Анастасія Головченко переконана: успішним фахівцем із обліку та оподаткування можна стати, лише навчаючись у магістратурі НУБіП України

22 червня 2023 року
     Навчання в університеті – один з найголовніших розділів книги під назвою «життя». Чотири роки студентства промайнули як одна мить! Багато це, чи мало? У житті – це лише мить, а для студента – це справжній підйом на Еверест! Буквально лічені дні залишились до вручення дипломів бакалавра на економічному факультеті. Анастасія Головченко вже обрала для подальшого навчання магістратуру НУБіП України за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» (освітня програма «Облік і аудит»). Дівчина переконана: у XXI столітті успішною може бути лише освічена людина. Про цей її вибір – наша розмова.
 
    Давайте почнемо з початку. Звідки дізналася про НУБіП?
– Я родом із Кривого Рогу, не так давно з батьками переїхала до Києва і вже тут закінчувала школу. До нас в школу часто навідувались викладачі кафедри обліку та оподаткування і розповідали про НУБіП. Після однієї з таких зустрічей я вирішила відвідати цей навчальний заклад та особисто переконатися в тому, що це саме той університет, який допоможе мені реалізувати свою мрію – опанувати фах «Облік і оподаткування» (освітня програма «Облік і аудит»). Університет – місце, в якому людина отримає путівку в життя, де вона самореалізується й проявляє усі свої приховані резерви. У цьому дуже швидко переконалась і я. Безсумнівно вже можу стверджувати, що зробила правильній вибір!
 
     – Що стало вирішальним у виборі професії обліковця?
Сільське господарство нарощує свій потенціал на світовому аграрному ринку. Мій тато – директор агропідприємства. Під час роботи у нього виникали труднощі з підбором кваліфікованого персоналу в економічному та обліковому відділах. Цій, як і будь-якій іншій, галузі потрібні висококваліфіковані фахівці. І хоча з майбутньою професією я визначилась заздалегідь, але серед величезної кількості існуючих закладів вищої освіти трохи розгубилася. Проте спілкування з викладачами кафедри обліку та оподаткування й деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою розвіяло усі сумніви і я стала студенткою спеціальності «Облік і оподаткування» (освітньої програми «Облік і аудит»).
    Багато хто вважає роботу бухгалтера і аудитора рутинною із суцільними цифрами та постійно повторюваними господарськими операціями. Проте, ставши практикуючим фахівцем, ваша думка кардинально зміниться! Бухгалтер не лише знає про всі господарські операції підприємства, а й відстежує ефективність управлінських рішень керівництва, прибутковість компанії тощо. Він, як кажуть в народі, «права рука» директора.
     Останні роки дали можливість переконалися у перевагах професії бухгалтера, який з легкістю і безперебійно може виконувати свою роботу у віддаленому режимі.
 
     – Твої враження від навчання в НУБІП України?
– Навчання в університеті було цікавим. У школі нам говорили, що незабутні роки – це шкільні, проте, зараз можу з впевненістю сказати, що студентські роки незабутні та найкращі (сміється). Спогади в мене залишилися приємні і теплі. Перевагою у навчанні на економічному факультеті НУБіП України є компетентні, відкриті до спілкування, захоплені своєю справою викладачі усіх кафедр університету й кафедри обліку та оподаткування, зокрема. Вони допомагають оволодіти фахом, підвищити конкурентоспроможність на ринку праці й стати успішною людиною! Це люди, до яких в будь-якій ситуації можна звернутись за допомогою, відчути підтримку та отримати мудру пораду.
    Специфіка роботи бухгалтера та аудитора вимагає знання широкого кола питань з різних сфер економіки та ринкових відносин – це і кон’юнктура ринку, ціноутворення, бухгалтерський облік, податкове законодавство, оплата праці, аналіз фінансового стану підприємства, аудит, зовнішньоекономічна діяльності тощо. А тому особливістю навчання є отримання широкого спектру знань на лекціях, практичних і лабораторних заняттях. Є можливість поєднувати навчання з роботою за фахом. Після позитивної рекомендації викладачів кафедри обліку та оподаткування в мої перші професійні навики повірила заступник директора аудиторської фірми Дарія Птуха, яка, до того ж, є також випускницею економічного факультету НУБіП України освітньої програми «Облік і аудит». Звичайно, доволі непросто поєднувати навчання за денною формою та роботу за фахом, проте на власному досвіді я переконалась, що такий «симбіоз» сприяє швидшому і більш глибокому опануванню та відпрацюванню тих теоретичних знань, які отримують студенти в аудиторіях НУБіП України.
 
     – Що стало вирішальним при прийнятті рішення щодо продовження навчання в магістратурі?
– По-перше, основна вимога більшості роботодавців – це наявність повної вищої освіти. Тому для мене це головне! Адже освітній ступінь «Бакалавр» – це тільки перший рівень вищої освіти.
    По-друге, завдячую НУБіП України, а саме економічному факультету, який допоміг опанувати якісні знання та вміння для мого подальшого розвитку в професійній діяльності, в якій й надалі планую розвиватися. І хоч я вже маю роботу за спеціальністю, проте не збираюсь зупинятися на досягнутому і хочу постійно підвищувати свій професійний рівень, зокрема здобувши освітній ступінь «Магістр».
     По-третє, впевнена в тому, що наша держава має усі шанси стати успішною та економічно розвиненою країною завдяки молодому поколінню з прогресивними та перспективними поглядами в майбутнє! Не погоджуюсь з тим, що навчання зараз не на часі. Продовження звичного життя, навчання, активна життєва позиція забезпечує більший рівень впевненості у власних силах щодо подолання життєвих труднощів, нижчий рівень негативних емоцій та тривоги. Професійний розвиток, нові знання в цілому є дуже актуальним напрямком моїх планів, бо попереду – відновлення країни.
 
    Обов’язковою умовою для вступу в магістратуру на всі спеціальності є складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови. Як Ви до нього готуєтесь?
– Звісно, не кожен студент досконало володіє іноземною мовою. Тому й довелося пригадати часи підготовки до вступу в університет. У НУБіП організовано безкоштовні курси з інтенсивної підготовки до складання ЄВІ з іноземної мови. Я ще й паралельно займалась підготовкою до ЄВІ з викладачем у приватній школі. Сподіваюсь, така комплексна і кропітка підготовка допоможе мені успішно подолати поріг і скласти ЄВІ.
 
      Які вподобання крім навчання?
– Існує багато речей, які викликають у мене інтерес. Проте, я не можу не згадати про мою істинну любов до танців. Я неодноразово брала участь у різноманітних конкурсах, виступала на багатьох заходах та святах. Багато людей помилково вважають, що життя – це своєрідна лотерея, виграш в якій дістається найбільш везучим. Секрет мого успіху полягає в наполегливому русі вперед, постійному самовдосконаленні, наполегливій праці, залізній волі і вірі в себе, а також підтримці моїх рідних. Вперше мені випала можливість взяти участь у конкурсі краси ще в шкільні роки, де я виборола титул «Міс школи». Але на цьому я вирішила не зупинятись, і вже на першому курсі я стала «Віце – міс ЕФ». Жага до перемоги не залишала мене, і в наступному році я прийняла рішення спробувати свої сили ще раз і в результаті перемогла. Саме завдяки танцю, який я виконувала з Олександром Чернецьким, вдалось вибороти титул «Міс талант»!
    Окрім цього, мене приваблює ораторське мистецтво. Ще з дитинства мріяла стати телеведучою і це вподобання намагаюся втілювати у якості ведучої різноманітних мистецьких заходів.
    Нещодавно я відкрила для себе нове захоплення. Разом з чоловіком ми активно почали займатися практичною стрільбою. Користь від занять даним видом спорту полягає в розвитку таких здібностей, як стресостійкість і концентрація, адекватність і самовладання.
 
      Яким було студентське життя?
– Я жила вдома, і мені здавалось, що пропускаю все, що відбувалось довкола студентства. Але я не втрачала можливості і брала активну участь у найрізноманітніших вечорах, дискотеках, конкурсах тощо. До речі, на одному з таких заходів я випадково зустріла кохання свого життя. Тож можу сказати, що НУБіП – це університет, що зʼєднав наші серця!
 
 
      Що бажаєш своїм друзям-одногрупникам?
– Дуже швидко і насичено пролетіли роки навчання! Ми намагалися підтримувати один одного як у навчанні, так і у повсякденному житті. Всім бажаю мирного неба, міцного здоров'я, особистого щастя, невичерпної енергії і наснаги у всіх справах. І до зустрічі в аудиторіях НУБіП України!
 
    Які ваші мрії на майбутнє?
– Плани на майбутнє у мене, як і у всіх українців, пов’язані із Перемогою України, подальшим розвитком та розбудовою нашої держави. Ми разом будемо розвивати Україну, працювати над її зміцненням та благом українського народу!
 
    Щиро дякую за цікаву розмову, оптимізм та гарні мрії! Бажаю тобі та всім одногрупникам успішно вступити до магістратури НУБіП України за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» (освітня програма «Облік і аудит»). Нехай навчання в нашій alma mater стане надійною сходинкою у ваше щасливе та гідне майбутнє!

Розмову вела Світлана ДЕРЕВ’ЯНКО,
доцент кафедри обліку та оподаткування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook