Участь аспірантки Анни Куровської та доцента Віти Строкаль у Міжгалузевому воркшопі ISIMIP-PROCLIAS (м.Прага)

14 червня 2023 року
Міжнародні заходи, такі як участь у конференціях, семінарах, воркшопах та вебінарах, є досить важливими в науковій діяльності наукового-педагогічних працівників та аспірантів. Це є ключовою основою для формування міжнаціональних комунікативних здібностей, які є частиною soft skills. Також, дані заходи сприяють удосконаленню професіональних навичок та набуттю нових під час обміну досвідом.
З метою удосконалення soft skills та набуття нового світогляду  щодо методів, методик, форм та способів визначення екологічних проблем та шляхів їх вирішення в глобальних та регіональних масштабах доцент Віта Строкаль та аспірантка спеціальності 101 Екологія Анна Куровська кафедри екології агросфери та екологічного контролю з 4 по 10 червня 2023 року прийняли активну участь у Міжгалузевому воркшопі ISIMIP-PROCLIAS. Воркшоп проходив на базі Празького університету наук про життя (The Czech University of Life Sciences, Česká zemědělská univerzita v Praze). В даному заході прийняли участь понад 187 учасників-спеціалістів та фахівців із моделювання кліматичних впливів на стан природних об'єктів з різних країн Європи. Основний напрямок воркшопу базувався на проведенні групових робіт з різних дискусійних питань, які стосуються екологічних проблем та шляхів їх вирішення за допомогою моделювання та прогнозування, враховуючи глобальні та регіональні масштаби. Загалом у даному воркшопі учасники мали змогу прийняти участь у 20 секторах (більш детально про сектори: https://www.isimip.org/), кожен з яких включав презентаційні матеріали, постерні доклади та дискусійні групові роботи.
Кожен день воркшопу був надзвичайно насиченим, програма передбачала постійне залучення учасників до спільної роботи. Ми прийняли участь у чотирьох секціях, зокрема «Вода (регіональна) – Water (regional)», «Якість води – Water quality» (включала дві підсекції: global water quality, regional water quality), «Рибальство та морські екосистеми – Fisheries/Marine ecosystems», «Сільське господарство – Agriculture sector».Нами були представлені постерні доклади у двох секціях – якість води на глобальному рівні (global water quality) та якість води на регіональному рівні (regional water quality).
Варто зазначити, що аспірантка Анна Куровська доповідала про вплив змін клімату та діяльності людини на Київське водосховище в Україні (Impacts of climate change and human activities on Kyiv Reservoir in Ukraine). Зокрема нею були представлені результати дисертаційної роботи, які відображають параметри якості води Київського водосховища, а також у постері були продемонстровані основні наслідки російсько-української війни, які вплинули на якість води даної водойм. Тематика була надзвичайно актуальною, оскільки саме в день презентації постеру 6 червня 2023 року російські війська підірвали Каховську ГЕС, спричинивши цим самим масове затоплення територій, руйнування будівель та гідротехнічних споруд, знищення систем зрошення, загибель людей та популяцій природних екосистем, і це все може призвести до продовольчої катастрофи та забруднення ґрунтів, вод, морів, викликати масові інфекційні захворювання у населення. Дискусія біля постеру Анни була досить жвавою, оскільки науковці з різних країн прагнули дізнатися про ситуацію в нашій країні.
Логічним продовженням даної тематики був постерний доклад доцента кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віти Строкаль на тему «Чинники надходження багатьох забруднюючих речовин в українські річки – Drivers of multiple pollutants in Ukrainian rivers». Зокрема основні результати дослідження охоплювали басейн річки Дніпро. Під час докладу були обґрунтовані основні три чинника (drivers): зміна клімату, вплив діяльності людини (сільське господарство та урбанізація), вплив воєнних дій на стан якості води. Під час презентації постеру виникла активна дискусія, оскільки наслідки від російсько-української війни помітні не лише на регіональному рівні, але і на глобальному.
 
 
Відвідавши даний захід, ми змогли донести ще трохи інформації про екоцид, який чинить рф на території країни, мали змогу продемонструвати наші наукові результати та в цілому здобутки нашого університету. І відповідно даних захід посприяв удосконаленню soft skills.
За можливість прийняти участь в даному міжнародному заході ми щиро вдячні декану факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Ю.В. Коломієць, завідувачу кафедри екології агросфери та екологічного контролю О.І. Наумовській.
Більш детально про загальну програму воркшопу, а також про кожен день нашої участі у воркшопі можна переглянути файлах, які прикріплені нижче.
 
 
В.П. Строкаль, доцент

А.В. Куровська, аспірантка

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook