ВІД КАТИНІ ДО «СВО»

13 червня 2023 року

 
13.06.23 р. відбулась онлайн зустріч з київським студентством, організована кафедрою надійності техніки факультету конструювання та дизайну НУБіП України та Федерацією Організацій Польських в Україні. 
Зустріч із представлення організаторів та учасників розпочала к. е. н., доцент, заступник голови ФОПвУ, очільник сектору наукової роботи Польського Дому в Києві пані Валентина Мельник. На початку заходу, який мав символічну назву «Від Катині до «СВО», пані Валентина коротко визначила основні надбання співпраці НУБіП України та Федерації Організацій Польських в Україні. Також пані Валентина звернула увагу присутніх на те, що від 2016 р. Університет і Федерація стали організаторами цілої низки науково-практичних конференцій із циклу «Поляки в Україні: шляхи і долі», «Місця / місце пам’яті в польсько-українському діалозі порозуміння», дебуло озвучено і підтверджено факти системності і плановості у здійсненні етноцидущодо населення України різної національної приналежності у 30-40-х роках ХХ століття.



З привітальним словом до учасників звернулась співорганізатор заходу, член правління ФОПвУ, Директорка Польського Дому у Києві, заслужена діячка культури РП пані Марія Сівко. Увагу присутніх вона звернула на довготривалу співпрацю Федерації з колективом кафедри та її спрямованість на донесення історичної правди молодому поколінню.

Доповідачем зустрічі став полковник юстиції у відставці, колишній начальник відділу реабілітації жертв політичних репресій в УкраїніЦентрального регіону,заступник голови Польського товариства ім. А. Міцкевича в Києві, пошуковець, який розслідував фрагменти Катинського злочину на території УРСР, пан Андрій Амонс. У своєму виступі пан Андрій виклав основні історичні факти щодо Биківнянської трагедії як невіддільної складової Катинського злочину та провів детальний аналіз, пов’язавши із сьогоденням, факти системності і плановості у здійсненні етноциду щодо населення Україні різної національної приналежності, здійснюваного сталінським режимом у 30-40 роки минулого століття. Були проведені історичні паралелі та визначені джерела нинішньої російської агресії.
Резюмуючи викладену впродовж зустрічі інформацію було зазначено, що репресивні методи (складання списків та подальші арешти активістів; депортація місцевого населення; викрадення і вивезення дітей; паспортизація населення; організація фільтраційних таборів; нелюдське ставлення до військовополонених; насадження своєї шкільної програми на окупованих теренах, позбавленої історичної правди; нищення національного культурного насліддя; терор місцевого мирного населення; провокування природних катастроф) залишаються незмінними протягом століть: від царської росії до сьогоднішньої російської федерації і спрямовані на залякування населення та знищення їх волі до спротиву у боротьбі за національну незалежність.
У організації і проведенні зустрічі зі студентством активну участь також брав колектив кафедри надійності техніки НУБіП України – декан факультету конструювання та дизайну НУБіП України, доц. Зіновій Ружило, завідувач кафедри Андрій Новицький, доц. Олександр Банний, доц. Юлій Ревенко, доц. Павло Попик, ст. викл. Олександр Бистрий, ст. викл. Володимир Сиволапов та голова, культурно-освітнього центру Дому Польського у Києві (ФОПвУ) Віталій Островський.

Заступник голови ФОПвУ,
доцент кафедри надійності техніки Валентина Мельник

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook