Природокористування і якість життя - поради лікаря: чого варто очікувати від прийому берберину?

24 червня 2023 року

    В Україні  більшість дорослих людей (точніше 59% у віці старше 18 років) мають зайву вагу або ожиріння. Багато з них роблять поодинокі, регулярні або постійні спроби позбутися зайвих кілограмів. Формула з обмеженням калорій та збільшенням фізичної активності не завжди дає очікуваний результат у вигляді стабільної втрати ваги. Існує багато відомих (генетика, гормони, мікробіом) та ще невідомих перемінних, які утруднюють досягнення мети.

   Останнім часом серед вмотивованих схуднути активно просувається дієтична добавка берберин, яку часто називають природними ліками для схуднення на кшталт семаглутиду (реалізується під торгівельною маркою Ozempic). Говорять, що ця сполука, яка міститься в куркумі, барбарисі та кількох інших рослинах, може мати ефект пригнічення апетиту та втрати ваги, так само як і дорогі рецептурні ліки. 

   Насправді це гіпотетичне припущення. Семаглутид, активний інгредієнт Ozempic, Wegovy та інших ліків, що відпускаються за рецептом, діє в організмі, імітуючи гормон під назвою глюкагоноподібний пептид-1, або GLP-1, який виробляється в кишківнику після їди та стимулює вироблення інсуліну. Це робить семаглутид чудовим засобом для лікування діабету 2 типу та перспективним препаратом для схуднення, оскільки він також імітує відчуття ситості. Але берберин не володіє аналогічними ефектами.

 ЩО ТАКЕ БЕРБЕРИН

   В основі дієтичної добавки – сполука, що міститься в плодах чагарникової рослини барбарис, а також в жовтокорені (гідрастисі), деревній куркумі та орегонському винограді. Берберин належить до класу алкалоїдних, має насичений жовтий колір, через що його часто застосовують як барвник.

   Берберин використовувався в альтернативній медицині з першої його задокументованої згадки в Китаї приблизно в 3000 році до нашої ери. Він привернув увагу дослідників, які розглядали його як потенційний спосіб лікування діабету 2 типу.

   Деякі клінічні випробування виявили, що прийом берберину може допомогти знизити рівень глюкози в крові та покращити низку показників здоров’я серцево-судинної системи, імітуючи певні ефекти широко використовуваного препарату для лікування діабету метформіну. Обидва показали себе перспективними, якщо використовувати їх у тандемі. Також було встановлено, що берберин знижує резистентність до інсуліну, що є вторинним ефектом семаглутиду. Але берберин не може відтворювати ключовий механізм семаглутиду та зв’язуватися з рецепторами GLP-1, що робить безперспективною його конкуренцію з такими препаратами, як Ozempic.

   Берберин може призвести до помірної втрати ваги. Метааналіз 2020 року показав: коли люди приймали близько 500 мг берберину щодня, вони втрачали в середньому лише близько двох кілограмів, навіть якщо дотримувалися режиму протягом місяців. Це незначна цифра порівняно із семаглутидом, завдяки якому пацієнти можуть втратити в середньому 12% своєї ваги приблизно за шість місяців. Існує незначний вплив від прийому дієтичних добавок берберину на загальну масу тіла, але він значно поступається ефектам новітніх ліків для схуднення.

 РИЗИКИ ПРИЙОМУ БЕРБЕРИНУ

   Навіть якщо ви хочете скинути кілька кілограмів, немає гарантії, що берберин допоможе. Як і у з іншими дієтичними добавками, його прийом пов’язаний з потенційними ризиками, зокрема щодо взаємодії з ліками або зі станом здоров’я. Оскільки дієтичні добавки не мають суворого регуляторного контролю, на кшталт фармакологічних засобів, які відпускаються за рецептом, невідомо, які інгредієнти та в якому дозуванні вона містить. А отже, безпечність дієтичних добавок з берберином та вміст діючої речовини може викликати запитання. 

   Берберин досить часто може провокувати появу діареї. Науковці припускають, що це може бути пов’язано з тим, як сполука знижує рівень глюкози в організмі. Коли транспортування глюкози через кишківник зменшується, у травній системі залишається більше води та цукру, що спричинити осмотичну діарею та підвищене газоутворення. 

  Діарея може призвести до незначної втрати ваги кількома способами — не лише через проносну дію, а й через відчуття дискомфорту, що позбавляє апетиту. Це можна порівняти з прийомом яблучного оцту, ще одного популярного та небезпечного методу для схуднення, який працює, оскільки потрапляння оцту в порожній шлунок викликає нудоту, що відбиває бажання їсти. 

   Враховуючи проносну дію берберину, ефект плацебо та той факт, що вага більшості дорослих людей має тенденцію з коливанням ваги з амплітудою у  пару кілограмів з багатьох причин, легко зрозуміти, чому берберину приписують набагато більше, ніж він дійсно заслуговує. Крім того, більшість досліджень щодо зниження ваги при прийомі берберину включали лише людей, які вже змінили інші важливі звички, такі як харчування та фізичні вправи.

   Ліки для схуднення, які призначаються, кардинально відрізняються від дієтичних добавок за потенційною ефективністю. На її підставі фармакологічні препарати отримують дозвіл на застосування. Водночас, слід розуміти, що сучасні ліки також не вирішують остаточно проблему зайвої ваги і мають ефективність лише під час їхнього введення. Без необхідних змін у харчуванні та способі життя втрачені кілограми повертаються. Ця аксіома справедлива як у відношенні до семаглутиду, так і відносно берберину.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії













 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook