Природокористування і якість життя - поради лікаря: дванадцять продуктів, які допоможуть зберегти молодість шкіри

24 червня 2023 року

      Бажання виглядати молодим, почуватися добре і довго жити – є потужним мотиватором для змін способу життя на краще. Значною мірою такі зміни стосуються харчування. Адже ми знаємо все більше про можливості продуктів, моделей харчування впливати на наш зовнішній вигляд та внутрішнє самопочуття.

   Коли мова заходить про красиву шкіру, часто покладаються на засоби, які можна нанести на шкіру (креми, сироватки) чи ін’єкційні препарати. Однак не меншу, а часто і більшу роль відіграє розумне планування меню на кожний день. 

   Ось 12 продуктів, які допоможуть боротися зі зморшками та запаленням, а також підвищити продукцію колагену та зволоження для здорової та молодшої шкіри.

 

 КАПУСТА КАЛЕ

   Цей зелений листовий овоч одним із найкращих за вмістом лютеїну і зеаксантину, двох каротиноїдів, вони, згідно з дослідженням, здатні підвищити еластичність і зволоженість шкіри, а також підшкірно-жирової клітковини, яка є «мірилом» молодості. Зокрема, лютеїн може захистити шкіру від негативних наслідків ультрафіолетового опромінення.

 ЧОРНИЙ ШОКОЛАД

   Какао-боби, основний інгредієнт такого шоколаду, завдяки вмісту антиоксидантів зменшують запалення від ультрафіолетового випромінювання, покращують кровообіг і допомагають шкірі краще утримувати вологу.  Чорний шоколад також багатий магнієм, який має протизапальні властивості. Магній зменшує наслідки стресу і покращує тривалість і якість сну, що відіграє важливу роль у старінні шкіри. 

  Перевіряйте вміст цукру у вашій улюбленій плитці чорного шоколаду — його надлишок може завдати шкоди шкірі. Дослідження показує, що цукор негативно впливає на колагенові волокна, роблячи шкіру більш жорсткою та менш еластичною. Тож обирайте варіант з найменшим вмістом цукрів.

 ЯГОДИ

  Ці смачні плоди багаті вітаміном С — поширеним інгредієнтом засобів проти старіння шкіри — і поліфенольними антиоксидантами, які борються з вільними радикалами та запобігають шкідливим наслідкам окислювального стресу.

 СПЕЦІЇ

   Деякі спеції, як-от орегано, кориця та гвоздика, містять ліпоєву кислоту. Вона допомагає стимулювати вироблення антиоксидантів в організмі та виводить важкі метали, відповідальні за окислювальний стрес. Попри те, що ліпоєва кислота присутня в організмі природним чином, її кількість можна збільшити за допомогою певних продуктів, зокрема спецій. 

   Ще одна спеція, варта уваги, – куркума, що століттями використовувалася для запобігання запаленням. Вона також допомагає захиститися від депресії, артриту та деяких видів раку.

 КАВУН

   Ідеальним продуктом для молодості шкіри його роблять вітаміни А, С і Е та потужні антиоксиданти, такі як лікопен. Кавун на 92% складається з води, тому добре підтримує водний баланс, що також важливо для здоров’я та сяйва шкіри. 

 ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ

   Мають найбільшу антиоксидантну силу з усіх горіхів і є чудовим джерелом рослинних Омега-3 поліненасичених жирних кислот. Волоські горіхи також підтримують здоров’я кишківника. Стан мікробіому тісно пов’язаний зі станом шкіри, тому належна робота кишківника сприяє оптимальному захисту, регулюванню температури та утриманню вологи в шкірі.

 ВИНОГРАД

Містить ресвератрол, корисний для здоров’я серця. Цей антиоксидант також захищає колаген, який відповідає за еластичність шкіри.

 ГРАНАТ

   Гранати та малина багаті елаговою кислотою, сполукою, яка, як показують дослідження, може природним чином зарадити утворенню зморшок. Так, елагова кислота запобігає розпаду колагену, а також запаленням, спричиненим ультрафіолетовим випромінюванням. Таким чином вона здатна уповільнити ланцюг реакцій старіння шкіри, які виникають в результаті цього запалення.

 ПРОБІОТИКИ

   Новітні дослідження показують, що деякі пробіотичні штами можуть запобігти або мінімізувати пошкодження шкіри, викликане ультрафіолетовим випромінюванням. Інші штами допомагають підтримувати нижчий рН шкіри (старіюча шкіра має вищий рН) або поглинати шкідливі вільні радикали. Хоча спеціальні штами не завжди можна знайти у звичайних продуктах,  споживання пробіотиків у вигляді йогурту чи кефіру, ферментованих овочів (квашена капуста та кімчі), соєвого соусу чи місо (слід звернути увагу на вміст солі), має багато потенційних переваг не лише для шкіри, а й для здоров’я в цілому. 

 КАВА

   Звичка пити горнятко кави на день може допомогти запобігти раку шкіри та боротися з розацеа. В одному дослідженні, опублікованому в Європейському журналі профілактики раку, жінки, які випивали одну чашку кави (з кофеїном) щодня, знизили ризик розвитку немеланомного раку шкіри приблизно на 10 відсотків. Крім того, чим більше кави жінки пили — приблизно до 6 чашок на день, — тим нижчим був ризик. Згідно з іншим дослідженням, люди, які п’ють каву, мають менше шансів захворіти на розацеа. 

 КІСТКОВИЙ БУЛЬЙОН

   Містить велику кількість колагену. Дослідження (хоч переважно і на тваринах) показують, що споживання колагену може збільшити кількість колагену в деяких типах шкіри, а також зменшити кількість ферменту, який розщеплює колаген. Також він допомагає зменшити спричинену сонцем сухість шкіри. Обов’язково включайте продукти, багаті вітаміном С, такі як цитрусові, ківі та болгарський перець, оскільки він важливий для виробництва колагену.

 ЛОСОСЬ

   Морські Омега-3 поліненасичені жирні кислоти в оселедці, лососі, іншій жирній рибі та деяких молюсках (тунець, сардини, устриці та мідії), можуть врятувати від сонячних опіків. Омега-3 жирні кислоти пригнічують запалення, викликане ультрафіолетовим опроміненням, а також діють як природний сонцезахисний крем. Омега-3 жирні кислоти корисні не лише для шкіри, а й для серця.

 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook