонентів сумішей між рухомою та нерухомою фазами. У потоці рухомої фази аналіти з різним ступенем утримуються на сорбенті, що призводить до розділення суміші та послідовного виходу аналітів з хроматографічної колонки з подальшим детектуванням. Студенти ознайомилися також з іншими методами хроматографії.

Отже, в ході цього виїзного заняття студенти оволоділи базовими знаннями з основ агрономічної токсикології, властивостей хімічних засобів захисту рослин, їх перевагами і недоліками, особливостями і регламентами застосування пестицидів.

 

 

Ольга Підгаєцька, студентка

Леся Бондарева, доцент кафедри

ентомології, інтегрованого захисту і карантину рослин

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook