ЗНАЙОМИМО ПЕРШОКУРСНИКІВ З МУЗЕЯМИ НАШОГО УНІВЕРСИТЕТУ

15 червня 2023 року

 
15 червня 2023 року студенти першого курсу гр. ГМАШ-2201 факультету конструювання та дизайну разом з доцентами кафедри надійності техніки Валентиною МЕЛЬНИК й Вікторією МЕЛЬНИК  відвідали унікальний Музей ґрунтів ім. проф. М. М. Годліна кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули агробіологічного факультету НУБіП України.

У Музеї зібрані зразки геологічних порід і мінералів, моноліти ґрунтів України, Середньої Азії, Західного Сибіру та інших регіонів колишнього СРСР.
Про історію і сьогодення музею розповіла доцент кафедри, к. с.-г. наук Олена ПІКОВСЬКА.
 
 
 
 
 
 
Музей ґрунтів створено у 1922 році разом із заснуванням кафедри ґрунтознавства. Експозиція нараховувала на той час близько 100 монолітів ґрунтів. Під час ІІ Світової війни значна частина експонатів Музею була втрачена і співробітники кафедри після повернення в 1944 з евакуації з Алма-Ати взялися за його відновлення. У п’ятдесяті і шістдесяті роки у зв’язку з освоєнням цілинних земель, проведенням великомасштабного обстеження ґрунтів України під керівництвом завідувачів кафедри М. М. Годліна та А. І. Зражевського відбиралися моноліти, і експозиція Музею поповнювалася експонатами ґрунтів цілинних земель із різних регіонів України, і нараховувала близько 200різновидів ґрунтів. Щорічно експозиція поповнюється особливо цінними цілинними ґрунтами з біосферних заповідників України. Це еталонні ґрунти, за якими можна здійснювати моніторинг якості ґрунтів України.
 
 
 
 
 
 
Експонати музею викликали зацікавленість та жваве обговорення з боку майбутніх інженерів-конструкторів. 
Особливу подяку висловлюємо пані Олені ПІКОВСЬКІЙза змістовну й інженерно орієнтовану розповідь.
 
 
Доценти кафедри надійності техніки
Валентина МЕЛЬНИК,
Вікторія МЕЛЬНИК
 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook