Природокористування і якість життя - поради лікаря: можливості пробіотичної терапії депресивних розладівможливості пробіотичної терапії депресивних розладів

1 червня 2023 року

    У дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, науковці з Малайзії обговорюють, чи можна використовувати пробіотики Lactobacillus і Bifidobacterium, які є найбільш вивченими та комерційними штамами бактерій, як додаткову або основну терапію для лікування великого депресивного розладу (ВДР).

   Психічне здоров'я є важливою сферою охорони здоров'я, однак варіанти лікування психічних розладів залишаються обмеженими. Клінічна депресія, яка є найпоширенішим нервово-психічним розладом, вражає майже 322 мільйони людей у всьому світі.

   Враховуючи величезний потенціал пробіотиків для покращення здоров’я людини, у тому числі антидепресивний ефект, їхнє застосування для індивідуального лікування ментальних розладів потребує подальших переконливих досліджень.

   Науковці припускають, що прецизійна (персоналізована) психіатрична модель, яка враховує всі можливі нейробіологічні механізми, а також вплив навколишнього середовища та способу життя на розвиток психіатричного розладу, може допомогти оптимізувати його лікування.

 

 РОЛЬ МІКРОБІОТИ

   Мікробіота людини - це всі симбіотичні мікроби, що мешкають в організмі та на тілі, включаючи археї, гриби, бактерії, простіші та віруси. Оскільки в товстій кишці міститься понад 1000 видів бактерій і понад 7000 штамів, це найбільший резервуар мікробіоти в організмі людини.

   Попри велику кількість мікробів, вони становлять всього близько 0,3% маси тіла людини. Проте мікробіота відіграє беззаперечну роль у фізіо- та патофізіології, при цьому деякі вчені вважають мікробіоту кишківника додатковим органом, інтегрованим у наш організм.

   Actinobacteria, Bacteroidetes, Proteobacteria, Firmicutes, Fusobacteria та Verrucomicrobia складають понад 90% видів бактерій, знайдених у мікробіоті кишківника. Lactobacillus і Bifidobacterium, які належать до Firmicutes і Actinobacteria phyla, є одними з домінуючих природних мешканців шлунково-кишкового тракту людини та можуть прямо чи опосередковано взаємодіяти з господарями через свої побічні продукти.

   У європейському когортному дослідженні, яке вивчало зв’язок мікробіому кишечника з депресією на рівні геному, дослідники помітили, що мікробіом відіграє значну роль у перебігу депресії. У той час як 12 родів і одне бактеріальне сімейство корелювали з депресивними симптомами, Eggerthella показала причинно-наслідковий зв'язок з ВДР.

   Хоча попередні дослідження не виявили стандартизованої картини кишкового мікробного дисбіозу у пацієнтів з ВДР, вони часто мають значно нижчу кількість Lactobacillus і Bifidobacterium порівняно зі здоровими контрольними групами. Таким чином, пробіотичні добавки можуть позитивно вплинути на здоров’я людини, підтримуючи біотерапевтичну активність симбіонтів і пригнічуючи активність патобіонтів.

   Lactobacillus і Bifidobacterium є грампозитивними та анаеробними видами бактерій, які виробляють молочну кислоту як свій основний метаболіт і є одними з перших колонізаторів кишечника людини. Відповідно, ці види природно здатні виживати під впливом різноманітних фізіологічних стресових факторів у шлунково-кишковому тракті.

 КЛІНІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ДЕПРЕСІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРОБІОТИКІВ

   Мікробні біомаркери, які можна оцінити за допомогою простого аналізу крові, можуть надати новий вимір у діагностиці ВДР. Деякі поширені приклади цих біомаркерів включають прозапальні цитокіни, нейротрофічний фактор мозку (BDNF), кінуренін і кортизол.

   Попередні дослідження показали, що інструменти нейровізуалізації, такі як магнітно-резонансна томографія (МРТ), можуть фіксувати структурні та функціональні зміни в мозку людини та співвідносити ці результати з профілюванням кишкової мікробіоти та нейропсихологічними балами.

   Дослідники також виступають за метабіотики, які є мікробним засобом для лікування клінічної депресії. Метабіотики передбачають використання метаболітів пробіотичних бактерій, що містяться в мікробіоті кишківника людини, для досягнення цільових результатів психіатричного здоров’я.

 Пробіотики мають величезний потенціал як терапевтичний засіб для лікування ВДР та інших психічних розладів. Проте підтвердження їх використання для лікування розладів психічного здоров’я, таких як клінічна депресія, залишається складним через брак досліджень у цій галузі.

   Пробіотики також можуть служити допоміжним і самостійним засобом лікування пацієнтів з легкими розладами, які не потребують фармакологічного лікування. Крім того, пробіотики можуть служити профілактичним засобом для осіб із високим ризиком розвитку ВДР

 Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook