В ННІ лісового і садово-паркового господарства відбулася відкрита лекція операційного директора FSC International Франка Харнішфегера

16 червня 2023 року

     14 червня в ННІ лісового і садово-паркового господарства відбулася відкрита лекція Франка Харнішфегера, операційного директора FSC International на актуальну для України тему «FSC рішення для лісів і лісового господарства в умовах динамічного світу та глобальних викликів».

     Динамічний і інтерактивний стиль презентації та енергійність спікера утримували увагу слухачів протягом більше ніж години. Студенти, аспіранти та викладачі ННІ лісового і садово-паркового господарства з першоджерел дізналися про фундаментальні принципи побудови FSC як членської міжнародної, неурядової та некомерційної організації. Виявилося, що будь-який громадянин України, який поділяє принципи відповідального ведення лісового господарства може долучитися до більш ніж 1200 членів з 92 країн світу, які займаються формуванням глобального порядку денного лісового господарства світу та вирішення актуальних питань збереження лісів і примноження їхніх ресурсів для майбутніх поколінь.

     

    Слухачі дізналися як працює організація, яка спрямовує ринкові механізми до підтримки ідеології сталого ведення лісового господарства через формування загальних принципів лісогосподарювання, а далі - розробки на їхній основі національних вимог із залученням усіх зацікавлених сторін із рівноправним представленням соціальних, економічних і екологічних інтересів.

     

     Наріжними каменями організації є репутація, довіра та цілісність. Завдяки тому, що FSC є незалежною і неурядовою організацією з незаперечною репутацією та високим рівнем визнання, споживачі більше довірять цьому бренду, а ніж деклараціям і запевненням приватного бізнесу чи урядів щодо аспектів сталості продукції з деревини чи деревної маси (будівельні матеріали, меблі, папір тощо). Довіра забезпечується відкритістю організації та демократичним процедурам, коли думка кожного може бути почута та врахована з урахуванням національних і природних умов. Цілісність досягається завдяки суворому слідуванню процедур перевірки системи ведення лісового господарства та ланцюга постачання незалежними від FSC аудиторськими компаніями. Усе більше застосовуються інноваційні інструменти оцінювання та попередження недоброчесних дій учасників ринку. FSC має беззаперечні переваги перед іншими системами лісової сертифікації, як наявність незалежного органу контролю за діяльністю аудиторських компаній. Таким чином немає жодних передумов для можливого зниження суворих вимог у майбутньому. Стратегія організації передбачає розвиток різноманітних інструментів та прийомів, які дозволятимуть лише посилювати позиції найбільш авторитетної та визнаної міжнародної схеми лісової сертифікації.

    

     Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства, проф. Роман Василишин подякував Франку Харнішфегеру за надихаючу доповідь та обговорення важливих тем. У свою чергу запевниши, що навчальна і наукова робота в інституту спрямована на формування майбутнього фахівця озброєного знаннями щодо сталого ведення лісового господарства, включно з ціннісними орієнтирами і принципами, які має FSC.

Олександр Сошенський, доцент кафедри лісівництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook