ННІ лісового і садово-паркового господарства спільно з FSC Україна поширювали цінності довкілля в лісовому господарстві згідно з стандартом FSC

8 червня 2023 року

     Викладачі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, 1-2 червня 2023 року взяли участь у всеукраїнському науково-практичному семінарі «Цінності довкілля в системі менеджменту підприємств лісового господарства згідно з FSC® національним стандартом для України». 

   Семінар має вагоме значення для поглиблення зв'язків із практиками ведення лісового господарства та сприяння відповідальному лісогосподарюванню згідно з вимогами лісової сертифікації. Лісова сертифікація за міжнародною схемою FSC, як незалежна оцінка відповідності системи ведення лісового господарства вимогам стандартів, вже більше 20 років присутня в Україні. Вона передбачає досягнення екологічно належного, соціально відповідального і економічно життєздатного управління лісами.
     Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства займають проактивну позицію в питаннях просування такого ринкового інструменту сталого ведення лісового господарства. Їхня діяльність спрямована по посилення наукового та інноваційного потенціалу НУБіП України та узгоджується із завданнями Державної стратегії управління лісами України до 2035 року. Науковий потенціал викладачів ННІ лісового і садово-паркового господарства реалізується шляхом розроблення практичних посібників з впровадження FSC національного стандарту відповідального ведення лісового господарства, а також участі у проведенні різноманітних заходів для підвищення обізнаності та компетенції працівників FSC-сертифікованих лісових господарств (зокрема, робочих зустрічей, семінарів, круглих столів тощо).
    Проведений науково-практичний семінар в м. Жовква Львівської області об’єднав широке коло учасників. Зокрема, ними були відповідальні за лісову сертифікації (переважно головні лісничі та начальники відділів лісового господарства) філій Карпатського регіону, а також представники Карпатського офісу та центрального апарату ДП «Ліси України» в кількості 25 осіб. До організації заходу залучені Західне міжрегіональне управління лісового і мисливського господарства, центральний апарат ДП «Ліси України» та його Карпатський офіс.

    

    Під час семінару Павло Кравець, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту та директор FSC Україна, наголосив на тому, що натепер 83 філії ДП «Ліси України» є FSC-сертифікованими і в своїй щоденній діяльності мають ухвалювати відповідні управлінські та виробничі рішення, що враховують вимоги FSC національного стандарту для України. Цей процес постійного поліпшення системи ведення лісового господарства є важливим з погляду інтересів теперішнього та майбутнього поколінь.

    

    На важливості заходу в контексті екологізації лісогосподарського виробництва та підтримки екосистемних послуг лісів акцентував Юрій Несторяк, начальник відділу екосистемних послуг та побічного лісокористування ДП «Ліси України».
    Механізм інтегрування цінностей довкілля, як складової вимог FSC сертифікації, в систему менеджменту та практику лісогосподарювання розкрила Оксана Павліщук, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту. На прикладі конкретних об’єктів біорізноманіття як цінностей довкілля Андрій Чурілов, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, пояснив підходи і методики їх ідентифікації, оцінювання потенційного негативного впливу господарської діяльності на них, розроблення стратегій для їх збереження та підтримки, а також моніторингу їхнього стану. Завдяки інтерактивним та інноваційним методам подання інформації відповідальні за лісову сертифікацію працівники філій Карпатського регіону підвищили свої знання та здобули необхідні навички.
    Учасники семінару одностайно високо оцінили його організацію й висловили побажання та надію на продовження співпраці з науковцями НУБіП України. Така співпраця безумовно є корисною для усіх зацікавлених сторін, взаємно збагачуючи та посилюючи зв’язки між академічною науковою та виробництвом.


Павло Кравець,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook