Природокористування і якість життя - поради лікаря: користь мультивітамінно-мінеральних комплексів – вік має значення

18 червня 2023 року

   Глобальний ринок дієтичних добавок досягне 167,5 мільярдів доларів США цього року, а за п’ять років перевищить 235 мільярдів доларів згідно поточних прогнозів. Значну частину добавок, які купують сотні мільйонів людей, становлять комплекси вітамінів і мінералів. Наскільки прагматичним та ефективним є рішення приймати додаткові кількості мінералів з вітамінами?

   Насправді, як не парадоксально це звучить, але паралельно із зростанням продажів подібних комплексів росте і скепсис стосовно їхньої користі. Багато людей шукають і зіштовхуються із значними складнощами в отриманні відповіді на питання: «Приймати чи не приймати?».

 ЗА І ПРОТИ МУЛЬТИВІТАМІНІВ 

   Потреби людини у поживних речовинах змінюються протягом життя. Вони можуть значно збільшуватися у певні фізіологічні періоди. Коли люди досягають середнього та старшого віку, такі фактори, як уповільнення метаболізму, проблеми з жуванням їжі та засвоєнням нутрієнтів, хронічне запалення низького ступеня, а також прийом численних ліків, можуть створити умови для виникнення дефіциту вітамінів і мінералів. Разом з тим, люди середнього та похилого віку, ймовірно, дуже часто споживають неоптимальну кількість ключових продуктів, які постачають незамінні поживні речовини.

   Досить поширеними є переконання, що сучасна їжа загалом має вади у забезпеченні наших потреб у нутрієнтах. Комерційне сільське господарство часто надмірно використовує добрива і пестициди, що впливає на якість ґрунту. Якщо поєднати це зі зміною клімату, то, швидше за все, поживна цінність багатьох фруктів і овочів, які ми їмо, може бути нижчою за очікувану. 

   Так, вміст магнію, вітаміну К чи кальцію у вирощеній продукції напряму залежить від ґрунту. Це одна з гіпотез, яка обґрунтовує доцільність прийому вітамінно-мінеральних комплексів. 

   Водночас, у 2022 році експертна робоча група з профілактичних послуг США дійшла висновку, що недостатньо доказів, які б підтверджували використання додаткових вітамінів і мінералів — поодинці, у парах або в мультивітамінному форматі — для запобігання раку, хворобам серця чи пов’язаній із цим смерті. Робоча група також виявила зв'язок між вживанням бета-каротину та підвищеним ризиком захворювання легенів у певних груп високого ризику. Вітамін Е в цілому мало корисний для серцевих захворювань або профілактики раку.

   Менше з тим, не можна ігнорувати результати численних досліджень, які вказують на високу поширеність дефіциту окремих вітамінів і мінералів. В ідеальному світі кожну людину б перевіряли на дефіцити всіх вітамінів та мінералів. На жаль, сьогодні це неможливо. На цьому і побудована основна перевага мультивітамінів: вони можуть покривати основні потреби та допомагати запобігати найпоширенішим дефіцитам.

 

КОРИСТЬ МУЛЬТИВІТАМІНІВ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

   Згідно з двома дослідженнями, проведеними вченими Колумбійського та Гарвардського університетів, мультивітаміни допомагають зберегти пам’ять у літніх людей.  Веб-дослідження COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study Web (відоме як COSMOS-Web) включало приблизно 3500 дорослих старше 60 років, яким рандомізовано призначали щоденний прийом полівітамінів або плацебо та проводили серію когнітивних тестів щорічно протягом трьох років.

   Дослідники перевіряли здібність навчатися та миттєву пам'ять - здатність кодувати та зберігати інформацію в пам’яті, щоб потім відтворювати її. До кінця першого року група, яка приймала полівітаміни, значно покращила запам’ятовування порівняно з початком дослідження та групою плацебо. Цей ефект зберігався в середньому протягом трьох років цього дослідження. Покращення дорівнювало приблизно трьом рокам вікового погіршення пам’яті.

   Дослідження також підтвердило результати попереднього дослідження COSMOS (COSMOS-Mind), яке показало, що ефекти були більш вираженими у людей із серцевими захворюваннями, які в обох дослідженнях мали нижчі вихідні показники пам’яті, ніж здорові учасники. Науковці припускають, що люди з серцево-судинними захворюваннями мають нижчий рівень певних мікроелементів. І вітамінно-мінеральні комплекси здатні заповнювати ці прогалини.

   У випробуваннях була третя група, яка отримувала дієтичну добавку з какао або плацебо. Окремий аналіз показав, що люди з наявним дефіцитом флаванолу, яким призначили добавку какао, також покращили функцію пам’яті. Дослідження не дають чіткої відповіді, чи є певний елемент у полівітамінно-мінеральних комплексах, який сприяє покращенню пам’яті, чи флаваноли, отримані з одного джерела, є більш корисними, ніж інші. 

   Ідея, яка лежить в основі прийому мультивітамінів, полягає в тому, що харчування не є ідеальним,  - і ті основні поживні речовини, які ви недоотримуєте з їжі, додають комплекси.

   За даними нещодавнього дослідження, більшість літніх чоловіків із низьким рівнем вітамінів, яким призначали щоденний прийом мультивітамінів, продемонстрували покращення концентрації в крові та загального статусу одного або кількох вітамінів (але не мінералів) до кінця дослідження. 

   На початку більшість учасників мали дефіцит принаймні одного вітаміну (у більшості спостерігався дефіцит трьох-п’яти), саме тут спостерігалися найбільші покращення. Застосування мультивітамінів також уповільнило зниження специфічного маркера того, наскільки добре клітини використовують поживні речовини. Це свідчить про те, що вони можуть допомогти зберегти метаболізм та імунне здоров’я у літніх людей.

   Ступінь засвоєння вітамінів залежить від конкретної людини. Дослідники все ще працюють над кращим розумінням того, наскільки добре організм використовує полівітаміни. 

ВАЖЛИВІ ФАКТОРИ ПРИ ПРИЙОМІ ПОЛІВІТАМІНІВ

   Деякі ліки можуть впливати на засвоєння та метаболізм певних поживних речовин, зокрема статини та препарати, які блокують шлункову секрецю. Аспірин може викликати швидку втрату вітаміну С із сечею. А кальцій, магній і цинк, -  зменшити всмоктування певних антибіотиків.

   Продукти з високим вмістом клітковини можуть погіршити засвоєння поживних речовин. Жиророзчинні вітаміни, такі як вітамін К, засвоюються краще, якщо їх приймати з жиром. А звичайний чорний або зелений чай перешкоджає засвоєнню заліза. Аналогічний, хоча і менше виражений ефект спричинює кава.

   Мультивітаміни в основному безпечні. Але варто вивчати етикетку щодо якості та сертифікатів виробництва. Наприклад у США NSF сертифікує добавки за NSF/ANSI 173, єдиним американським національним стандартом для тестування та сертифікації дієтичних добавок щодо вмісту та чистоти. Приватна американська компанія Consumer Lab надає доступ до тестування мультивітамінів і відповідних звітів.

   Доцільність прийому вітамінів зростає після 50 років, коли з’являються фізіологічні умови для виникнення дефіциту. Разом з тим, кожний випадок індивідуальний і, за умови дотримання моделі збалансованого харчування, навіть набагато старші люди можуть не мати дефіциту вітамінів і мінералів.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook