На кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин пройшов тренінг на тему «Корисні комахи-запилювачі, шляхи їх збереження».

7 червня 2023 року

   18 травня за ініціативою кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин на базі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов онлайн-тренінг на тему «Корисні комахи-запилювачі, шляхи їх збереження».

  Метою тренінгу є підвищення свідомість студентів та покращення знання про корисну ентомофауну, як складову біорізноманіття. Модераторами заходу виступили: кандидат біологічних наук Тетяна Стефановська та доктор філософії Ольга Статкевич.

 

  Відомо, що в наш час трапляється чимало непедбачувальних явищ в природі. Серед них можна виокремити такі як: зникаючі окремі види рослин та тварин, несподівані та небажані зміни клімату, з’являються масово нові шкідники сільськогосподарських культур та ін. Багато вчених зазначають, що всі ці негативні явища спричинені порушенням екологічної рівноваги в природі.
  На сьогоднішній день гостро стоїть питання по збереженню біорізноманіттю корисних комах-запилювачів. Адже, зважаючи на зростання врожайності, фермери, як правило, замислюються про вибір оптимальних сортів, про полив та про добрива, іноді про пестициди як засіб захисту рослин від шкідників. Проте, проблемі запилення зазвичай уваги не приділяють. Відомо, що квітці рослини для вегетації потрібний пилок, без нього із зав'язі ніякого плоду і жодного насіння не розвинеться. При цьому, переноситься пилок з однієї рослини на іншу, перш за все, за допомогою комах, зокрема, медоносними бджолами, але не тільки. Беручи участь у запиленні, комахи надають неоціненну послугу людству: підвищують урожайність культур та ефективність землеробства, сприяють зростанню сільськогосподарського виробництва та ін.

  Студенти 4 курсу, 2 групи спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» самостійно готували матеріали щодо актуальної теми, зокрема, Назар Taрнавcький доповідав про «Значення комах-запилювачів у природі та житті людини». Змістовним та цікавими матеріалом поділилася Олена Логвиненко, яка підготувала 2 доповіді на тему «Сприяння комах-запилювачам в конвенційному та органічному виробництві», а також «Органічне бджільництво та сертифікація продукції бджільництва».

  

   Олена підкреслила, що основною метою органічного бджільництва є підтримка природних процесів життєдіяльності бджіл таким чином, щоб найкращим чином сприяти збереженню здоров'я, життєздатності та розвитку колоній. Але органiчнi бджолярі мають відносно велику свободу вибору, наскільки близько до природи вони хочуть вести бджільництво. Вони можуть віддати перевагу підтримці життєздатності колонії або прагнути високого виробництва меду.

 

  По завершенню теоретичної частини тренінгу учасники мали змогу оцінити свої знання, шляхом проходження опитування у Google-формі. Наступним етапом тренінгу є практична частина, що дасть змогу закріпити теоретичні знання студентів. Зокрема, планується на демонстраційних дослідних ділянках НУБіП України впровадити заходи збереження корисної ентомофауни, за допомогою висіву нектароносних рослин (які будуть приваблювати їх) та експонування спеціальних будиночків для безперешкодного діапаузування комах взимку.
 

Ольга Статкевич, асистент
кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook