Проводимо навчальну практику студентів за будь-яких обставин і військової ситуації

2 червня 2023 року

Навчальна практика студентів згідно наказу ректора від 30.05.2023 р. № 550 "Про внесення змін до графіку освітнього процесу на ІІ семестр 22-23 н.р." з 31 травня 2023 р. переведена в дистанційну форму.
Було прийнято рішення щодо проходження практики студентів з дисципліни «Гігієна харчових продуктів» про їх участь у навчальній он-лайн програмі, запропонованій ІНСТИТУТОМ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ НАЦІОНАЛЬНОГО ОРГАНУ СТАНДАРТИЗАЦІЇ Національного органу стандартизації ДП "УкрНДНЦ" в рамках договору про співпрацю з Національним університетом біоресурсів і природокористування України.
Тому 31.05 та 01.06.2023 р. студенти факультету ветеринарної медицини, 1, 2 та 12 груп разом з викладачами кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька доцентом Таран Т.В. та асистентом Гриб Ю.В. стали учасниками семінару «ISO 22000. Основні вимоги до виробництва безпечних харчових продуктів». Тематика семінару є надзвичайно актуальною для фахівців, як 211, так і 212 спеціальностей та є однією з тем для обов’язкового вивчення згідно освітніх програм обох спеціальностей.

Студенти дізналися про стандарти ISO серії 22000, що описують модель системи менеджменту безпеки харчової продукції, розроблені для того, щоб допомогти організаціям – учасникам продуктового ланцюга забезпечити виконання вимог та очікувань клієнтів та інших зацікавлених сторін.
Вимоги стандарту ISO 22000 призначені для застосування всіма організаціями, залученими в один або більше етапів продуктового ланцюга безпосередньо (наприклад, виробники кормів, рослинницькі компанії, тваринницькі компанії, виробників інгредієнтів, виробників харчових продуктів, роздрібні продавці, компанії з надання продуктових послуг, компанії громадського харчування, транспортні компанії, сервісні організації в області зберігання і дистрибуції товарів) або опосередковано (пов’язані з харчовою галуззю організації, такі як виробники обладнання, пакувального матеріалу, очищувальних засобів, добавок та інгредієнтів).

Стандарт ISO 22000 містить основні положення, а також вимоги до системи менеджменту безпеки харчової продукції в тих випадках, коли організація в продуктовому ланцюзі потребує демонстрації своєї здатності керувати небезпеками, що стосуються безпеки харчових продуктів, для забезпечення безпеки харчових продуктів у момент їх вживання. Вимоги стандарту ISO 22000 гармонізовані з вимогами інших стандартів, наприклад, стандарту в галузі системи менеджменту якості ISO 9001, і таким чином можуть бути впроваджені в інтегровану систему менеджменту.
Фото 5-8

Дізналися також про те, що незалежне підтвердження відповідності системи менеджменту вимогам ISO 22000 може бути отримано від третьої сторони – органу з сертифікації. Організації, які прагнуть визнання їх системи менеджменту безпеки харчової продукції, можуть використовувати цей стандарт для сертифікації та виконання контрактних зобов’язань.
Стандарт об’єднує принципи системи аналізу небезпек і критичних контрольних точок (НАССР) і прикладні етапи, розроблені Комісією Кодекс Аліментаріус, концепцію системного підходу, принципи управління за допомогою плану НАССР з попередньо необхідними програмами, обміну інформацією з постачальниками, підрядниками, споживачами, законодавчими і регламентуючими органами, концепцію безперервного вдосконалення.
Дякуємо фахівцям Інституту підготовки фахівців національного органу стандартизації за надану можливість прийняти участь у надзвичайно актуальному семінарі на безоплатній основі. Зокрема, особлива подяка лектору Силоновій Наталії.

 

Тетяна Таран, доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook