Сучасні тренди цифрової трансформації енергетики і автоматики обговорили на І-й міжнародній науковій конференції в НУБіП України

9 червня 2023 року

Світ не стоїть на місці і продовжує технологічно розвиватися. Комунікаційні технології за останні роки стали важливою частиною людського життя, вони допомагають навчатись, працювати дистанційно, спілкуватись та взаємодіяти на відстані.
Перша МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЕНЕРГЕТИЦІ І АВТОМАТИЦІ», присвячена 125-річчю НУБіП України та 90-річчю ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, відбулась за участю провідних стейкхолдерів, науковців НАН України та низки відомих вчених з українських та іноземних університетів.

 

Конференція проводилась за ініціативи Національного університету біоресурсів і природокористування України, Інституту загальної енергетики НАН України, за підтримки Кластеру цифрової енергетики, Українського союзу промисловців і підприємців і присвячена обговоренню актуальних проблем, перспектив і шляхів поліпшення операційної досконалості, гнучкості і управління надійністю та енергоефективністю мереж і систем енергоспоживання, умовам безпеки на виробництві, формування нових засад взаємовідносин між учасниками енергоринку, подальшого розвитку Smart Grid.
У роботі міжнародної наукової конференції взяли участь представники наукових, освітніх і громадських організацій, органів державної влади, міжнародних делегацій, бізнесу – загалом майже 150 учасників, в тому числі з науковці з Канада, Німеччини, Індії, Болгарії, Польщі, Словаччини, Нідерландів.

Відкрив поважне наукове зібрання ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України академік Станіслав Ніколаєнко. У своєму вступному слові він зазначив, що Україна має розвинуту сферу ІТ та сприятливі умови для розвитку цифрової економіки і вже здобула першість у деяких напрямах цифрових технологій серед країн Європи. Світові тренди розвитку ІКТ знаходять впровадження і у енергетичній сфері. У жовтні 2022 року Постановою Кабінету міністрів України схвалена Концепції впровадження “розумних мереж” в Україні до 2035 року. Оптимізація використання природних ресурсів, впровадження відновлюваних джерел — все це неминуче призведе до трансформації енергетичної сфери. Така трансформація вже відбувається у кращих українських енергокомпаніях шляхом цифровізації виробничих та адміністративних процесів бізнесу.

Модератор пленарної частини конференції Віктор Каплун, директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та енергозбереження НУБіП України, окреслив коло важливих питань, яким присвячена цьогорічна конференція, привітав її учасників. Завданням конференції є обговорення нагальних питань, пов'язаних з ефективним управлінням підприємствами енергетичної галузі в кризових швидкозмінних умовах, пошуком інноваційних стратегій і бізнес-моделей, спрямованих на відновлення і формування нової моделі енергетичного ринку та розбудову «розумних» енергетичних мереж.

Концепцію використання штучного інтелекту у сільському господарстві у своїй доповіді запропоновав Alex Martynenko, завідувач кафедри інженерії Dalhousie University, Canada, випускник НУБіП України 1980 року. Він висловив щиру вдячність університету за надані знання і формування творчого потенціалу.

Грунтовний аналіз джерел виробництва електроенергії у світі, їх порівняння та аналіз впливу на навколишнє середовище в своїй доповіді зробив Igor Pioro, University of Ontario Institute of Technology, Canada.

 

Аналіз розвитку відновлюваної енергетики Індії та напрямку термічної деградації біоматеріалів представив професор P. Subramanian, завідувач кафедри відновлюваної енергетики Tamil Nadu Agricultural University, India.

Важливою інформацією про нормативну базу Європейського Союзу щодо управління енергоефективністю будівель поділилась Evelina Stoykova, SOFIA ENERGY CENTRE LTD, Bulgaria у доповіді «ТHE EU DIRECTIVES FOR NEARLY ZERO-ENERGY BUILDINGS».

Цікаві теоретичні викладки у доповіді «ДВОЕТАПНА ТРАНСПОРТНА ЗАДАЧА З ДВОСТОРОННІМИ ОБМЕЖЕННЯМИ НА ПОТРЕБИ СПОЖИВАЧІВ» виголосив Петро Стецюк, Інститут кібернетики НАН України.

Жвавий діалог і інтерес ініціювала доповідь «Цифрові технології в розподільних мережах проекти модернізації» Маргарити Жукової, керівника департаменту з операційних технологій ТОВ «ДТЕК Мережі».

Паралельно у конференц-залі Інституту загальної енергетики НАН України йшло засідання секції «Енергетична інформатика», модератором якого був заступник директора з науково-організаційної роботи Артур Запорожець.

Учасники секції «Енергетична інформатика» зазначали важливість та перспективність проведення таких актуальних тематичних заходів, які б стали майданчиком для об’єднання наукових та науково-педагогічних працівників, промисловців, підприємців, та інших фахівців в сфері енергетики.

Обговорення виступів учасників пленарного засідання здебільшого стосувались впровадження цифрових систем для підвищення безпеки та ефективності на рівні генерації, створення нових інструментів контролю логістики первинних палив в енергетиці, розроблення технологій моніторингу станів електромереж, моделювання та прогнозування потенціалів відновлюваних джерел енергії, впровадження штучного інтелекту та роботизованих комплексів у виробничих процесах і ін.

Значну увагу доповідачі приділили впливу штучного інтелекту і цифрових технологій на трансформаційні процеси в бізнесі та питанням визначення перспектив їхнього застосування в діяльності підприємств.
Одним із актуальних напрямів цифрової трансформації є формування «Інтернету енергії» - типу децентралізованої електроенергетичної системи, в якій буде реалізовано інтелектуальне розподілене управління, здійснюване за рахунок енергетичних трансакцій між учасниками енергоринку.

Конференція продовжила роботу у секціях «Цифрова енергетика та системи з полігенерацією», «Енергетична інформатика», «Штучний інтелект та системи автоматизації», «Управління енергоефективністю технологічних комплексів», «Теплоенергетичні системи».

Організаційний комітет висловлює щиру вдячність за участь у конференції і сподівається на зустріч через рік у очному форматі.

Слава Збройним Силам України за можливість проводити такі заходи!


Микола Заблодський,
заступник директора з наукової та інноваційної діяльності
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України

 

 

 


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook