Успішне проходження навчальних практик на кафедрі обліку та оподаткування

17 червня 2023, 12:33
    Червень – традиційний період практичного навчання.
   Саме у цей час студенти 2-го курсу спеціальності 071 «Облік і оподаткування» успішно пройшли навчальну практику з бухгалтерського обліку (загальна теорія), відповідно до Наказу №676 від 3.05.2023 р.  Метою проходження навчальної практики є набуття студентами знань і навичок ведення бухгалтерського обліку, правильного оформлення первинних документів та основних регістрів бухгалтерського обліку, що дозволить підвищити ефективність роботи студентів у процесі вивчення наступних облікових дисциплін.
   Навчальна практика передбачає заповнення типових бухгалтерських документів з використанням матеріалів, які наведені в робочому зошиті та знаходяться на електронному навчальному курсі.
 
   Основні завдання навчальної практики з бухгалтерського обліку (загальна теорія) спрямовані на розвиток умінь правильного відображення операцій в обліку господарських засобів та джерел їх утворення, вчасного фіксування всіх фактів господарського життя, які змінюють або підтверджують їх правомірність з метою швидко знаходити в них необхідну інформацію. Студенти успішно виконали вказані завдання.
    Навчальна практика – це можливість для кожного студента набути практичні навички з ведення бухгалтерського обліку, що сприятиме підвищенню рівня знань, який буде відповідати сучасним тенденціям і вимогам.
 
    Нарешті після закінчення аудиторних занять і перевірки засвоєного теоретичного матеріалу на заліках та іспитах студенти 3 курсу та 1 с.т. курсу ОС «Бакалавр», які навчаються за спеціальністю «Облік і оподаткування» на економічному факультеті під керівництвом доцентів кафедри обліку та оподаткування Володимира Литвиненка та Оксани Данілочкіної, займаються найцікавішим в житті студентів – здобувають практичні навички на навчальній практиці з дисципліни «Бухгалтерський облік в прикладних програмних рішеннях».. 

   Навчальна практика проходила протягом 2 тижнів з 6 по 17 червня 2023 р., під час якої студенти навчилися самостійно вирішувати поставлені перед ними завдання. 

   Для викладачів дуже цінно, що студенти навіть в цей складний час, прагнуть навчатися і підтримувати один одного, не дивлячись на тяжкі умови, які склалися. Цьогоріч, навчальна практика відбулася у дистанційному режимі через особливі умови до яких ми маємо пристосуватися у сьогоденних реаліях. Але варто відмітити, що це не завадило студентам опанувати бухгалтерське програмне забезпечення, оскільки у сфері обліку та оподаткування дуже поширена робота онлайн. Фактично цей підхід нам вдалося змоделювати під час практики.
   Особливо хотілось відмітити студентів, які плідно працювали та захистили звіти на «відмінно»: Дар`я Дорошенко, Богдан Костівський, Єлизавета Кривенко, Марія Кучерчук, Вікторія Наконечна, Катерина Савчук, Вікторія Франчук, Марія Швець, Валентин Шкуренко. 

   Студенти впевнені, що при працевлаштуванні за спеціальністю обов’язково необхідно мати не тільки гарну теоретичну підготовку, а й практичні навички. Адже роботодавці зацікавлені у перспективних молодих талантах, які можуть і хочуть навчатися для досягнення спільних цілей в майбутньому.
 
     Сучасний ринок праці ставить до випускників закладів вищої освіти високі вимоги щодо професійних навичок. Оскільки, для успішного працевлаштування потрібно мати повний багаж умінь, що відображають професійні компетенції (hard skills), на кафедрі обліку та оподаткування для студентів ОС «Магістр» спеціальності 071 «Облік і оподаткування» проводиться навчальна практика з бухгалтерського обліку в управлінні підприємством (тренінг за фахом).

    Навчальним планом передбачено проведення практики в обсязі 30 годин (тривалість 1 тиждень). Проводиться практика після вивчення дисциплін «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством» та «Електронний документообіг» і передбачає опрацювання у сучасних приладних рішеннях наступних тем: 1) облік оплати праці та нарахувань; 2) купівля та реалізація ТМЦ. Облік ПДВ. Облік розрахунків; 3) облік основних засобів, МНМА та МШП; 4) закриття періоду. Визначення фінансових результатів. Звітність підприємства в програмі; 5) електронний документообіг.
   Практика проводиться на базі ННВЛ «Інформаційні технології в бухгалтерському обліку» економічного факультету, яка оснащена сучасною комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням, зокрема, програмними продуктами: BAS Бухгалтерія, BAS Комплексне управління підприємством, BAS ERP, MASTER: Бухгалтерія, M.E.Doc, BAS Документообіг КОРП та інші. 

    При проходженні навчальної практики студенти згідно з вимогами програми оформили письмовий звіт і своєчасно склали залік з практики у вигляді захисту звіту, під час якого підтвердили набуті знання і вміння.
  Сподіваємось, що набуті під час навчальної практики компетенції майбутні фахівці з обліку та оподаткування використають під час проходження виробничої практики та у своїй професійній діяльності.
 
Тамара Гуренко, Людмила Мельянкова,
доценти кафедри обліку та оподаткування
Любов Миськів,
старший викладач кафедри обліку та оподаткування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook