Викладачі кафедри фінансів прийняли участь у роботі форуму з цифрової трансформації фінансового сектору України

5 червня 2023 року
     Викладачі кафедри фінансів Аліна Буряк, Галина Скрипник і Зоя Тітенко відвідали науково-практичний бізнес-форум «Цифрова трансформація фінансового сектору України». Який проводився на базі факультету фінансів та цифрових технологій Державного податкового університету за підтримки Міністерство фінансів України і Міністерство цифрової трансформації України.
   На форумі, що об'єднав понад 300 учасників і проводився у змішаному форматі, обговорювали пріоритетні напрями розвитку цифрової трансформації фінансового сектору України. Серед спікерів форуму були присутні знані експерти, науковці, практики, банкіри та бізнесмени. Модерував зустріч доктор економічних наук, професор, в.о. декана факультету фінансів та цифрових технологій Державного податкового університету Володимир Корнєєв.

    Відкрив форум та привітав учасників і гостей заходу в.о. ректора Державного податкового університету Дмитро Серебрянський. У вітальному слові очільник навчального закладу наголосив, що консолідація зусиль освіти, науки та бізнесу у процесі інтеграції новітніх цифрових технологій в економіку України вкрай важлива, оскільки сприяє генерації нових інструментів, ідей для оптимізації та покращення діяльності фінансового сектору України, що особливо актуально в контексті повномасштабної війни, яка триває на території нашої країни.
   Заступник міністра фінансів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Грубіян ознайомив присутніх з пріоритетними проєктом цифрового розвитку Міністерства фінансів України, серед яких, зокрема, «Е-гривня», «Е-контракт» і IAC «LOGICA» як частина навчального процесу та наголосив, що Україна - передова країна за рівнем діджиталізації.
    В онлайн-режимі привітала присутніх і подякувала організаторам форуму за запрошення директор директорату цифрової економіки Міністерства цифрової трансформації України Юлія Пархоменко. Під час панельної дискусії Юлія Валеріївна презентувала доповідь на тему: «Цифрова освіта як складова фінансової інклюзії та розвитку цифрової економіки в державі».
   Слово також надали доктору економічних наук, професору, завідувачу кафедри фінансів Київський національний університет імені Тараса Шевченка Ігорю Лютому, який також привітав колег-економістів і зазначив, що стабільна фінансова система під час війни - важливий фактор незламності народу та його довіри до влади. Серед іншого, саме впровадження новітніх цифрових технологій у діяльність економічного сектору країни дозволяє зберігати ефективність фінансової системи в епоху викликів, а також допоможе у відбудові України після нашої перемоги.
    Далі науково-практичний бізнес-форум продовжив роботу у форматі пленарних дискусій, де науковці, освітяни та бізнесмени обговорили проблеми й перспективи цифрової економіки і освіти, основні тенденції українського фінтех-ринку 2023 року, питання кібербезпеки та оподаткування цифрових активів, зокрема, криптоактивів тощо. Так у свій доповіді Голова правління Української асоціації фінтех та інноваційних компаній Ростислав Дюк  розповів про тенденції розвитку фінтех-компаній на міжнародному ринку та вітчизняному. Незважаючи на воєнний стан в Україні, діяльність вітчизняних фінтех–компаній за останні 2 роки стрімко зросла, 68% фінтех-компаній пройшли точку беззбитковості. Місце розташування даних компаній 77% – Київ і Київська область, лише 5% компаній розташовані за кордоном.
    Актуальні питання та проблеми щодо оподаткування віртуальних активів розглянув у своїй доповіді Голова Комітету підприємців з податкових питань при ТПП України, президент Асоціації податкових консультантів Дмитро Михайленко. Щодо оподаткування цифрових активів: виклики та перспективи розповіла Заступник керівника секретаріату Комітету з питань фінансів, податкової і митної політики Верховної Ради України Віта Форсюк.
   Про застосування і використання криптовалюти, а саме блокчейну розповів адвокат, член Національної асоціації адвокатів України Дмитро Ніколаєвський  закцентувавши увагу на ризиках, які притаманні для віртуальних активів. В свою чергу локально-глобальні підходи до фінансування відбудови України в цифровому аспекті розглянув Президент Українського товариства фінансових аналітиків, науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Юрій Прозоров.
   Таким чином, обговорення пріоритетних напрямів розвитку цифрової трансформації фінансового сектору України є дуже актуальним на сьогодні, а саме інтеграції новітніх цифрових технологій в економіку України, адже саме цифровізація дає величезну можливість для розвитку, і виступає модернізаційним фактором відбудови держави та економічного зростання, створення нових робочих місць та добробуту в умовах сучасних викликів.
    Дякуємо організаторам за цікавий та надзвичайно актуальний захід!

Аліна Буряк,
доцент кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook