Навчальні практики на кафедрі рослинництва продовжуюються

15 червня 2023 року
14 та 15 червня на теренах дослідних полів кафедри рослинництва в Агрономічній дослідній станції НУБіП проходила агрономічна ознайомча практика з рослинництва для студентів другого курсу.
Метою ознайомчих практик є введення студента в робоче середовище агронома – поле, де він до завершення навчання на ОС «Бакалавр» повинен бути як риба у воді.
Специфікою практик з рослинництва є те, що на першому курсі студенти ознайомлюються з вегетативними фазами озимих зернових та технічних культур, беруть участь у сівбі ранніх ярих культур. На другому курсі програма практики суттєво розширюється, оскільки залежно від терміну проходження практики студенти можуть спостерігати генеративні фази озимих культур, пізні вегетативні (та перехід до генеративних) фази ранніх ярих культур та вегетацію пізніх ярих культур.
Згідно програми практики студенти першої та другої групи другого курсу спеціальності 201 «Агрономія» під керівництвом асистента кафедри рослинництва Мазуренка Богдана Олександровича ознайомилися зі структурою посівних площ дослідних полів кафедри рослинництва.
Визначили фенологічні фази наявних сортів сої, особливості функціювання кореневої системи сої, її симбіозу з бульбочковими бактеріями. Було зазначено, що якщо у сої процес азотфіксації йде повним ходом, то в гороху він вже згасає (внаслідок природніх фізіологічних причин).
  
До наступної культури – кукурудзи студенти приділили не менше уваги. Колегіальним рішенням студентського активу встановлено, що кукурудза перебувала у фазі 7-8 листка, оскільки студенти на власному прикладі зрозуміли, що залежно від методики визначення фенологічної фази на цій культурі результат може істотно відрізнятися.
 
Бонусом на цій культурі було застосування визначення групи стиглості кукурудзи за кількість листків та вузлів, що сформувалися в цих рослин.
Значний масив роботи студенти провели в посівах озимих зернових (ячмінь, пшениці, тритикале) та ярих зернових культур. Визначили фенологічні фази, провели моніторинг стану посівів на наявність шкідливих організмів. У визначенні шкідливої ентомологічних організмів студентам допоміг фахівець – Олексій Сергієнко, засновник агроконсалтингової компанії ArtFields, який разом з сином відвідували поле, де проводиться магістерський польовий дослід.
На другий день практики студенти відбирали проби рослин та проводили обліки, що будуть основою для виконання завдань під час завершального дня практики, що пройде у змішаному форматі.
Студенти ознайомилися з методиками визначення густоти на різних культурах, зокрема нетипових (сафлор). Особливою частиною було ознайомлення з методами відбору зразків з поля, що б відповідали принципам рівномірності біомаси та реплікативності результатів дослідів.
Отримані навички необхідні студентам для подальшого освоєння дисципліни «Рослинництво», проходження виробничої практики та будуть повсякчасно застосовуватися в агрономічній практиці вже сформованого фахівця.
 
Гончар Любов Миколаївна,
доцент кафедри рослинництва, к. с.-г. н.
Мазуренко Богдан Олександрович,

асистент кафедри рослинництва, PhD 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook