Практична підготовка землевпорядників і геодезистів: підсумки першого тижня

12 червня 2023 року
  З початком літніх днів для 13 академічних груп факультету землевпорядкування розпочалися навчальні практики. У сучасному світі, де технології швидко розвиваються, а конкуренція на ринку праці стає все більш жорсткою, важливо мати не лише теоретичні знання, а й практичні навички, які важко, а часом й неможливо, отримати через дисплей гаджета. Саме тому, навчальні практики для здобувачів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» проходять в очному форматі, а студенти опановують роботу із сучасними геодезичними приладами і високоточним обладнанням, опрацюванням геоданих у спеціалізованому програмному забезпеченні. Загалом, літня практика – це чудова можливість розширити горизонти свого фаху, поглибити знання й отримати цінний досвід.
  Згідно з графіком освітнього процесу, від 05 червня 2023 року у студентів 1-3 курсів факультету землевпорядкування, розпочалась навчальна практика. Наприклад, першокурсники протягом тижня отримували спектр нових знань про їхній майбутній фах, проходячи ознайомчу практику у комунальному підприємстві «Київський інститут земельних відносин», ДНВП «Картографія» та інших організаціях. Другокурсники проходять практику із дисципліни «Електронні геодезичні прилади», у третьокурсників – стартувала двотижнева практика з фотограмметрії.
  У перший день, згідно з безпековими вимогами воєнного стану, здобувачі 13 академічних груп пройшли інструктаж, були ознайомлені з правилами техніки безпеки та охорони праці, а також повідомлені про необхідні дії в разі оголошення повітряної тривоги або виникнення інших небезпечних ситуацій. Інструктаж проводила доцент кафедри охорони праці Тетяна Зубок. Тетяна Олександрівна нагадала студентам як правильно надавати першу домедичну допомогу у надзвичайних ситуаціях. Керівники практики та наставники академічних груп здійснили необхідну підготовку для забезпечення безпечного перебування студентів.
  Студенти другого курсу, вже з першого дня навчальної практики, під пильним оком доцентів кафедри геодезії та картографії Олександра Шевченка та Євгенії Кривов'яз, а також старшого викладача Миколи Ковальова та асистента Яніни Степчук, поглиблюють і закріплюють свої знання, використовуючи сучасні технології виконання геодезичних робіт наземними методами із застосуванням електронних тахеометрів (GeoMax, Leica 405, Leica 1200, SOUTH 365R), цифрових нівелірів (Sokkia SDL 50), глобальних навігаційних супутникових систем (ГНСС – ElNav і70 та ElNav М3) та освоєння програмних продуктів, які забезпечують опрацювання результатів польових спостережень і вимірювань при вирішенні різноманітних геодезичних задач.

 
  Наступні дні, згідно з програмою практики, основним завданням для  студентів було прокладання тахеометричного ходу, кутові вимірювання,  прив’язка до опорних точок через розв’язання оберненої геодезичної задачі та нівелювання 4 класу за допомогою цифрового нівеліра. Основна мета навчальної практики – створення топографічного плану земельної ділянки в масштабі 1:500. Для виконання цього завдання насамперед було створено планово-висотне обґрунтування території майбутнього знімання з використанням GNSS-приймача та цифрового нівеліра. Детальне знімання місцевості буде виконуватись електронними тахеометрами. Кінцевим результатом навчальної практики з дисципліни «Електронні геодезичні прилади» стане побудова студентами топографічного плану території  навчального корпусу №6 НУБіП України.
 
  У студентів третього курсу керують навчальною практикою з фотограмметрії професор кафедри управління земельними ресурсами Ірина Купріянчик і доцентом Євген Бутенко. Безпосередніми завданнями навчальної практики є освоєння студентами практичних навичок і технології виконання вимірів на аерознімках, дешифрування аерознімків, трансформування знімків і складання планово-картографічних планів за матеріалами аерофотознімання, 3D моделювання.

  Навчальні геодезичні практики на факультеті землевпорядкування тривають організовано та успішно, а студенти із задоволенням і натхненням опановують тонкощі майбутньої професії геодезиста й землевпорядника.

 
Олександр Шевченко,

заступник декана з навчальної та виховної роботи 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook