Літня практика з селекції та насінництва для майбутніх спеціалістів

20 червня 2023 року
   Літо. Під тиху музику цвіркунів, що притаїлися в запашних травах, повітря наповнюється пташиними піснями. Колосяться хлібні ниви і поволі підростає красуня кукурудза.
   Таку літню красу зустріли студенти 2-го курсу освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 201 «Агрономія» під час навчальної практики з дисципліни «Селекція і насінництво польових культур» у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».
   Згідно програми навчальна практика передбачає: знайомство зі схемою селекціного процесу, гібридизацію рослин, видовими і сортовими прополюваннями та іншими видами робіт, які відповідають кліматичним умовам даного часу.
   Викладачі кафедри, які проводили практику, так спланували виконання всіх робіт, що студенти мали можливість ознайомитися зі схемою селекціного процесу на прикладі кукурудзи (професор Жемойда В.Л.), оцінювали селекційний матеріаль на предмет стійкості проти збудників хвороб, провели фітосанітарне обстеження посівів та оцінили селекційний матеріал пшениці озимої (доцент Дмитренко Ю.М.); провели сортове та видове прополювання демонстраційних посів сортів пшениці озимої (асистент Шпакович І.В.) і на закінчення з допомогою "універсального препарату САП 2" провели контроль бур'янів на посівах селекційних розсадників кукурудзи (депресовані самозапильні лінії кукурудзи є досить слабкими в розвитку і застосування гербіцидів не бажане) (асистент Спряжка Р.О.).
   Кожному студенту було видано програму даної практики, індивідуальні завдання та сплановано щодо звітності.
  Студенти 1-4 груп разом з Віталієм Жемойдою, професором кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського, ознайомилися з особливостями та перспективами ведення селекції та насінництва в Україні.
   З Юлією Дмитренко, доцентом кафедри, познайомилися з методикою проведення оцінки селекційних зразків. Разом вони провели фенологічні спостереження оцінку ураження сортів пшениці ярої та озимої збудниками борошнистої роси, бурої іржі та септоріозу.
   
    
   Не менш важливим після здобуття цінних практичних навичок під час практики є командний дух студентів, те як вони дружно вступають в дискусії, підтримують однин-одного та пояснюють незрозуміле.
   Зокрема, Артем Собчишин цікавився прибутковістю ведення насінництва, Владислав Малюк - тривалістю та ефективністю ведення селекційного процесу різних сільськогосподарських культур, Тетяна Соботович - ефективністю використання сортів рослин, стійких до ураження збудниками хвороб, а також шляхами створення таких сортів, Вікторія Наконечна підняла дискусію щодо доцільності використання засобів захисту рослин на селекційних посівах.
   Студенти були дуже задоволені, що практика проходила в живій дискусії, запитаннях і головне на полях.
 
   Легко працювати зі студентами, які зацікавленні та активні. Всі гарно попрацювали, а тому отримали високу оцінку власної роботи.
   Проведення даної практики супроводжували студенти та викладачі кафедри журналістики НУБіП України, які доопрацьовують матеріали та готують їх  для висвітлення на шпальтах засобів інформації  університету.
   Бажаємо вам успіху!
Цікавтеся селекцією та насінництвом і неодмінно приходьте на кафедру за дружньою порадою по спеціальності.
Ірина Шпакович,
Асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook