Анастасія Головченко переконана: успішним фахівцем із обліку та оподаткування можна стати, лише навчаючись у магістратурі НУБіП України

22 червня 2023 року

Навчання в університеті – один з найголовніших розділів книги під назвою «життя». Чотири роки студентства промайнули як одна мить! Багато це, чи мало? У житті – це лише мить, а для студента – це справжній підйом на Еверест! Буквально лічені дні залишились до вручення дипломів бакалавра на економічному факультеті. Анастасія Головченко вже обрала для подальшого навчання магістратуру НУБіП України за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» (освітня програма «Облік і аудит»). Дівчина переконана: у XXI столітті успішною може бути лише освічена людина. Про цей її вибір – наша розмова.

 -        Давайте почнемо з початку. Звідки дізналася про НУБіП?

Я родом із Кривого Рогу, не так давно з батьками переїхала до Києва і вже тут закінчувала школу. До нас в школу часто навідувались викладачі кафедри обліку та оподаткування і розповідали про НУБіП. Після однієї з таких зустрічей я вирішила відвідати цей навчальний заклад та особисто переконатися в тому, що це саме той університет, який допоможе мені реалізувати свою мрію опанувати фах «Облік і оподаткування» (освітня програма «Облік і аудит»). Університет – місце, в якому людина отримає путівку в життя, де вона самореалізується й проявляє усі свої приховані резерви. У цьому дуже швидко переконалась і я. Безсумнівно вже можу стверджувати, що зробила правильній вибір!

 

 -        Що стало вирішальним у виборі професії обліковця?

- Сільське господарство нарощує свій потенціал на світовому аграрному ринку. Мій тато директор агропідприємства. Під час роботи у нього виникали труднощі з підбором кваліфікованого персоналу в економічному та обліковому відділах. Цій, як і будь-якій іншій, галузі потрібні висококваліфіковані фахівці. І хоча з майбутньою професією я визначилась заздалегідь, але серед величезної кількості існуючих закладів вищої освіти трохи розгубилася. Проте спілкування з викладачами кафедри обліку та оподаткування й деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою розвіяло усі сумніви і я стала студенткою спеціальності «Облік і оподаткування» (освітньої програми «Облік і аудит»).

 

 Багато хто вважає роботу бухгалтера і аудитора рутинною із суцільними цифрами та постійно повторюваними господарськими операціями. Проте, ставши практикуючим фахівцем, ваша думка кардинально зміниться! Бухгалтер не лише знає про всі господарські операції підприємства, а й відстежує ефективність управлінських рішень керівництва, прибутковість компанії тощо. Він, як кажуть в народі, «права рука» директора.

Останні роки дали можливість переконалися у перевагах професії бухгалтера, який з легкістю і безперебійно може виконувати свою роботу у віддаленому режимі.

 -        Твої враження від навчання в НУБІП України?

Навчання в університеті було цікавим. У школі нам говорили, що незабутні роки – це шкільні, проте, зараз можу з впевненістю сказати, що студентські роки незабутні та найкращі (сміється). Спогади в мене залишилися приємні і теплі. Перевагою у навчанні на економічному факультеті НУБіП України є компетентні, відкриті до спілкування, захоплені своєю справою викладачі усіх кафедр університету й кафедри обліку та оподаткування, зокрема. Вони допомагають оволодіти фахом, підвищити конкурентоспроможність на ринку праці й стати успішною людиною! Це люди, до яких в будь-якій ситуації можна звернутись за допомогою, відчути підтримку та отримати мудру пораду.

Специфіка роботи бухгалтера та аудитора вимагає знання широкого кола питань з різних сфер економіки та ринкових відносин – це і кон’юнктура ринку, ціноутворення, бухгалтерський облік, податкове законодавство, оплата праці, аналіз фінансового стану підприємства, аудит, зовнішньоекономічна діяльності тощо. А тому особливістю навчання є отримання широкого спектру знань на лекціях, практичних і лабораторних заняттях. Є можливість поєднувати навчання з роботою за фахом. Після позитивної рекомендації викладачів кафедри обліку та оподаткування в мої перші професійні навики повірила заступник директора аудиторської фірми Дарія Птуха, яка, до того ж, є також випускницею економічного факультету НУБіП України освітньої програми «Облік і аудит». Звичайно, доволі непросто поєднувати навчання за денною формою та роботу за фахом, проте на власному досвіді я переконалась, що такий «симбіоз» сприяє швидшому і більш глибокому опануванню та відпрацюванню тих теоретичних знань, які отримують студенти в аудиторіях НУБіП України.

 

 -  Що стало вирішальним при прийнятті рішення щодо продовження навчання в магістратурі?

По-перше, основна вимога більшості роботодавців – це наявність повної вищої освіти. Тому для мене це головне! Адже освітній ступінь «Бакалавр» це тільки перший рівень вищої освіти.

По-друге, завдячую НУБіП України, а саме економічному факультету, який допоміг опанувати якісні знання та вміння для мого подальшого розвитку в професійній діяльності, в якій й надалі планую розвиватися. І хоч я вже маю роботу за спеціальністю, проте не збираюсь зупинятися на досягнутому і хочу постійно підвищувати свій професійний рівень, зокрема здобувши освітній ступінь «Магістр».

По-третє, впевнена в тому, що наша держава має усі шанси стати успішною та економічно розвиненою країною завдяки молодому поколінню з прогресивними та перспективними поглядами в майбутнє! Не погоджуюсь з тим, що навчання зараз не на часі. Продовження звичного життя, навчання, активна життєва позиція забезпечує більший рівень впевненості у власних силах щодо подолання життєвих труднощів, нижчий рівень негативних емоцій та тривоги. Професійний розвиток, нові знання в цілому є дуже актуальним напрямком моїх планів, бо попереду відновлення країни.

 -  Обов’язковою умовою для вступу в магістратуру на всі спеціальності є складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови. Як Ви до нього готуєтесь?

Звісно, не кожен студент досконало володіє іноземною мовою. Тому й довелося пригадати часи підготовки до вступу в університет. У НУБіП організовано безкоштовні курси з інтенсивної підготовки до складання ЄВІ з іноземної мови. Я ще й паралельно займалась підготовкою до ЄВІ з викладачем у приватній школі. Сподіваюсь, така комплексна і кропітка підготовка допоможе мені успішно подолати поріг і скласти ЄВІ.

 

 -        Які вподобання крім навчання?

Існує багато речей, які викликають у мене інтерес. Проте, я не можу не згадати про мою істинну любов до танців. Я неодноразово брала участь у різноманітних конкурсах, виступала на багатьох заходах та святах. Багато людей помилково вважають, що життя – це своєрідна лотерея, виграш в якій дістається найбільш везучим. Секрет мого успіху полягає в наполегливому русі вперед, постійному самовдосконаленні, наполегливій праці, залізній волі і вірі в себе, а також підтримці моїх рідних. Вперше мені випала можливість взяти участь у конкурсі краси ще в шкільні роки, де я виборола титул «Міс школи». Але на цьому я вирішила не зупинятись, і вже на першому курсі я стала «Віце – міс ЕФ». Жага до перемоги не залишала мене, і в наступному році я прийняла рішення спробувати свої сили ще раз і в результаті перемогла. Саме завдяки танцю, який я виконувала з Олександром Чернецьким, вдалось вибороти титул «Міс талант»!

Крім цього, мене приваблює ораторське мистецтво. Ще з дитинства мріяла стати телеведучою і це вподобання намагаюся втілювати у якості ведучої різноманітних мистецьких заходів.

Нещодавно я відкрила для себе нове захоплення. Разом з чоловіком ми активно почали займатися практичною стрільбою. Користь від занять даним видом спорту полягає в розвитку таких здібностей, як стресостійкість і концентрація, адекватність і самовладання.

 

 - Яким було студентське життя?

Я жила вдома, і мені здавалось, що пропускаю все, що відбувалось довкола студентства. Але я не втрачала можливості і брала активну участь у найрізноманітніших вечорах, дискотеках, конкурсах тощо. До речі, на одному з таких заходів я випадково зустріла кохання свого життя. Тож можу сказати, що НУБіП – це університет, що зʼєднав наші серця!

 -        Що бажаєш своїм друзям-одногрупникам?

Дуже швидко і насичено пролетіли роки навчання! Ми намагалися підтримувати один одного як у навчанні, так і у повсякденному житті. Всім бажаю мирного неба, міцного здоров'я, особистого щастя, невичерпної енергії і наснаги у всіх справах. І до зустрічі в аудиторіях НУБіП України!

 -        Які ваші мрії на майбутнє?

Плани на майбутнє у мене, як і у всіх українців, пов’язані із Перемогою України, подальшим розвитком та розбудовою нашої держави. Ми разом будемо розвивати Україну, працювати над її зміцненням та благом українського народу!

 - Щиро дякую за цікаву розмову, оптимізм та гарні мрії! Бажаю тобі та всім одногрупникам успішно вступити до магістратури НУБіП України за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» (освітня програма «Облік і аудит»). Нехай навчання в нашій alma mater стане надійною сходинкою у ваше щасливе та гідне майбутнє!

 

 Розмову вела Світлана ДЕРЕВЯНКО,

доцент кафедри обліку та оподаткування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook