Успішне проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тенденції розвитку біоекономіки»

10 червня 2023 року

   Кількість викликів та загроз, з якими стикається людство, постійно зростає: кліматичні зміни, стрімке зростання кількості населення, виснаження ресурсів, забруднення навколишнього природного середовища, екологічні катастрофи. Усе це потребує пошуку нових форм здійснення економічної діяльності, які дозволять досягти підвищення добробуту з урахуванням раціонального використання наявних ресурсів та цілей сталого розвитку. Ці важливі питання були розглянуті на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції розвитку біоекономіки»,  присвяченій 125-річчю НУБіП України, яка відбулася 9-10 червня 2023 р. у м. Київ за ініціативи факультету аграрного менеджменту, кафедри економічної теорії та навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України.

   Співорганізаторами конференції виступили Національна науково-технологічна асоціація України, Ужгородський національний університет, Кошицький технічний університет, Українсько-Словацький Міжнародний центр інноваційних технологій (ICIT, Братислава), Український Кластерний Альянс. До конференції через онлайн-платформу та в режимі перегляду онлайн-трансляції у реальному часі загалом долучились близько 50 учасників, серед яких були науковці, представники бізнесу, спеціалісти в даній галузі.



   З вітальним словом, в якому було відзначено надзвичайну актуальність наукового зібрання, виступив д.с.-г.н., професор, начальник науково-дослідної частини НУБіП України Володимир Отченашко.


   Анатолій Остапчук, к.е.н., доцент, декан факультету аграрного менеджменту відзначив, що біоекономіка, як сучасний тренд економічного розвитку, сприяє поєднанню цілей економічного зростання та сталості, що визначає велику актуальність теми конференції. Він побажав учасникам вдалих доповідей, гарячих дискусій та конструктивних результатів.


   Микола Талавиря, д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної теорії НУБіП України у своїй доповіді «Перспективи розвитку біоекономіки в Україні» освітив основні етапи розвитку біоекономіки та проблеми, вирішенню яких вона сприяє. Також він відзначив вклад науковців кафедри економічної теорії у розвиток концепції української біоекономіки.


   Цікаву доповідь про необхідність переходу від галузевоцентричної до людиноцентричної концепції розвитку сучасної економіки презентував Юрій Сенюк, к.ф-м.н., дійсний член Української академії наук, заступник Голови Національної науково-технологічної асоціації України. Він зазначив, що питання безпеки, здоров’я, добробуту людини, а також проблеми довкілля набувають все більшої актуальності і потребують комплексного вирішення.


   Зореслав Заїка, представник Українсько-Словацького Міжнародного Центру інновацій і трансферу технологій та Національної науково-технологічної Асоціації України запропонував враховувати соціальні орієнтири та духовні цінності при формуванні моделі сучасного економічного розвитку та змінити орієнтири виховання майбутнього покоління.



   Олександр Близнік, представник Українсько-Словацького Міжнародного Центру інновацій і трансферу технологій та Національної науково-технологічної Асоціації України у своїй доповіді «Агроекобіотехнологічні кластери та ваучер СО2 як спосіб фінансування біоекономічних проектів» розкрив практичні аспекти формування міжнародного біоекономічного кластеру, який, окрім зменшення викидів вуглекислого газу буде сприяти підвищенню якості продуктів харчування та питної води.
   Альона Куротова, Віце-президент Міжнародної асоціації лікарів Словаччини та Дмитро Конишев, Президент Українсько-Словацької бізнес-асоціації (Братислава) визначили у своїй доповіді ключові положення організації співпраці Словаччини та України у сфері надання допомоги населенню, яке постраждало внаслідок воєнних дій.

   Про перспективи застосування та переваги використання біовугілля різними суб’єктами економіки в багатьох галузях майбутнього розповіла Лариса Бондаренко, представник ТОВ «Агросюрвейер».



   Президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець наголосив на необхідності поширення знань про розвиток біоекономіки серед сільськогосподарських товаровиробників, владних структур, населення та територіальних громад.

   Андрій Коняшин, виконавчий директор Федерації органічного руху України у своїй доповіді освітив проблеми органічного виробництва в Україні у зв’язку із воєнним вторгненням РФ та зазначив, що не зважаючи на ситуацію, експорт органічної продукції збільшується.

   Ярослав Ярошовець, представник ТОВ «Сартон» розповів про виробництво біодобрив, які сприяють підвищенню ефективності агарного виробництва.

   Богдан Дорош у своєму виступі розглянув моделі економічного зростання та визначив основні фактори, які впливають на економічний розвиток.



   У роботі конференції також активну участь взяли здобувачі ступеня доктора філософії Павло Ястребов, Олег Мацола, Віктор Чертінов, Сергій Полінькевич, Сергій Блохін та інші.
   Під час роботи конференції велись дискусії, відбувався обмін думками, розглядалися різні шляхи вирішення проблем, які обговорювалися.
   Важливим результатом даної конференції є те, що її учасники домовилися про подальшу взаємодію для вирішення актуальних питань як зі сторони науки, так і зі сторони практики.
   Організаційний комітет висловлює щиру подяку усім учасникам, котрі долучилися до проведення міжнародної науково-практичної конференції та сподівається на майбутню співпрацю.

Організаційний комітет

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook