Міжнародне стажування в рамках спільного проєкту University of Reading та НУБіП України відкриває нові можливості

13 червня 2023 року
Науково-педагогічні працівники ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження доценти Євген Антипов та Світлана Макаревич долучились до участі у програмі міжнародного стажування у рамках проєкту «Capacity building of Ukrainian researchers for sustainable livelihoods: socio-economic development» у співпраці НУБіП України та University of Reading (Велика Британія) з локацією у м. Варшава.

Програма заходу передбачала обмін досвідом науково-педагогічних працівників Великої Британії та України щодо написання грантових заявок і наукових статей з урахуванням міжнародних вимог.
Модератори заходу директор Інституту міжнародного розвитку, сільського господарства та економіки (GIIDAE) доктор Сара Карді, менеджер із глобального партнерства Емма Бешіцца (University of Reading) і доцентка кафедри філософії та міжнародної комунікації Алла Кравченко (НУБіП України) презентували свої університети, їх наукові школи та особливості міжнародного співробітництва.

Представники University of Reading розказали про успішно реалізовані кейси з університетами Китаю, Південної Кореї, Філіппін та інших країн світу. Зокрема, детально описали можливості отримання фінансування за державною програмою UK Research and Innovations.
У форматі ворк-шопу доценти Світлана Макаревич та Євген Антипов презентували проєктну роботу ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, закцентували увагу на наявному досвіді участі науково-педагогічних працівників інституту у міжнародних грантових програмах, які нині реалізуються разом з науковцями університетів і наукових установ Бельгії та Болгарії.

Важливою та корисною була підготовка учасників семінару до командної роботи, яка передбачала представлення проєктних ідей у синергії з науковцями різних шкіл та спеціальностей. У результаті роботи над кейсом були окреслені виклики міждисциплінарної співпраці. Основною проблемою виявилась відсутність комунікаційної платформи між науково-педагогічними працівниками різних спеціальностей, вибором координатора проєкту і, відповідно, складністю управління на стадії написання проєктної пропозиції. Колеги з Великої Британії поділилися своїм досвідом подолання бар’єрів під час підготовки та подання заявок на участь у міждисциплінарних грантових програмах.
Наукові публікації результатів досліджень - ключовий показник для оцінки значущості реалізованого проєкту. Саме так, модераторами заходу, було названо наступний етап семінару. Доктор Сара Карді окреслила різні підходи щодо оприлюднення результатів досліджень у виданнях з високим рейтингом, порівняла можливості для публікації статей у відкритому та закритому доступах у таких виданнях, як Agricultural Systems та Journal of Rural Studies. Модератором були запропоновані прості способи поширення результатів досліджень та підвищення цитованості статей, зокрема, розміщення публікацій на персональних сторінках науково-педагогічних працівників у соціальних мережах, на відповідних сторінках кафедр, факультетів, на сайті університету, на різних платформах по обговоренню результатів наукових досліджень, наприклад, www.theconversation.com, що є поширеним у Великобританії. Так, в University of Reading поширенням, просуванням статей, професійним розширенням кола читачів публікацій співробітників університету займається спеціальний відділ маркетингу.

Фінальна частина семінару пройшла у дружній атмосфері та передбачала обмін думками і планування подальших дій учасників заходу для подальшого розвитку взаємовигідної співпраці між науковими школами університетів.
Щиро дякуємо міжнародному відділу НУБіП України і команді University of Reading за можливість взяти участь у міжнародному стажуванні та здобутий неоціненний досвід.

Світлана Макаревич,
доцентка кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова
Євген Антипов,
в.о. зав. кафедри теплоенергетики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook