Природокористування і якість життя - поради лікаря: численні корисні властивості ягоди тутового дерева

16 червня 2023 року

   Тутове дерево свою другу назву, шовковиця, отримало завдяки шовкопряду, який харчується листям рослини. Сьогодні налічується близько шістнадцяти видів і чотирьохсот сортів шовковиці. 

   В Україні найпоширенішою є чорна шовковиця. Вона походить з Південно-Східної Азії. Здавна використовувалася в народній медицині Кореї, Китаю, В'єтнаму, Індії, Кавказу. Ягоди з лікувальною метою вживали при захворюваннях серця, нирок, підшлункової залози та застуді. Тому у східних країнах рослину називають «деревом життя», а її плоди – «королевою ягід». 

 ВПЛИВ НА ЗДОРОВ'Я

   Ця лісова ягода з дивовижним солодким смаком багата антиоксидантними біофлавоноїдами, вітамінами та мінералами. Флавоноїди шовковиці мають потужну спроможність нейтралізувати вільні радикали. Таким чином зменшуючи згубні наслідки окислювального стресу, що негативно впливає на фізичне, когнітивне та навіть емоційне здоров’я.

   Ягоди шовковиці також багаті феноловими кислотами, які здатні відігравати важливу роль у багатьох процесах, від профілактики раку до лікування діабету. 

 ДЛЯ СЕРЦЯ І СУДИН 

   Дослідження показують, що споживання шовковиці, сприяє зменшенню рівня холестерину, включаючи як загальний, так і «поганий» холестерин ЛПНЩ. Це, своєю чергою, знижує ймовірність атеросклерозу, при якому на стінках артерій виникає багато атеросклеротичних бляшок.

 ДЛЯ МОЗКУ 

   Велика кількість флавоноїдів у ягодах може принести значні переваги для довгострокового здоров’я мозку, включаючи зниження ймовірності погіршення когнітивних функцій, ключового прояву багатьох ментальних розладів і захворювань.

 ДЛЯ ОЧЕЙ 

   Флавоноїди в шовковиці сприяють запобіганню різноманітним віковим захворюванням очей, які розвиваються у середньому і старшому віці. Крім того, вітамін С у шовковиці зменшує ризик розвитку катаракти.

 ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ

   Ягоди шовковиці багаті вітаміном С, 100 г містить близько 20 міліграм. Дієта, багата вітаміном С, зменшує ризик розвитку кількох видів раку. Крім того, вітамін С відіграє важливу роль у виробленні колагену, який забезпечує структуру багатьох частин тіла, включаючи шкіру, сухожилля, зв’язки та кістки. Достатнє споживання вітаміну С має значний вплив на імунні функції та здоров’я кісток.

   Шовковиця також є хорошим джерелом магнію, фосфору, калію, кальцію та заліза. 

   Пів склянки ягід шовковиці містить 30 калорій, 1 грам білка, 7 грамів вуглеводів, 1 грам клітковини, 6 грамів цукру і не містить жирів.

 ШОВКОВИЦЯ У ХАРЧУВАННІ 

   Шовковиця містить багато цукру порівняно з деякими іншими видами ягід. Наприклад, в ожині цукру вдвічі менше. Ягоди шовковиці досить солодкі, щоб зменшити кількість доданого цукру в стравах. Однак якщо ви хочете контролювати рівень глюкози в крові, слід їсти шовковицю в помірних кількостях.

   Крім того, ягоди шовковиці темного кольору та можуть забарвити зуби, якщо споживати їх у великій кількості. А їх кислотність здатна завдати шкоди емалі, особливо якщо часто готувати з ягід смузі

   Ягоди можна зберігати два-три дні в холодильнику, якщо накрити поліетиленовою плівкою. У морозильній камері вони зберігаються кілька місяців.

   Хоча шовковицю переважно їдять сирою, її також можна використовувати для приготування варення, начинки для випічки та багатьох інших смаколиків. 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook