«Мені сорочку мама вишивала» (в університеті пройшов День вишиванки)

18 травня 2023 року
Вічна пісня барв і кольорів,
Неповторна музика натхнення!
Шепіт трав і шелест яворів,
І дзвінкі турботи сьогодення.
Хрестиком покладено в рядки,
Поспліталось, блиснуло веселкою
Ніжність материнської руки,
 Пісні ще весільної, веселої.
Дух народу в колір заплете,
Проросте і піснею, і цвітом.
А над світом, гляньте, а над світом
Українська вишивка цвіте!
 

Вишивання – це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі років! Люди вишивали чарівні рушники, які дарували потім своїм дітям у далеку й щасливу дорогу. На барвистих вишитих рушниках у нас підносять дорогим гостям хліб, як найбільшу й найдорожчу святиню, бо хліб – це саме життя. Прикрашали рушниками домівку, бо вони оберігали її від злих духів; вивішували рушники над образами та над світлинами дорогих людей, над вікнами та над дверима, щоб у хаті панували мир і злагода, затишок і спокій. То й не дивно, що з 2006 року у третій четвер травня ми відзначаємо День вишиванки.

 

  

          Цьогоріч День вишиванки особливий, адже вже вдруге відзначаємо його під час повномасштабної війни рф проти українців як нації, але тим дорожчим став для усіх національний оберіг. «День вишиванки – свято національної ідентичності, яке дуже люблять у нашому університеті, - сказав, вітаючи колектив, ректор Станіслав Ніколаєнко. Вишиванка має багату і давню історію, недарма елемент вишиванки – засіяне поле – відображено і на гербі нашого університету. Так НУБіП зв’язав себе з історичними витоками нації».

          Вітали співробітників і працівники кафедри культурології:

 

 

           Хай же вишиті українські рушники, сорочки, скатертини, ікони, картини ще довго залишатимуться  оберегами у наших оселях!

 

Ірина Майданюк, завідувач кафедри культурології

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook