Інтерв’ю з майбутньою магістранткою спеціальності економіка підприємства Аліною Шептицькою: магістратура з економіки в НУБіП України – це мій шлях до престижної роботи

23 червня 2023 року

Добрий день, Аліно! Чому вирішили здобувати ступінь магістра саме в НУБіП на економічному факультеті? Чи довго вагалися чи рішення було однозначним і швидким? 

Добрий день. У цьому навчальному році я здобула базову вищу освіту в НУБіП України – ступінь бакалавра за спеціальністю 051 Економіка (Економіка підприємства) на кафедрі економіки. Після отримання диплому бакалавра для себе навіть не розглядаю інших варіантів щодо вступу в магістратуру, адже факультет, його колектив, стали для мене справжньою сім’єю, я завжди відчувала підтримку та впевненість, а рівень знань, які дають на економічному факультеті досить високий.
А чому саме економіка?
Переконана, що економіка є широкою та розвиненою галуззю знань, яка має велику увагу в сучасному світі. Вивчення економіки може надати не лише розуміння економічних процесів та принципів, але й навички аналізу, прийняття рішень та планування, які є корисними у різних сферах життя та кар’єри. Вивчення економіки може відкрити широкий спектр кар’єрних можливостей, включаючи фінанси, банківську справу, аналітику та багато інших. Знання з економіки дають конкурентну перевагу на ринку праці.
Бакалаври є готовими фахівцями, які володіють знаннями, необхідними для подальшої роботи за своєю спеціальністю. Однак, більше половини випускників зазвичай планують продовжувати навчання в магістратурі. Навіщо? На Вашу думку, Аліно, які особливі кар'єрні перспективи відкриваються для магістрів?
Я переконана, що магістерський диплом – це величезний вклад у власний розвиток, це важливий крок для досягнення життєвих цілей.
Наразі, роботодавці все більшу увагу зосереджують на компетенціях, вміннях, досвіду людини, але програма навчання в магістратурі складається практично з вузькоспеціалізованих дисциплін саме обраного напряму навчання, на відміну від багатьох дисциплін загальноосвітнього характеру на бакалавраті. А це дає більше можливостей для отримання професійних знань та навичок, в магістратурі велика увага приділяється розвитку інтегрованих навичок (комунікація з колективом, лідерські якості тощо).
До того ж, якщо ти прагнеш побудувати успішну кар’єру, реалізувати професійні амбіції, то магістратура для тебе – необхідний шлях. Особливо, якщо є амбіції отримати керівну посаду. Диплом магістра показує кваліфікацію, вміння вчитись, вибирати сферу знань та розвиватись в ній.
Отже, як на мене, перспективи і переваги очевидні! Освітній ступінь магістра без перебільшень відкриває нові можливості для людини, роблячи її більш конкурентоспроможною на профільному ринку праці. Вважаю, що необхідно вчитися далі і впевнено будувати каркас свого професіоналізму.
Ви працювали з великою кількістю викладачів за ці роки навчання. Чому Ви навчилися від них окрім професійних навичок?
Я прийшла навчатись у НУБіП України лише у вересні 2022 року на 4 курс, відповідно не всіх викладачів, які викладали дисципліни моїм одногрупникам, я знаю. Але ті викладачі, з якими познайомилась за цей рік, особисто мене надихають на подальше навчання. Я зрозуміла, що викладач – це та людина, що знає свій предмет достатньо добре, і розуміє, що саме студенти можуть вивчити самостійно, а де їм необхідна допомога для глибшого розуміння суті предмета. Окрім професійних навичок викладачі допомагали всесторонньо розвиватись, логічно мислити та правильно приймати рішення. Викладачі є нашими наставниками, які надають поради і керують нашим розвитком не тільки у професійному плані, а й в особистому. Вони діляться своїм досвідом і відкривають для студентів нові можливості. Викладачі часто ставлять перед нами завдання з обмеженими термінами виконання і допомагають навчитися організовувати свій час та планувати роботу. Це важлива навичка, яка буде корисна у будь-якій сфері життя. Також навчають нас взаємодіяти з іншими людьми і розуміти їхні потреби. Все, що я назвала, це речі, яких безпосередньо в першу чергу навчилася від наших викладачів, і які можуть кардинально вплинути на життя і перспективи в подальшому.
 
 
Ваші очікування від магістратури?
Напевно покращення своїх майбутніх професійних навичок, насиченого, цікавого та корисного навчання. Сподіваюсь на нові знайомства, подальшу практичну спрямованість та можливості для працевлаштування і звичайно ж отримання диплому магістра з економіки.
Нашим життям керує мотивація, адже це те, що змушує рухатися вперед. Усі ми чогось прагнемо, ставимо певні вимоги, як чогось домогтися. Аліно, поділіться, що ж Вас мотивує?
Думаю, що найперше, мотивує мене почуття обов’язку та кава (сміється). Якщо мені потрібно щось зробити, я не обов’язково чекаю на якесь натхнення або мотивацію. Просто кажу собі, що це треба зробити, сідаю і спокійно роблю, без, як то кажуть, «напрягів». Інколи буває, що не хочеться нічого робити, а треба. Тоді готую собі каву. Це такий ритуал, що надихає. Загалом є бажання розвиватися, тому стараюся виконувати все, що ставлю собі за ціль, бажання бути успішною, здобути якісну освіту, а згодом – хорошу перспективну роботу.
Хочу стати фахівцем своєї справи і тим самим розвивати нашу країну і, головне потрібно бути завжди наполегливим та, незважаючи ні на що, йти до своєї мети!
– Саме так, Аліно! Повністю з Вами згодна. Дякую за цікаву розмову. Бажаю успіхів у навчанні в магістратурі та реалізації всіх Ваших професійних планів у майбутньому! Мирного неба та перемоги!!!
– Щиро дякую!

Інтерв’ю записала Лілія Ільків,
доцент кафедри економіки НУБіП України
 
 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook