Обмін досвідом у рамках міжнародного проєкту діджиталізації аграрної освіти (DAAD)

29 травня 2023, 13:00
 У рамках святкових заходів до 125-річчя НУБіП України, 26 травня відбулася зустріч учасників україно-німецьких проєктів DAAD з діджиталізації університетської освіти з віцепрезидентом національної та міжнародної академічної неперервної освіти Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф Ральфом Шлаудерером.

  На зустрічі були присутні: проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Лабенко, декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук, декан економічного факультету Анатолій Діброва, декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова, керівник міжнародних програм факультету аграрного менеджменту Олена Ковтун, учасники україно-німецьких проєктів DAAD з діджиталізації – Наталія Коваленко, Віталій Луцяк (факультет аграрного менеджменту), Михайло Гузь, Тетяна Куць, Андрій Музиченко, Тетяна Собченко (економічний факультет), Микола Ніколаєнко, Олена Очколяс (факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК), а також представники факультету інформаційних технологій – Володимир Кравченко, Вадим Шкарупило, Максим Мокрієв.

  З вітальним словом до учасників зустрічі звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук.
  Модератором зустрічі виступила Наталія Коваленко, доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД, координатор співпраці НУБіП України та УПН Вайєнштефан-Тріздорф. Наталія Колваленко зупинилася на спільній реалізації факультетом аграрного менеджменту та УПН Вайєнштефан-Тріздорф міжнародної магістерської програми "Адміністративний менеджмент". Відмічено, що співпраця триває вже 22 роки, протягом яких було підготовлено більше 500 фахівців в Україні, 70 з яких отримали подвійні дипломи українського та німецького зразка. В 2022 році факультет пройшов повторну акредитацію (перша відбулася 2016 р.) Інститутом акредитації, сертифікації та забезпечення якості Accreditation, Certification and Quality Assurance Institute – ACQUIN (Німеччина). Сертифікаційний орган ACQUIN є членом Європейської кваліфікаційної агенції гарантії якості EQAR.

  Наталія Коваленко розповіла про основні досягнення факультету по реалізації проєктів спільно з іншими факультетами НУБіП і УПН Вайєнштефан-Тріздорф за останні три роки. В нашому університеті було реалізовано проєкт DAAD «Діджиталізація вищих навчальних закладів України», в рамках якого викладачі низки факультетів НУБіП пройшли стажування з використання цифрових методів в роботі, навчилися створювати і записали відео-контенти з дисциплін бізнес-планування та інвестиційна теорія, які використовують при навчанні студентів. При реалізації проєкту було також проведено ряд стажувань з підвищення кваліфікації викладачів, заходи для студентів, як елемент неформальної освіти фахівців, літні школи. Також в рамках проєкту DAAD «Україна цифрова: забезпечення академічної успішності під час кризи» було проведено осінній навчальний віртуальний семестр, в якому прийняли участь 50 студентів з НУБіП (загалом по Україні було відібрано 160 учасників), які мали змогу як вибрати цікаві для себе предмети, так і отримати протягом семестру додаткову стипендію від DAAD в розмірі 200 євро щомісяця.

  Тетяна Куць відзначила активну участь викладачів та студентів економічного факультету при реалізації україно-німецьких проектів з діджиталізації. Учасники проєктів з економічного факультету отримали вагомий досвід через стажування, участі у вебінарах та тренінгах, долучаючись до роботи літніх шкіл, які були реалізовані при підтримці УПН Вайєнштефан-Тріздорф. Результати з впровадження інструментів діджиталізації на економічному факультеті були представлені на майстер-клас зі створення та використання відеозаписів лабораторних та практичних робіт у квітні 2022 р. На сайті НУБіП України та в соціальних мережах завжди детально висвітлюються активності та результати реалізації проєктів DAAD.

  Микола Ніколаєнко та Олена Очколяс представили основні результати впровадження україно-німецьких проєктів з діджиталізації на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Особливого значення набув досвід використання діджітал інструментів у часи онлайн-навчання: поширення пандемії короновірусу та перших місяців повномасштабної війни в Україні. Не дивлячись на виклики війни та необхідність дистанційного навчання студентів, за допомогою сучасних інформаційних технологій всі студенти НУБіП України мали можливість опрацювати навчальні матеріали в онлайн-режимі, переглянути відеоматеріали і бути на зв’язку з викладачами. Микола Ніколаєнко подякував проф. Р. Шлаудереру за щиру підтримку нашої університетської спільноти у часи війни і за гарні можливості вивчення сучасного європейського досвіду з діджиталізації.

  Проф. Віталій Луцяк зупинився на своєму досвіді учасника літньої школи «Цифрова модернізація викладання в українських аграрних університетах» у рамках проєкту DAAD. Учасники літньої школи: команди ЗВО України у складі 6 викладачів + 10 студентів. НУБіП представили дві команди. Команда Віталія Васильовича BIODIGITAL об'єднала наступних учасників: студенти – Марія Сердюкова (капітан команди), Єлизавета Дідур, Анна Красноштан, Олександра Каминіна, Олександр Богданюк; наукове забезпечення – Віталій Луцяк, Тетяна Куць, Віта Строкаль, Олександр Файчук. Головною особливістю цієї літньої школи стала тісна співпраця викладачів і студентів різних факультетів НУБіП України, що дозволило обговорити завдання з різних сторін і доповнити вирішення проблем відповідно до сучасних європейських підходів – з позиції економічної, соціальної та екологічної точок зору. Команда при створенні власного проєкту отримала перемогу серед інших учасників, що принесло подвійне задоволення як викладачам, так і студентам від отриманих знань і вмінь.

  На завершення зустрічі декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова окреслила перспективні напрями реалізації наступного проєкту DAAD, який реалізується у плідній співпраці з УПН Вайєнштефан-Тріздорф.

  Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук та декан економічного факультету Анатолій Діброва відмітили вагомість та результативність співпраці факультетів з УПН Вайєнштефан-Тріздорф у науковій та навчальній роботі; висловили ідеї щодо поглиблення подальшої співпраці і щиро подякували проф. Р.Шлаудереру за його важливий внесок у розвиток багаторічної співпраці з НУБіП України!

Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook