Максим Клименко успішно захистив дисертацію на здобуття PhD за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування»

9 червня 2023, 14:56
     8 червня 2023 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради РСВР 003 відбувся прилюдний захист дисертації Клименка Максима Вікторовича на тему: «Розвиток екологічного оподаткування як складової фінансової політики України», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 07 «Управління та адміністрування» та спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

    Дисертацію виконано у Національному університеті біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України та присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних положень розвитку екологічного оподаткування та розробці практичних рекомендацій щодо його удосконалення та забезпечення реалізації стратегічних цілей фінансової політики держави, спрямованої на підвищення якості життя населення.
   Науковий керівник здобувача, кандидат економічних наук, доцент Олександр Лабенко, директор Навчально-наукового центру міжнародної діяльності, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України.

    Разова спеціалізована вчена рада РСВР 003 створена у складі: голова ради – доктор економічних наук, професор Інна Лазаришина, завідувач кафедри статистики та економічного аналізу Національного університету біоресурсів і природокористування України, рецензенти: кандидат економічних наук, доцент Лариса Олійник, доцент кафедри фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України та кандидат економічних наук, доцент Наталія Мединська, в. о. завідувача кафедри земельного кадастру Національного університету біоресурсів і природокористування України.
  Офіційними опонентами призначено: доктора економічних наук, професоа Івана Свиноуса, професора кафедри обліку і оподаткування Білоцерківського національного аграрного університету та кандидата економічних наук, доцента Ярину Самусевич, старшого викладача кафедри бухгалтерського обліку та оподаткування Сумського державного університету.

   Здобувач Максим Клименко доповів про основні результати дисертації, а саме: удосконалений аналітичний інструментарій оцінки дієвості екологічного оподаткування, побудовану економетричну модель впливу податкового навантаження на стан довкілля в Україні; науковий підхід до комплексної діагностики стану податкового навантаження за основними економічними функціями та окремим поділом на групу прямих податків, непрямих податків та групу соціальних внесків із визначенням ефективних податкових ставок; методичні підходи до оцінки рівня розвитку оподаткування діяльності, яка шкодить навколишньому природному середовищу; набуло подальшого розвитку пізнання сутності поняття «система екологічного оподаткування»; варіації інструментів для стимулювання скорочення викидів парникових газів з обґрунтуванням у відповідній емпіричній моделі; важелі обмеження викидів парникових газів, що включають зміну структури податкових ставок із переведенням оподаткування фізичної (виміряної) емісії двоокису вуглецю в оподаткування енергії палива за один гігаджоуль та розширення податкової бази із скасуванням деяких поточних пільг і знижок; науково-методичні підходи до визначення, ідентифікації та удосконалення елементів механізму екологічного оподаткування і структури розподілу надходжень до відповідних рівнів бюджетної системи України.

   У дискусії взяли участь голова і члени спеціалізованої вченої ради. Рецензент Олійник Лариса Анатоліївна поцікавилась часткою екологічного податку у фінансуванні видатків на охорону навколишнього природного середовища, розподілом надходжень екологічного оподаткування за рівнями бюджетної системи та функціонуванням екологічного оподаткування в контексті завданої шкоди навколишньому природному середовищу військовими діями.
   Офіційний опонент Свиноус Іван Вікторович попросив обґрунтувати вибір стаціонарних джерел забруднення для аналізу викидів парникових газів та висловити позицію здобувача щодо екологічного оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності сфери агробізнесу в контексті повоєнного відродження аграрного сектору економіки України.
   Рецензент Мединська Наталія Василівна поставила запитання щодо придатності всієї території України для розміщення сонячних, вітрових, фотоелектростанцій, інших мобільних енергетичних комплексів та адаптації екологічного законодавства України до європейських країн.

    Офіційного опонента Самусевич Ярину Валентинівну цікавили найкращі європейські практики, які найбільшою мірою підходять до того, щоб бути адаптованими та імплементованими в Україні саме першочергово для удосконалення системи екологічного оподаткування, а також шляхи удосконалення системи адміністрування екологічного податку.

    Голова ради, Лазаришина Інна Дмитрівна попросила здобувача охарактеризували основні засади екологічного оподаткування України та ЄС, суттєві відмінності шкоди парникових газів та зусилля екологічно орієнтованих країн.

   Рецензенти та офіційні опоненти висловили певні зауваження та побажання, однак наголосили на тому, що вони жодним чином не применшують науково-теоретичну та практичну цінність проведеного дослідження і отримані результати, а дисертація на тему: «Розвиток екологічного оподаткування як складової фінансової політики України» відповідає вимогам наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 року «Про затвердження вимог до оформлення дисертації», Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 44 від 12 січня 2022 року, а її автор - Клименко Максим Вікторович заслуговує на присудження ступеня доктора філософії.
    На підставі результатів голосування спеціалізована вчена рада одноголосно присудила Клименку Максиму Вікторовичу ступінь доктора філософії з галузі знань 07 «Управління та адміністрування» та спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».
   
Щиро вітаємо наукового керівника - кандидата економічних наук, доцента Олександра Лабенка з успішним захистом здобувача та Максима Клименка з присвоєнням ступеня доктора філософії. Знаємо, що вони пліч-о-пліч в Національному університеті біоресурсів і природокористування України працюють більше 10 років. Пишаємось науковими здобутками Максима Клименка та зичимо подальших звершень і успіхів!
 
Інна Долженко,
доцент кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook