Ознайомча з фахом практика першокурсників факультету землевпорядкування: день за днем – здобутки, враження, натхнення...

14 червня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування
  Щороку, коли завершуються останні екзамени другого семестру, студенти-першокурсники факультету землевпорядкування вирушають у подорож глибинами землеустрою та геодезії під час першої, ознайомчої з фахом, навчальної практики, знайомлячись із тонкощами обраної ними професії. Цей захоплюючий досвід дає їм глибоке розуміння сутності та фундаментальних аспектів професії землевпорядника, а також наукових пошуків і дослідницьких зусиль, які здійснюються провідними підприємствами у сфері землеустрою, геодезії та картографії, земельного кадастру, інвентаризації об’єктів нерухомості, оцінювання земель тощо.

  Ознайомча практика є інструментом зміцнення та консолідації знань з геодезії, землеустрою і топографо-геодезичних дисциплін, ґрунтознавства і геоморфології, які студенти здобували до цього часу в аудиторіях та лабораторіях НУБіП України. Практика дає можливість перевірити свої знання в автентичному середовищі, спостерігаючи за реальною діяльністю Інститутів і підприємств сфери Держгеокадастру, пов’язаною з геодезичними і топографічними дослідженнями, практикою землеустрою, земельно-кадастровими операціями та геоінформаційно-картографічними підприємствами в межах України.
  Крім того, захоплюючі зустрічі з відомими фахівцями у сфері геодезії, землеустрою, картографії, земельного кадастру, управління земельними ресурсами дозволяють студентам заглибитися в досягнення і проблеми, з якими зустрічаються підприємства та організації, надають студентам освітньо-професійної програми «Геодезія та землеустрій» безцінний досвід та ширше розуміння перспектив майбутньої співпраці з різноманітними підприємствами та організаціями, які функціонують у сфері геодезії та землеустрою і працевлаштування в цій галузі.
  З цією метою 5 червня 2023 року 64 студенти-першокурсники, які навчаються на Освітньо-професійній програмі підготовки фахівців ОС «Бакалавр» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з'явилися на організаційну нараду, щоб пройти інструктаж з охорони праці і техніки безпеки. В перший день роботи студенти ознайомились з Програмою практики, її завданнями, послідовністю їх виконання, сутністю професії землевпорядника, з видами документації з обліку земельних ресурсів, видами землевпорядних робіт, видами проектів, які створюють фахівці спеціальності «Геодезія та землеустрій». Вони досліджували походження факультету землевпорядкування, його організаційну структуру та різноманітну діяльність п’яти кафедр. Крім того, ознайомилися із завданнями та програмою підготовки фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій». Здобувачі також відкрили для себе різноманітні напрямки досліджень стану і використання природних ресурсів, їх тематичного й атласного картографування, які ведуть провідні фахівці п’яти кафедр факультету землевпорядкування, отримали цінну інформацію про багатогранний характер професії землевпорядника, роль факультету землевпорядкування НУБіП України у підготовці висококваліфікованих фахівців для роботи у сфері землеустрою, землевпорядного проєктування, геодезії та картографії, земельного кадастру України.

  У другий день навчальної практики для студентів гостинно відрило двері Державне науково-виробниче підприємство «Картографія» – провідне картографічне підприємство України, яке створює різноманітні картографічні твори. Студенти заглиблювалися в тонкощі укладання карт й атласів різної тематики, дослідження та відображення на різномасштабних картах реальні об’єкти і процеси навколишнього світу. Вони були однаково захоплені особливостями створення цифрових карт, унікальних атласів і створенням та укладанням відомих зі шкільних лав навчальних атласів і карт.
  Тут, серед кабінетів та полиць унікальної бібліотеки, наповнених знаннями у вигляді тисяч різноманітних карт, унікальних, рідкісних атласів з різних країн Світу, студенти зазирнули в саму суть професії картографа, тому прагнення багатьох з них тепер будуть пов’язані зі сферою сучасної цифрової тематичної, атласної картографії. Ми вдячні за цікаві розповіді про напрями роботи ДНВП «Картографія», його здобутки і перспективи кандидату географічних наук, доценту, головному редактору підприємства Віталію Остроуху, начальнику відділу геоінформаційних систем та цифрового картографування Віталію Мануїлову, Дмитру Ісаєву, Вікторії Лепетюк та іншим співробітникам.

  «Ми були вражені діяльністю ДНВП «Картографія». Дізнавшись про всі тонкощі створення карт, ми тепер зовсім по-іншому дивимось на атласи, якими користувались колись у школі чи карти, з якими працювали під час навчання в університеті. Їх укладання – це важка робота. Екскурсія розпалила цікавість до цієї галузі та залишила бажання глибше зануритися у вивчення картографії» – ділиться своїми враженнями Поліна Шиндер.
  Наступний день дав можливість студентам познайомитись з Олексієм Куценком, засновником ТОВ «GeoFix» – компанії, що займається наданням геодезичних послуг та продажами геодезичного обладнання. Олексій повідав студентам усі тонкощі професії геодезиста, розповів про свій життєвий шлях, що привів його на таку високу посаду та дав поради студентам, які допоможуть їм у виборі майбутнього напрямку діяльності.
  «Мені дуже сподобалася розповідь керівника ТОВ «GeoFix» Олексія Куценка про його життєвий досвід та досягнення у кар'єрі. Це стало для мене справжнім поштовхом і тепер я ще більше хочу дізнатись про роботу геодезиста» – ділиться Ольга Габур.
  «Олексій Куценко, директор GeoFIX – талановита і цілеспрямована людина. Він пройшов шлях від охоронця на базових станціях, менеджера, який роздавав брошури, до власника фірми. Послухавши його захоплюючу історію життя, можна зробити висновок, що робота в команді, відповідальність та бажання навчатися є запорукою успіху в майбутньому» – з захопленням розповідає Катерина Різніченко.
  Ще однією важливою подією стало відвідування комунального підприємства – Київський інститут земельних відносин. Цей Інститут виконує повний комплекс геодезичних, землевпорядних, проєктних, топографічних робіт та послуг. Фахівці Інституту продемонстрували парк сучасного геодезичного обладнання, розповіли про тонкощі роботи із землевпорядною документацією, захопили технологіями проведення інвентаризації земель.

 

 

  «Я глибоко вражена великими можливостями, які пропонує нам така галузь, як землеустрій. Найбільше мені сподобався Київський інститут земельних відноси. Як на мене, розподіл землі був і залишається дуже важливою нішею нашої держави. Оскільки ми живемо в дуже складний для нашої країни і людей час, такі фахівці будуть необхідними для відновлення зруйнованих територій та забезпечення раціонального використання земель, вирішення господарських задач. Вдячна нашим керівникам практики за її чудову організацію» – роздумує над майбутньою професією першокурсниця Катерина Чайковська.
  «Впродовж тижня я відвідувала ознайомчу з фахом землевпорядника практику, яку вели викладачі кафедри геодезії та картографії Олена Малашевська, Яніна Степчук та її завідувач – професор Іван Ковальчук. Варто зауважити, що отримала неймовірний досвід для визначення напряму моєї майбутньої професії. Ми відвідали цікаві заклади сфери картографії, геодезії і землеустрою та прослухали дуже захоплюючу лекцію від Олексія Куценко. Після відвідування Київського інституту земельних відносин я остаточно зрозуміла, що правильно обрала спеціальність і готова працювати в цьому напрямку» – Анастасія Пилипенко.
  Дуже корисним для студентів факультету землевпорядкування стало живе спілкування з представниками підприємств та організацій. Ознайомча практика подарувала їм багато позитивних емоцій, а головне – дала чітке розуміння всіх тонкощів обраної ними професії.
  «Я була здивована масштабом та значимістю роботи, яку ми бачили на підприємствах. Ця практика розширила не тільки мої фахові знання, а й надихнула на нові досягнення у сфері землевпорядкування. Побачити реальний світ професії – безцінний досвід. Під час поїздки до ДНВП «Картографія» приємно було побачити, як виготовляються атласи, якими ми користувалися ще у школі; Олексій Куценко, засновник компанії "GeoFix", поділився своїм безцінним досвідом та наголосив на тому, що успіх полягає в безмежній любові до справи, яку ти робиш. А в Київському інституті земельних відносин я дізналась більше про сучасні електронні геодезичні прилади та заглибилась в напрямок кадастру. В комплексі, практика дала мені ще більше драйву та енергії на нові звершення та підштовхнула на вибір напрямку роботи в майбутній професії» – заступник старости академічної групи Софія Смаль.
  «Чотири дні екскурсій ознайомчої практики, під час яких я відвідала підприємства ДНВП «Картографія», ТОВ «GeoFix» та Київський інститут земельних відносин, залишили незабутні спогади. Вразили професіоналізм та експертність співробітників у всіх трьох організаціях. Практика надала мені цінний досвід у галузі картографії, геодезії, земельних відносин. Ця практика допомогла розширити мої знання, розкрила нові горизонти та зміцнила мою впевненість у цій сфері для подальшої кар’єри. Я відчула себе частиною професійного колективу, який працює над важливими завданнями. Ця практика підтвердила мою зацікавленість у цих сферах та надихнула на подальшу кар'єру» – студентка другої групи Юлія Коробова.
  Важливою складовою практики стало також виконання індивідуальних завдань кожним студентом і кожною студенткою та їх узагальнення у вигляді бригадних звітів, а на завершення – прилюдний захист виконаної роботи, що відбувався протягом двох днів. Відзначимо, що в цій складовій студенти проявити велику ініціативу, наполегливість, кмітливість, показали власний погляд на стан речей, подій, проблем та поділились своїм креативом.

  Першу практику для першокурсників на факультеті землевпорядкування успішно завершено! Землевпорядники-початківці отримали цінну інформацію про професію, набули нових знань, активно порівнювали різні підприємства, фірми та інститути на основі своїх особистих уподобань. Вони вивчали різні напрямки майбутньої професії, такі як геодезист, картограф, працівник сфери кадастру, оцінювач землі, спеціаліст з охорони земель та менеджер із земельних відносин. Цей досвід зміцнив переконання, що втілення їхніх мрій у реальність потребує значних зусиль як в аудиторіях під час лекцій чи практичних завдань, так і на практиці, будь то робота за столом чи безпосередньо в полі.

  Дякуємо ДНВП «Картографія», ТОВ «GeoFix» та Київському інституту земельних відносин за неймовірно цікаві та пізнавальні екскурсії та надану можливість студентам дізнатись більше про майбутню професію. А першокурсникам бажаємо міцного здоров’я, натхнення, наполегливості та успішного проходження інших розділів навчальної практики!


Яніна Степчук, Іван Ковальчук,
керівники навчальної практики

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook