Навчальна практика з інвентаризації садово-паркових об’єктів: як вона проходить

21 червня 2023 року
Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту

   Успішно завершили навчальну практику студенти 3 курсу та 2 курсу скороченого терміну навчання спеціальності садово-паркове господарство з дисципліни «Інвентаризація садово-паркових об’єктів». Не зважаючи на складні події в нашій країні та щоденні тривоги у столиці, практика відбулася в очному режимі, що дозволило студентам закріпити практичні навички у проведенні інвентаризації зелених насаджень на території НУБіП України.
   В перший день практики студенти прослухали інструктаж із техніки безпеки та послідовність дій під час сигналу повітряної тривоги. Розділившись на бригади, отримали потрібний таксаційний інвентар: мірну вилку для вимірювання діаметра дерева, висотомір, бусоль та мірну рулетку. Кожен студент здійснив таксацію окремого модельного дерева, яке сам вибрав на практиці. За зовнішніми ознаками встановлювали видову назву, вік, категорію технічної придатності, товщину кори тощо. Мірною вилкою вимірювали діаметр дерева на висоті 1,3 м. Для вимірювання висоти використовували висотомір. Параметри крони вимірювали мірною стрічкою від стовбура до її закрайків у чотирьох напрямках: північ, південь, захід, схід. Досить цікавим та відповідальним виявився сам процес обміру дерева, коли розумієш, що від правильності та точності вимірів залежатиме подальший обробіток цих даних та їх результати.


   Другий та третій день відводився для польових робіт. Кожна бригада обрала ділянку території й провела на ній суцільну інвентаризацію зелених насаджень, тобто здійснила облік дерев, кущів, живоплотів, квітників, газонів. Кожному об’єкту інвентаризації присвоєно інвентаризаційний номер та визначено наступні показники: для дерев ‒ вид, вік, діаметр, висота, параметри крони; для кущів ‒ вид, вік, висота, діаметр крони, кількість стовбурців; для квітників ‒ вид квітів, вік, кількість кущів; для газонів ‒ типи, видовий склад газонних трав, вік, відсоток покриття. Для всіх об’єктів інвентаризації обов’язково встановлювався їх санітарний стан та за потреби прописувались необхідні господарські заходи. Вся інформація записувалась у відповідні облікові таблиці. Сам процес проведення вимірювань та оцінки насаджень був досить трудомістким. На перший погляд кількість зелених насаджень на ділянці ніби невелика, проте коли починаєш їх інвентаризувати, цей процес займає чималу частину часу. Студенти, як новачки в цій справі, справилися досить непогано, адже за день їм вдалося виміряти всі розміри ділянки та проінвентаризувати насадження. Впродовж наступного дня здійснили коректування деяких вимірів та навчилися робити прив’язку насаджень на ділянці, щоб у подальшому нанести їх на інвентаризаційний план. Отримали незабутні враження від польових робіт, засвоїли основу проведення таксації рослин та набули важливі навички для майбутньої професії.


  Четвертий і п’ятий день був відведений для опрацювання даних, виміряних у польових умовах. Здійснювалась обробка даних та нанесення їх на інвентаризаційний план. На основі скоригованого графічного матеріалу з повною ситуацією, записів зроблених на абрисі та у робочому щоденнику, даних зйомки та інших матеріалів склали інвентаризаційний план об’єкта. Також займалися заповненням технічного паспорта на об’єкт інвентаризації. Робота є дуже відповідальною, тому з цікавістю оформлюєш план, розрахунки та виміри до якого робили ще вчора, й найцікавіше, коли все сходиться та емоції переповнюють подих.

   

   Незабутньо та швидкоплинно промайнули 5 днів навчальної практики. «Краще один раз побачити – ніж 100 разів почути» ‒ і це дійсно так, адже не так запам’ятовуються теоретичні навички, як практичні, та ще й проведені в колі знайомих, та вже таких рідних однокурсників. Веселі моменти та незабутні враження, а головне знання та вміння залишаться у нашій пам’яті назавжди.

  Велика подяка керівнику практики доц. Матушевич Л. М. за переданий досвід та професійні навички, які кожен з нас перейняв і відклав у себе та наблизили нас на крок ближче до здобуття омріяної професії.


Студент 3 курсу СПГ 2001 Мартиненко Є. І.
Керівник практики доц., доктор с-г наук Матушевич Л. М.
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook