Навчальна практика з розсадництва. Змішаний формат

20 червня 2023 року

Розсадництво часто називають важкою індустрією галузі садівництва, адже якісні саджанці – не що інше, як засоби виробництва. Вони мають бути здоровими, врожайними, швидкоплідними, тобто забезпечувати виробникам фруктів повернення вкладених коштів якомога раніше, мають відповідати запитам щодо сортопідщепних комбінувань.

Головна мета практики з розсадництва – навчитись вирощувати якісні щеплені саджанці плодових культур. Цей процес досить складний, тривалий (щонайменше 3 роки) і вимагає ґрунтовних знань, починаючи з технологій вирощування підщеп, окулірування (щеплення брунькою), особливостей формування майбутнього плодового дерева. Крім цього, рослини на усіх перелічених етапах вимагають ретельного догляду.
Студентам другого курсу спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство», які мешкають в Києві і поблизу, було запропоновано відпрацювати навчальну практику наживо, інші ж проходять її в режимі онлайн.
Перший етап навчальної практики був присвячений засвоєнню теоретичного матеріалу з формування саджанців різних культур в період їх інтенсивного росту. Студенти проводили зелені операції в полях однорічок і дворічок, вчилися приймати рішення, які пагони слід залишити, а які видалити, щоб врешті-решт сформувати стандартний саджанець.


Пізнавальним також було знайомство з молодим відсадковим маточником клонових підщеп, закладеним навесні цього року горизонтальним способом. Студенти мали можливість побачити особливості садіння рослин, а також оцінити їх стан під час активного росту.

Усі операції з догляду за рослинами та з їх формування були проведені своєчасно і у повному обсязі. Велика вдячність небайдужим студентам, які знайшли можливість попрактикуватись в тонкощах формування саджанців, що зробити в режимі онлайн практично неможливо, і водночас допомогли НЛ «Плодоовочевий сад» в догляді за рослинами.

Наталка Шевчук
доцентка кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України

 

 

 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook