До 125-річчя НУБіП України на факультеті землевпорядкування відбулося урочисте відкриття «Київського меридіану»

5 червня 2023 року
факультет землевпорядкування
  З нагоди 125-річчя Національного університету біоресурсів і природокористування України на факультеті землевпорядкування відбулась визначна подія – відкриття «Київського меридіану». На захід завітали поважні гості, роботодавці, випускники, співробітники і студенти факультету землевпорядкування. Урочистості розпочались з презентації «Київського меридіану», що проходить територією подвір’я навчального корпусу №6.

  Довідково: Київський меридіан – географічний меридіан, координати якого визначив перший директор Астрономічної обсерваторії університету Св. Володимира професор Василь Федорович Федоров у 1845 році. «Київський меридіан» проходить через Голосіївський ліс, Голосіївський проспект, вул. Ломоносова (нині Юлії Здановської.), навчальний корпус № 6 НУБіП України, Деміївку та Совські озера, Байковий цвинтар та Протасів Яр, перетинає вул. Жилянську, перехрестя вулиць Б. Хмельницького й О. Гончара, вул. Січових Стрільців та Глибочицьку, Старообрядницький цвинтар, Поділ та від станції метро «Почайна» іде вздовж Оболонського проспекту.
  
  Зі вступним словом до учасників урочистостей звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Насамперед, Тарас Олексійович подякував тим, завдяки кому цей проект було реалізовано. Зокрема випускникам 1996 року факультету землевпорядкування Віктору Подлєгаєву та Олександру Ракші. У своєму виступі Віктор Подлєгаєв зазначив, що практика встановлення пам’ятних знаків для маркування важливих меридіанів на місцевості існує вже багато століть і бере свій відлік з появи перших астрономічних обсерваторій в Копенгагені, Парижі, Гринвічі та ін. містах. Одним із перших початкових меридіанів в історії Європи був меридіан Ферро. Відомими також є Варшавський 21-й меридіан, що у 1880 році був позначений на місцевості невеликою колоною на Театральній площі, а для прикладу Паризький меридіан був позначений між північною і південною межами міста за допомогою 121-го бронзового медальйона. Практично до кінця ХІХ ст. у кожній країні, а іноді й регіоні (провінції) відлік довгот вівся «по-своєму» та мав особливе значення, оскільки довгота напряму пов'язана із відліком часу, що нерідко створювало постійну плутанину. І тільки у 1884 році рішенням Меридіанної комісії було визнано загальний для всіх меридіан, що проходив через Морську обсерваторію Гринвіча, після чого більшість країн зрозуміли зручність єдиного відлікового меридіана і загальноприйнятих часових поясів. Протягом навчання на факультеті землевпорядкування та своєї трудової діяльності Віктор Петрович постійно досліджував «нульові меридіани» та їхню історію, що власне і надихнуло його на позначенні відлікового меридіана Києва на території Alma Mater.
  Потому завідувач кафедри землевпорядкування Андрій Мартин розповів учасникам про історію «Київського меридіану» та місцевість, яку він перетинає. Координати Київського меридіану свого часу визначив перший директор Астрономічної обсерваторії університету Св. Володимира проф. В. Ф. Федоров (1845 р.). Тому офіційна довгота Києва становить 2 години, 2 хвилини й 1 секунда. З цього приводу у 2009 році на фасаді будинку Астрономічної обсерваторії Київського університету (вул. Обсерваторна, 3) було встановлено меморіальну дошку. За збігом обставин цей меридіан перетинає подвір’я навчального корпусу №6 НУБіП України, де здійснюється підготовка фахівців з геодезії та землеустрою.
  Віцепрезидент Українського географічного товариства Юрій Палеха доєднався до привітань і заначив, що відкриття «Київського меридіану» є важливою подією, а проходження меридіану саме через територію навчального корпусу №6 факультету землевпорядкування є дуже символічним. Його також підтримав завідувач кафедри геодезії та картографії, член Київського відділення Українського географічного товариства Іван Ковальчук.
  Після презентації відбулось спільне засідання колективу, випускників, роботодавців та студентів факультету землевпорядкування. З вітальним словом до учасників звернувся голова ради роботодавців факультету землевпорядкування Анатолій Полтавець. Анатолій Миколайович зазначив, що приємно відкривати нові й цікаві локації у 125-ту річницю університету. А також зазначив, що пишається НУБіП, що за останні роки здійснив дуже багато. Безумовно, це лише початок безмежного потенціалу та нових звершень, а молоде покоління та випускники будуть робити все можливе для кращого майбутнього.
  Доповнив виступ Анатолія Миколайовича один із викладачів-фундаторів факультету землевпорядкування Петро Жолкевський. Петро Францевич зазначив, що за століття праці та постійного зростання, НУБіП став символом якісної освіти, наукових досліджень та інноваційного підходу до навчання. Уся університетська спільнота складається з великих вчених та лідерів, які керують майбутнім нашої країни.
  Далі відбулося нагородження співробітників факультету землевпорядкування з нагоди 125-річчя НУБіП України. Почесною грамотою від імені ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка були відзначені доцент кафедри управління земельними ресурсами Руслан Тихенко та секретар деканату Юлія Дудко. Подякою за заслуги перед Національним університетом біоресурсів і природокористування України та з нагоди 125-річчя дня народження НУБіП України нагороджені доцент кафедри геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі Антоніна Москаленко та доцент кафедри земельного кадастру Наталія Бавровська.
  Заступник декана з наукової роботи Іван Ковальчук привітав та нагородив студентів-переможців факультету землевпорядкування Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2022-2023 навчальному році. Дипломом І ступеня зі спеціальності «Геодезія та землеустрій» нагороджені Марина Сохацька (магістр 1 року навчання) та Катерина Михайлик (студентка 4 курсу), дипломом ІІ ступеняІнна Чеботарьова (магістр 1 року навчання) та Вероніка Волинець (студентка 3 курсу), дипломом ІІІ ступеняОльга Федук (магістр 1 року навчання) та Юлія Завгородня (студентка 3 курсу). Також, дипломом І ступеня зі спеціальності «Економіка природокористування та охорони природи» нагороджена Ольга Пронь (студентка 3 курсу).
 
 
  До вітального слова доєдналась голова Сенату студентської організації факультету землевпорядкування Олександра Калініченко. Олександра привітала рідний Університет і подякувала всім, хто робить навчання ефективним та цікавим, а студентське життя незабутнім.
  Крім того, за ініціативи роботодавців факультету землевпорядкування з нагоди 125-річчя НУБіП України було оголошено конкурс, в якому студенти позмагались за цінні призи. Умови конкурсу були такими: 1) учасник мав записати креативне відеопривітання зі 125-річчям НУБіП України, згадуючи факультет землевпорядкування; 2) відеоролик повинен бути не довшим за 30 секунд; 3) учасник мав бути студентом або випускником факультету землевпорядкування; 4) дедлайн – 23 травня 2023 року.
  У результаті запеклої боротьби 1 почесне місце зайняв студент 3 курсу Володимир Петренко й отримав головний приз від роботодавців – планшет iPad 10.2" (9 Gen); 2 місце зайняла випускниця 2017 року факультету землевпорядкування Юлія Мороз й отримала подарунок – бездротові навушники Marshall Minor III; 3 місце, призом якого були бездротові навушники JBL Tune 720Bt, виборола студентка 2 курсу Анна Касіян. Відеоролики всіх учасників можна переглянути на сторінці Instagram Сенату студентської організації факультету землевпорядкування (https://instagram.com/fzv_nubip_?igshid=MzRlODBiNWFlZA==). Переможці конкурсу щиро подякували роботодавцям за подарунки та постійну підтримку студентів і факультету.
 
  Зустріч завершилась приємним спілкуванням між стейкхолдерами та обміну думками щодо подальшого розвитку факультету.
 
 
Олександр Шевченко,

заступник декана з навчальної та виховної роботи 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook