У першокурсників спеціальності «Публічне управління та адміністрування» розпочалася навчальна практика з фаху

13 червня 2023 року

 
          Відповідно до навчального плану підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, які навчаються на освітній програмі «Публічне управління та адміністрування», другий семестр першокурсників завершується двотижневою навчальною практикою з фаху у формі проведення зустрічей з представниками органів публічної влади та громадських об’єднань, екскурсій до державних установ та організацій, територіальних громад та інших суб’єктів діяльності у сфері публічного управління.

Перший день навчальної практики під керівництвом професорів кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва Марії Кулаєць, Сергія Приліпка та Оксани Євсюкової розпочався з цікавої зустрічі з керівництвом Бережанської міської ради Тернопільської області.
Перший заступник міського голови Бережанської міської ради Марія Лук’янова поділилася досвідом роботи на керівній посаді та наголосила на важливості навичок комунікації для кожного службовця. Комунікація є ключовим елементом ефективної роботи в органах місцевого самоврядування. Посадові особи повинні вміти ефективно спілкуватися з громадянами, колегами та іншими партнерами, реагувати на звернення та вирішувати проблеми. Вміння слухати, висловлювати свої думки чітко і зрозуміло, розуміти потреби та очікування громадян – важливий перелік необхідних компетентностей, що допомагають забезпечити успішне виконання посадових обов'язків. В умовах європейської інтеграції усім службовцям необхідні знання іноземної мови на високому рівні.
 

 Марія Лук’янова також розповіла про особливості роботи органів місцевого самоврядування та волонтерську діяльність в умовах воєнного часу, важливість постійного навчання для підвищення професійного рівня публічного службовця. Вона зазначила, що громадські об’єднання, створені активними мешканцями територіальної громади, постійно долучаються до співпраці з місцевою владою, відіграють важливу роль у зборі допомоги та наданні підтримки тим, хто їх потребує.
 

 

Під час зустрічі керуючий справами (секретар) виконавчого комітету Бережанської міської ради Петро Гончар розповів про структуру міської ради та посадові обов’язки керівників структурних підрозділів. Структура міської ради включає депутатський корпус, виконавчий комітет та його підрозділи, комісії та інші відділи, які співпрацюють для забезпечення розвитку та добробуту міста. Виконавчий комітет Бережанської міської ради відповідальний за виконання рішень міської ради, управління міськими відділами та службами. Петро Гончар детально зупинився на основних положеннях Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та пояснив особливості вступу громадян України на службу в органи місцевого самоврядування, умови її проходження та припинення, правовий статус службовців місцевого самоврядування та особливості трудових відносин, що виникають у зв’язку із перебуванням осіб на патронатній службі в органах місцевого самоврядування.
 

 Директор Комунальної установи «Бережанський центр надання соціальних послуг – ДОПОМОГА» Галина Громосяк розповіла про соціальну сферу Бережанської територіальної громади, підкреслила важливість знання змісту нормативно-правових актів – Закону України «Про соціальні послуги», інші нормативно-правові акти у сфері надання соціальних послуг, державні стандарти надання соціальних послуг. Добре володіючи системою знань нормативно-правових актів, державні службовці можуть ефективно працювати в рамках законодавства і забезпечувати права та інтереси громадян. Центр надання соціальних послуг обслуговує різні категорії громадян, переважно це внутрішньо переміщені особи, багатодітні родини, пенсіонери та інші особи, які потребують особливої уваги та підтримки. Важливу роль у якісному наданні соціальних послуг відіграє психологія спілкування. Знання психології дозволяє краще розуміти потреби та проблеми людей, і відповідно, надавати необхідну допомогу.  
 
Перший день навчальної практики був надзвичайно цікавим і показав, що перед нами стоять великі виклики та можливості у сфері публічного управління та адміністрування. Під час зустрічі з  керівництвом Бережанської міської ради ми зрозуміли, що успішна робота в органах місцевого самоврядування вимагає широкого спектру навичок, включаючи комунікаційні, організаційні та аналітичні здібності. Ми готові до нових викликів та з нетерпінням очікуємо наступних зустрічей, де ми зможемо поглибити свої знання та вміння, вивчити інші аспекти роботи органів місцевого самоврядування.
 
Яна Бабич, студентка 1 курсу
спеціальності «Публічне управління та адміністрування» 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook